ID.nl logo
Beveilig je huis slim met domotica
© PXimport
Huis

Beveilig je huis slim met domotica

Dat domotica je leven een stuk comfortabeler kan maken, dat weet je wellicht al. Maar het leven draait natuurlijk niet alleen maar om gemak en comfort, veiligheid speelt ook een belangrijke rol, om ervoor te zorgen dat we gezond en in leven blijven. Hoe kunnen gadgets hier precies bij helpen?

Het is natuurlijk geen enorme innovatie: technische snufjes in huis die ervoor zorgen dat we veilig zijn. Immers, draadloze alarmen, rookmelders, camera's ... ze bestaan al vele jaren en daar kijken we niet meer van op. Het verschil met de techniek van tegenwoordig is dat al deze technische hoogstandjes allemaal op afstand te bedienen zijn en meestal gewoon vanaf je smartphone. We zetten een aantal van dit soort toepassingen voor je op een rij. Lees ook: Zo kies je de beste slimme verlichting voor je huis.

IP-camera's

Zoals gezegd zijn camera's waarmee je verschillende kamers in je huis in de gaten kunt houden niet nieuw. Maar moderne IP-camera's laten je de beelden op afstand te bekijken zonder dat je daar een hele control-room voor hoeft in te richten. Superhandig bijvoorbeeld als je op vakantie bent en je huis in de gaten wilt houden.

©PXimport

Met een IP-camera kun je je huis van afstand nauwlettend in de gaten houden.

Slimme sloten

Sleutels zijn eigenlijk maar onhandige dingen. Immers, als je een sleutel verliest, kan iedereen die hem vindt in principe je huis in. En wanneer je zelf iemand een sleutel van je voordeur geeft, kan hij of zij op elk gewenst moment je huis betreden, ook als dat minder goed uitkomt. Niets aan te doen zou je denken, maar slimme sloten gaan daar in de nabije toekomst verandering in brengen. Uiteraard bieden slimme sloten je de mogelijkheid om je deur van het slot te gooien terwijl je op de bank zit of als je zelfs helemaal niet thuis bent (ideaal als één van je kinderen de 'sleutel' is vergeten). Maar extra interessant aan dit soort sloten is dat je veel meer controle hebt over wie je op welk moment binnenlaat.

De Goji-bijvoorbeeld is een slim slot dat automatisch de deur ontgrendelt wanneer iemand die toegang heeft tot het huis (wat wordt herkend aan de hand van bluetooth) de voordeur nadert. Leuk is dat naam van de persoon in kwestie wordt weergegeven in een welkomstbericht, maar dat is natuurlijk vooral voor de leuk. Om anderen toegang tot je huis te geven, kun je codes genereren waaraan je een tijdvak kunt hangen. Zo kun je dus aangeven dat de schilder (die je in de gaten houdt via je IP-camera) tussen 10 en 11 uur je huis in mag, maar dat zijn code daarna verloopt. Dat geeft je veel meer vrijheid en rust. Natuurlijk blijft het wel zo dat als je de bluetooth-receiver (zoals je smartphone) verliest, dat net zo gevaarlijk is als het verliezen van je sleutel. Misschien nog wel gevaarlijker, omdat je smartphone waarschijnlijk ook je thuisadres bevat en een sleutel niet. De Goji Smart Lock kost 324 dollar en is momenteel alleen nog te importeren.

©PXimport

Een sleutel is best dom, dat kan veel slimmer.

Rookmelders

Er is natuurlijk helemaal niets mis met traditionele rookmelders, ze beschermen mensen al tientallen jaren tegen brand. Feit is echter wel dat de traditionele rookmelder zo z'n zwakke punten heeft. Als hij stukgaat, merk je dat uiteraard pas als het te laat is (want hij deed niets toen er brand was). Ten tweede is het altijd een crime om die dingen uit te schakelen wanneer ze (al dan niet terecht) afgaan en het keiharde geluid zorgt nu niet bepaald voor de rust waarin je helder kunt denken. Van dit soort dingen heb je met een slimme rookmelder geen last.

De Nest Protect bijvoorbeeld is een slimme rook- en koolmonoxidemelder die zichzelf regelmatig test om te controleren of hij nog naar behoren werkt (daar krijg je dan een melding van op je mobiel). Wanneer er daadwerkelijk een melding is, wordt niet meteen het huis wakkergebruld, maar is het geluid eerst subtiel, met wederom een melding naar je smartphone, waarmee je het alarm met één druk op de knop weer uit kunt zetten. Pas als er niet wordt gereageerd, wordt het geluid steeds harder. Fantastisch is de manier waarop de Nest Protect samenwerkt met de Nest-thermostaat. Bij een koolmonixidemelding wordt namelijk de ketel automatisch uitgeschakeld. Je koopt de Nest Protect voor 119 euro.

©PXimport

Het gemak van de rookmelder, zonder de stress van de traditionele apparaten.

Apple Watch

Tijdens de introductie van de Apple Watch trakteerde Apple ons al even op de huisautomatiseringsmogelijkheden van de smartwatch. Je kunt je natuurlijk afvragen of het echt zoveel nuttiger is dan het bedienen van bijvoorbeeld je alarmsysteem of deurvergrendeling via je smartphone, maar feit is wel dat het heerlijk futuristisch voelt om even vanaf je pols te bekijken wie er precies voor de deur staat. Uiteraard wordt die technologie vooral geleverd door de apparatuur die je in huis hebt hangen, de Apple Watch is slechts een doorgeefluik. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je beveiligingsapparatuur compatibel moet zijn met Apples HomeKit om ermee te kunnen werken. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk ook genoeg smartwatches van concurrenten die wél met andere apparatuur werken. Het is maar hoeveel geld je over hebt voor dit soort gimmicks. Veiliger wordt het er niet per definitie van, cooler wel.

©PXimport

De Apple Watch is prima te gebruiken voor thuisautomatisering, maar het blijft wel een gimmick.

Alarmsysteem

Als we aan alarmsystemen denken, denken we vaak aan een kastje bij de deur waarop je een code moet intoetsen om het systeem in en uit te schakelen. En aan je lamschrikken wanneer dat alarm afgaat om vervolgens (bij vals alarm) met je handen op je oren naar het kastje te lopen en te hopen dat je in de stress de juiste code intoetst. Slimme alarmsystemen geven een stuk meer rust, deels omdat je ze op afstand kunt bedienen vanaf je smartphone en/of tablet, maar ook omdat je, afhankelijk van welk systeem je kiest, van afstand kunt kijken wat er aan de hand is. Het alarmsysteem van Somfy stelt je in staat om, wanneer je bijvoorbeeld op je werk zit, te controleren of je het alarmsysteem wel hebt ingeschakeld. Zo niet, dan kun je dat met behulp van je smartphone alsnog doen.

Wanneer je ook de andere producten van het merk aanschaft, kun je op afstand kijken wat er in je huis gebeurt (IP-camera), rolluiken op afstand sluiten, maar word je via het systeem ook op de hoogte gesteld van bijvoorbeeld het rookalarm. Extra interessant is de aanwezigheidssimulator, waarmee je lichten en andere functies van het huis (zoals rolluiken) op gezette tijden kunt activeren zodat het lijkt alsof je thuis bent. Voor de Somfy Alarmset Protexiom Plus betaal je 899 euro, maar er zijn natuurlijk ook ontzettend veel oplossingen van andere fabrikanten.

©PXimport

Slimme alarmsystemen geven je een stuk minder stress, zelfs als ze afgaan.

Stekkers

Zoals we al even hebben aangestipt onder het kopje rookmelders, heeft veiligheid natuurlijk niet alleen maar te maken met inbrekers. Er zijn genoeg zaken in huis die onveilige situaties kunnen opleveren, en hoewel die vaak veroorzaakt worden door technologie, is het ironisch genoeg ook technologie waarmee je daar iets aan kunt doen. Stel je bent op je werk en je bent bang dat je per ongeluk de oven of de strijkbout aan hebt laten staan of dat je die ene lamp op zolder die bloedheet wordt, hebt laten branden. Uiteraard wil je voorkomen dat je huis in vlammen opgaat, dus in de auto springen dan maar? Met slimme stekkers is dat niet nodig. De WeMo Switch van Belkin bijvoorbeeld, stelt je in staat om met je smartphone apparaten in huis uit te schakelen. Dat werkt precies zo handig als het klinkt. Het enige nadeel? Een Wemo Switch kost vijftig euro en heeft maar één stopcontact. Daar kun je in theorie natuurlijk een stekkerblok in steken, maar dan schakel je dus wel in één keer een hele reeks apparaten uit.

©PXimport

Strijkbout aan laten staan? Met een slimme stekker schakel je die op afstand uit.

Jij blijft verantwoordelijk

Dat we zo op techniek kunnen bouwen en vertrouwen anno 2016 is natuurlijk fantastisch, maar er kleeft ook wel een risico aan. Immers, technologie is niet onfeilbaar en dat is uiteraard riskant wanneer je al je beveiligingsaspecten daaraan ophangt. Om die reden is het, eigenlijk net als met beveiliging op je computer, belangrijk dat je je gezond verstand blijft gebruiken.

Oftewel: het heeft geen zin om een slimme lamp te gebruiken om te doen alsof je thuis bent, wanneer je doodleuk op Facebook hebt geplaatst dat je op vakantie bent en je profiel niet goed dichtgetimmerd hebt. Kortom, vertrouw op technologie, maar niet zó veel dat je met je eigen gedrag het effect van die technologie weer ongedaan maakt (zoals het vergeten om de batterijen van de rookmelder te vervangen).

Motion Sensors

Net als veel technologieën in dit overzicht, zijn bewegingsmelders niet echt nieuw. Immers, wie kent niet de buitenlamp die aanspringt op het moment dat er iemand voor de voordeur staat. Maar echt slim zijn deze apparaten niet, het enige commando dat ze kunnen geven is aan en uit. Slimme bewegingsmelders bieden veel meer mogelijkheden, omdat ze waarnemingen kunnen omzetten in commando's. Een indrukwekkend voorbeeld daarvan is de Fibaro Motion Sensor, een prachtige futuristische sensor die eruitziet als een oog. De sensor is supergevoelig, want hij houdt infraroodwaardes in de gaten om de aanwezigheid van een persoon te detecteren en meet daarnaast licht, de temperatuur en de trillingen in een kamer én houdt veranderingen bij.

Wanneer er een dergelijke verandering wordt gedetecteerd, kun je dat omzetten in een commando, zoals licht aan, muziek aan (als schrikeffect of gewoon voor fijn thuiskomen), maar ook een stil alarm door een bericht aan je smartphone. Zo kun je je huis goed in de gaten houden zonder camera's te hoeven installeren. Met een prijs van 59 euro is de Fibaro niet echt duur, het enige nadeel is dat je er een Fibaro Home Center voor moet aanschaffen en die kost 279 euro.

©PXimport

De Fibaro Motion Sensor houdt je huis in de gaten als het boze oog.

▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik