Video bewerken op Android met YouCut

© PXimport

Video bewerken op Android met YouCut

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 april 2020 - 05:33

Aangepast: 25 november 2022 - 08:41

Redactie

Het maken en delen van video’s met de smartphone is razend populair, maar niet elk filmpje is meteen geschikt om te delen. Vaak wil je een stukje weg knippen, of de video verfraaien met filters en muziekjes. Dit soort eenvoudige bewerkingen kunnen prima met een smartphone. We bekijken de mogelijkheden van de app YouCut, die helpt bij het video bewerken op Android.

We delen wat af via sociale netwerken. Neem alleen al TikTok: meer dan een miljoen mensen in Nederland – overwegend in de tienerleeftijd – hebben de muziekapp gedownload. Ze nemen hiermee videoclips op met bekende nummers en delen deze met vrienden. Veel van dit soort apps, waaronder ook WhatsApp en YouTube, bieden ingebouwde bewerkingstools, maar die zijn niet altijd even compleet en ze werken allemaal weer net even anders. Een apart programma is handiger. YouCut biedt alle basisbewerkingen en meer, is gratis te gebruiken en voegt geen watermerk toe zoals veel concurrenten.

Werken met de tijdlijn

We gaan aan de slag met YouCut. Je kunt de optie Delen met gebruiken om een geselecteerde video in je galerij in YouCut te openen. Het handigste is om gewoon YouCut te starten en daarin een nieuw project te maken. In dat geval kun je één of meerdere video’s uit de galerij aanwijzen. Kies je er meerdere, dan komen ze naast elkaar op de tijdlijn als aparte fragmenten. Op elk moment kun je extra video’s toevoegen aan de tijdlijn via het plusteken.

De tijdlijn biedt maar één laag met video’s achter elkaar en daarboven extra lagen (tot tien) met bijvoorbeeld overlappende teksten, muziekjes of stickers. Wil je een element op de tijdlijn verschuiven, druk er dan lang op en versleep het. Om een element te bewerken, hoef je het alleen aan te tikken. Wat je zoal kunt toevoegen, laten we straks zien. Eerst tonen we de basisbewerkingen voor videofragmenten.

Basisbewerkingen

Om een videofragment te bewerken tik je het aan. Je ziet dan een menu met allerlei opties. Een veelgebruikte is Trim om het fragment in te korten, eigenlijk op vergelijkbare wijze. Je ziet hierbij ook de optie Cut om een stukje uit het fragment te knippen en Split om het fragment in tweeën te splitsen op een bepaald punt.

© CIDimport

© CIDimport

Verder kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen, de snelheid van het fragment wijzigen (Speed) of een uitsnede maken (Crop). Ook kun je fragmenten dupliceren met Copy. De verschillende videofragmenten zie je onderaan in blokjes en kun je eventueel verplaatsen door ze kort ingedrukt te houden en dan te verslepen. Belangrijk: tik na elke bewerking op het vinkje om deze door te voeren, of het kruisje als je dat niet wilt.

Muziek en teksten toevoegen

Wil je een tekst toevoegen, scrol dan via de tijdlijn eerst naar het punt in de video waar de tekst moet verschijnen en tik op Text. Er zijn talloze mogelijkheden om de tekstopmaak te wijzigen. Het toevoegen van muziek gaat vergelijkbaar. Verdeeld over de tabbladen Features, My Music en Effect vind je respectievelijk rechtenvrije achtergrondmuziekjes, je eigen muziek en ook een selectie met allerlei leuke geluidseffecten van bijvoorbeeld dieren of instrumenten.

Heb je zo’n element op de tijdlijn gezet, tik er dan op om het bijvoorbeeld in te korten, het volume te wijzigen of de opties Fade In en/of Fade Out te gebruiken. Je hebt op de tijdlijn drie lagen voor geluiden, ze mogen elkaar dus ook overlappen. Je kunt ze verplaatsen door ze kort ingedrukt te houden en naar een andere positie of eventueel een andere regel te verslepen. De Pro-versie (3,99 euro/jaar of 9,99 euro eenmalig) geeft meer rechtenvrije muziek en ook extra effecten.

Filters en effecten

Filters en effecten zijn ruim voorhanden in YouCut. Ga eerst weer via de tijdlijn naar het begin van de video waar je zo’n filter of effect wilt toepassen. Een filter kan de video bijvoorbeeld een vintage uitstraling geven, maar kent op het tabblad Adjust ook normale regelaars om bijvoorbeeld kleur, contrast of helderheid aan te passen.

Effecten zijn nog gevarieerder en kun je op stukjes video toepassen. Ze laten het beeld bijvoorbeeld schudden of verstoren. Tik Effecten om ze te bekijken. Je ziet dan een aparte tijdlijn van de video waarin je kunt scrubben, met daaronder in rubrieken (Glitch, Beat, Magic en Mirror) alle effecten die je kunt toepassen. Voor enkele effecten is de Pro-versie nodig.

© CIDimport

© CIDimport

Om een effect toe te passen, houd je het effect ingedrukt en gaat de video op de tijdlijn lopen vanaf dat punt, met nu dat effect erop. Laat je vinger los zodra je klaar bent. Gebruik het gummetje om effecten op vergelijkbare wijze te wissen. En vergeet niet de wijzigingen door te voeren met het vinkje of te verwijderen met het kruisje.

Ten slotte kun je de foto via Save in de gewenste kwaliteit (waaronder 1080p) bewaren in je archief en verder verspreiden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000