Bluetooth-verbinding en wifi-netwerk vergeten in IOS

© PXimport

Bluetooth-verbinding en wifi-netwerk vergeten in IOS

Geplaatst: 17 juni 2020 - 13:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:25

Ronald Smit

Soms loop je ergens een restaurant of hotel binnen en koppel je daar aan een Wifi-netwerk. Of koppel je je iPhone even aan de Bluetooth-speaker van de buren. Nadeel: al die verbindingen worden onthouden door iOS en er wordt zodra ze binnen bereik zijn automatisch verbinding mee gemaakt.

Eigenlijk moet je er tegenwoordig helemaal geen gebruik meer van maken: wifi-hotspots. Je hebt immers je smartphone op zak en met een beetje telefoonabonnement komt ook een data-abonnement. Beter voor privacy en veiligheid om je smartphone als hotspotje te laten fungeren. Echter: als jouw mobiele abonnement een tamelijk beperkte databundel heeft, stook je die er in een paar minuten doorheen als er weer een Windows-update wordt binnengehaald. En dán komt die hotspot bij bijvoorbeeld een McDonalds ineens weer van pas.

Probleem is dat veel van die ketens dezelfde hotspotnaam gebruiken. En je telefoon of tablet dus bij elke vestiging verbinding maken met dat netwerk. Leuk voor McDonalds (en al die anderen), kunnen ze precies zien waar en wanneer jij hun zaak bezoekt. Riskant ook, want op bijvoorbeeld drukbezochte plaatsen (vliegvelden en dergelijk) is altijd wel een digidiefje met een fake hotspot voorzien van een bekende naam actief. Kortom: heb je eens gebruik gemaakt van een openbare hotspot (waar we voor het gemak ook die in hotels en dergelijk maar toe rekenen) dan is het zaak om je toestel dat netwerk weer zo snel mogelijk te laten vergeten.

In iOS doe je dat door de app Instellingen te starten. Tik daarin op Wifi, selecteer het netwerk dat je wilt vergeten. Dat werkt overigens alleen als je op dat moment met het betreffende netwerk verbonden bent! Vergeet een netwerk dus zolang het nog kan, voor vertrek uit den vreemde. Tik op het i-tje achter het verbonden netwerk en dan op Vergeet dit netwerk en bevestig deze keuze. Klaar. Gouden tip: laat ook de standaard-instellingen van een nieuwe Wifi-router vergeten. Anders koppel je voortaan aan elk soortgelijk apparaat met standaardfabrieksinstellingen...

Nu je hier dan toch bent: zet onder Wifi gelijk de opties onder Verbind automatisch met hotspot op Vraag. Dat lost niet het probleem met ’t automatisch verbinden met al bekende netwerken op. Maar voorkomt wel dat jouw smartphone of tablet met elke beschikbare openbare hotspot verbinding maakt. En da’s een stuk veiliger.

Alle netwerkinstellingen in één klap vergeten

Er is overigens ook een meer ‘hardcore’-manier om oude, ooit gebruikte wifi-netwerken te vergeten. Maar het is dan echt een alles-of-niets-gebeuren. Ofwel: na deze actie moet je ál je wifi-netwerken opnieuw koppelen, inclusief je eigen thuisnetwerk. Maar het ruimt wel lekker op. Je doet dit door in de app Instellingen onder Algemeen op Stel opnieuw in te tikken. Tik vervolgens op Herstel netwerkverbindingen. Ter bevestiging moet je vervolgens je pincode of wachtwoord invoeren, waarna iPhone of iPad herstart. Ook een last-resort voor als je ineens met geen enkel draadloos netwerk meer verbinding kunt maken. Blijf verder vooral af van de overige onder Stel opnieuw in genoemde opties. Voor je het weet zit je met een i-apparaat dat gereset is naar fabrieksinstellingen opgescheept.

Bluetooth

Ook bluetooth-verbindingen zijn soms praktisch om te laten vergeten. Al was het maar om te voorkomen dat jouw telefoon voortaan standaard verbinding maakt met die speaker bij de buren. Tik in de app Instellingen op Bluetooth. Je ziet nu een lijst van alle bluetooth-apparaten waar je toestel ooit verbinding mee heeft gemaakt. Klik op het i-tje erachter en dan op Vergeet dit apparaat. Nu koppelt je toestel er niet meer automatisch mee en moet je opnieuw een koppelprocedure uitvoeren mocht je je toch weer bedenken.

De optie om een Bluetooth-verbinding te vergeten zie je na een klik op het i-tje achter een opgeslagen connectie.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten