ID.nl logo
Apps met onweer-voorspelling: Houd het droog!
© PXimport
Huis

Apps met onweer-voorspelling: Houd het droog!

De zomermaanden zijn bij uitstek de maanden waarin mensen naar buiten gaan. Maar tegelijkertijd zijn het óók de maanden waarin extreem weer op kan treden. Met name zware onweersbuien en zomerstormen zijn berucht. Met de juiste apps kun je je daar een beetje op voorbereiden.

Je kent het vast wel. Na een warme dag begint het in de middag drukkend te worden. Een loodgrijze lucht doemt op in de verte. Zelfs al wat gerommel is hoorbaar. Daar sta je dan, midden op de hei. Met een mogelijk vervelend scenario dat langzaam maar zeker op je afkomt.

Had je dat kunnen voorkomen? Vaak wel. Laten we ons inderdaad eens op dat onweer concentreren. Het zijn vaak ofwel zeer lokale fenomenen ofwel een onderdeel van een stevig buienfront. Het laatste wordt in de reguliere weerberichten aangekondigd, het eerste is moeilijker op de wat langere termijn te voorspellen. 

Gelukkig is het ontwikkelen van zo’n spontane bui wel goed te volgen. En dus kun je er – al is het maar een half uur van te voren – best voor gewaarschuwd worden. In dat geval heb je een app nodig die bijvoorbeeld blikseminslagen laat zien. Je ziet dan vaak al ergens in de buurt ontladingen in beeld, waarbij je ook de richting van de bui kunt volgen. 

Je weet dan al snel of je mogelijk – letterlijk – nattigheid boven het hoofd hangt. In het geval een bui zich ontwikkeld op niet al te grote afstand van jou, dan is het tijd om beschutting op te zoeken. Als je maar zorgt dat je een dak boven je hoofd hebt.

De volgende apps helpen daarbij.

LiveLightning: Blikseminslagen in kaart

©PXimport

De app LiveLightning voor iOS/iPadOS is bij uitstek geschikt om wereldwijd blikseminslagen live te bekijken. Daarvoor is een al even wereldwijd netwerk van radio-ontvangers opgesteld. Door een simpele driehoeksmeting kan elke inslaglocatie zeer nauwkeurig bepaald worden. Aardig detail: de kans is levensgroot dat stations aan de andere kant van de wereld de inslagplek berekend hebben; de afstand maakt zelfs een nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk. 

Hoe dan ook, de app werkt simpel: Start ‘m en je ziet in de vorm van rode bolletjes of er bliksems in de buurt zijn. Hoe feller rood, hoe recenter. En is het bolletje rood met een wit randje eromheen dan is het een live inslag. Praktisch is de optie alert in de balk onderaan. Hier kun je een afstand instellen waarop je gewaarschuwd wordt bij blikseminslagen. Stel je die in op bijvoorbeeld 30 kilometer en krijg je een melding, dan is het wellicht tijd om eens te kijken of er een bui jouw kant op komt. En zo ja: snel op zoek te gaan naar een schuilplaats. 

Een app als deze is bij uitstek geschikt voor op vakantie, waar je het lokale weer helemaal niet kent. In de bergen bijvoorbeeld, onweert het regelmatig steevast stevig op bepaalde tijden van de dag. Ben je voor het eerst in zo’n gebied, dan kun je tijdig gewaarschuwd worden. Juist in meer onherbergzaam gebied kan dat levensreddend zijn. Of check de inslagen al even live op deze website: https://map.blitzortung.org/.

Storm Radar: track vervelend weer live

©PXimport

Een andere typische ‘real time’-waarschuwingsapp is Storm Radar. We adviseren je om hier in principe de kosteloze versie van te gebruiken. De premium-versie kost namelijk €1,99 per week. Om daar een compleet jaarabo voor af te sluiten is wellicht wat overdreven en een dure zaak.

 Wel kun je natuurlijk alleen voor een bepaalde tijdsperiode gaan, maar de ervaring leert dat mensen nogal eens vergeetachtig zijn wat stoppen van die abonnementen betreft. Zeker als het een app betreft die maar in bepaalde perioden van het jaar gebruikt wordt. Voordeel van een abo is, dat je diverse extraatjes krijgt, waaronder eveneens blikseminslagmeldingen. Scheelt je ergens weer een app, dus net wat je wilt. 

Veel interessanter zijn de weerwaarschuwingen die ook in de gratis versie uitstekend werken. Hitte, tornado’s, noodweer, regen, vorst, sneeuw en nog veel meer worden allemaal keurig aan je gemeld. Bovendien zijn live radarbeelden te zien die – ook in de gratis versie – enige uren vooruit voorspeld worden in de vorm van een animatie. Kortom: met deze app bij je moet het wel heel vreemd lopen als je overvallen wordt door (deels onverwacht) noodweer.

Weather Pro: precieze voorspeller

©PXimport

Voor een meer reguliere weersvoorspelling is WeatherPro (app voor Android en iOS beschikbaar) zonder meer aanbevelenswaardig. Het is een app die z’n betrouwbaarheid in inmiddels vele jaren ruimschoots heeft bewezen. En ook nog eens wereldwijd z’n ding doet. 

Hier kun je wel zorgeloos een jaarabonnement voor afsluiten, de kosten daarvoor zijn prettig (€8,99 per jaar). Krijg je een uiterst nauwkeurige voorspelling voor flink wat dagen vooruit mee. Inclusief radarbeelden en vele andere extraatjes.

Ook hier kun je via de instellingen (tandwiel) en de schakelaar achter Kennisgeving Center (een wat vreemd vertaalde optie) meldingen aan laten zetten.

Let op dataverbinding en positiebepaling

Met dit illustere drietal is de kans dat je voor onverwachte weerverrassingen komt te staan vrij klein. Wel geldt dat je een aantal dingen in de gaten moet houden. Check bij raadplegen van weer altijd of je juiste locatie gebruikt wordt. Meestal gaat die plaatsbepaling netjes vanzelf, maar als er iets niet lekker loopt met dit onderdeel waan je je mogelijk onterecht veilig of maak je je zorgen om niks.

Dat onterecht veilig wanen kan ook gebeuren als je te ver de wildwoeste natuur intrekt. Hoewel in steeds meer natuurgebieden en nationale parken een mobiel netwerk beschikbaar is, is dat zeker niet overal het geval. Ook in een dicht woud kan het – zelfs met aanwezige zendmasten hier of daar – tegenvallen met verbindingen. Ook navigatiesatellieten worden in dat geval lang niet altijd even goed uit de lucht geplukt. Wat dan die genoemde positiebepaling weer in gevaar brengt. Check dus zeker ook voor vertrek de ‘reguliere’ weersvoorspelling zoals die uit de app WeatherPro even. 

Ook kun je Storm Radar gebruiken om de verwachte weersontwikkeling in de komende uren te bekijken. Waarbij geldt dat hoe verder in de toekomst de projectie ligt, hoe minder nauwkeurig. Met name onweer en eventuele bijbehorende lokale zware stormen of zelfs een tornado blijven moeilijk voorspelbaar. Vandaar dat een live internetverbinding op dat gebied extra zekerheid geeft. Maar vaar zeker niet blindelings op apps alleen, vertrouw ook je onderbuikgevoel. En zoek beschutting als je iets niet vertrouwt.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.