Apps met onweer-voorspelling: Houd het droog!

© PXimport

Apps met onweer-voorspelling: Houd het droog!

Geplaatst: 13 juli 2022 - 12:32

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Ronald Smit

De zomermaanden zijn bij uitstek de maanden waarin mensen naar buiten gaan. Maar tegelijkertijd zijn het óók de maanden waarin extreem weer op kan treden. Met name zware onweersbuien en zomerstormen zijn berucht. Met de juiste apps kun je je daar een beetje op voorbereiden.

Je kent het vast wel. Na een warme dag begint het in de middag drukkend te worden. Een loodgrijze lucht doemt op in de verte. Zelfs al wat gerommel is hoorbaar. Daar sta je dan, midden op de hei. Met een mogelijk vervelend scenario dat langzaam maar zeker op je afkomt.

Had je dat kunnen voorkomen? Vaak wel. Laten we ons inderdaad eens op dat onweer concentreren. Het zijn vaak ofwel zeer lokale fenomenen ofwel een onderdeel van een stevig buienfront. Het laatste wordt in de reguliere weerberichten aangekondigd, het eerste is moeilijker op de wat langere termijn te voorspellen. 

Gelukkig is het ontwikkelen van zo’n spontane bui wel goed te volgen. En dus kun je er – al is het maar een half uur van te voren – best voor gewaarschuwd worden. In dat geval heb je een app nodig die bijvoorbeeld blikseminslagen laat zien. Je ziet dan vaak al ergens in de buurt ontladingen in beeld, waarbij je ook de richting van de bui kunt volgen. 

Je weet dan al snel of je mogelijk – letterlijk – nattigheid boven het hoofd hangt. In het geval een bui zich ontwikkeld op niet al te grote afstand van jou, dan is het tijd om beschutting op te zoeken. Als je maar zorgt dat je een dak boven je hoofd hebt.

De volgende apps helpen daarbij.

LiveLightning: Blikseminslagen in kaart

© PXimport

De app LiveLightning voor iOS/iPadOS is bij uitstek geschikt om wereldwijd blikseminslagen live te bekijken. Daarvoor is een al even wereldwijd netwerk van radio-ontvangers opgesteld. Door een simpele driehoeksmeting kan elke inslaglocatie zeer nauwkeurig bepaald worden. Aardig detail: de kans is levensgroot dat stations aan de andere kant van de wereld de inslagplek berekend hebben; de afstand maakt zelfs een nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk. 

Hoe dan ook, de app werkt simpel: Start ‘m en je ziet in de vorm van rode bolletjes of er bliksems in de buurt zijn. Hoe feller rood, hoe recenter. En is het bolletje rood met een wit randje eromheen dan is het een live inslag. Praktisch is de optie alert in de balk onderaan. Hier kun je een afstand instellen waarop je gewaarschuwd wordt bij blikseminslagen. Stel je die in op bijvoorbeeld 30 kilometer en krijg je een melding, dan is het wellicht tijd om eens te kijken of er een bui jouw kant op komt. En zo ja: snel op zoek te gaan naar een schuilplaats. 

Een app als deze is bij uitstek geschikt voor op vakantie, waar je het lokale weer helemaal niet kent. In de bergen bijvoorbeeld, onweert het regelmatig steevast stevig op bepaalde tijden van de dag. Ben je voor het eerst in zo’n gebied, dan kun je tijdig gewaarschuwd worden. Juist in meer onherbergzaam gebied kan dat levensreddend zijn. Of check de inslagen al even live op deze website: https://map.blitzortung.org/.

Storm Radar: track vervelend weer live

© PXimport

Een andere typische ‘real time’-waarschuwingsapp is Storm Radar. We adviseren je om hier in principe de kosteloze versie van te gebruiken. De premium-versie kost namelijk €1,99 per week. Om daar een compleet jaarabo voor af te sluiten is wellicht wat overdreven en een dure zaak.

 Wel kun je natuurlijk alleen voor een bepaalde tijdsperiode gaan, maar de ervaring leert dat mensen nogal eens vergeetachtig zijn wat stoppen van die abonnementen betreft. Zeker als het een app betreft die maar in bepaalde perioden van het jaar gebruikt wordt. Voordeel van een abo is, dat je diverse extraatjes krijgt, waaronder eveneens blikseminslagmeldingen. Scheelt je ergens weer een app, dus net wat je wilt. 

Veel interessanter zijn de weerwaarschuwingen die ook in de gratis versie uitstekend werken. Hitte, tornado’s, noodweer, regen, vorst, sneeuw en nog veel meer worden allemaal keurig aan je gemeld. Bovendien zijn live radarbeelden te zien die – ook in de gratis versie – enige uren vooruit voorspeld worden in de vorm van een animatie. Kortom: met deze app bij je moet het wel heel vreemd lopen als je overvallen wordt door (deels onverwacht) noodweer.

Weather Pro: precieze voorspeller

© PXimport

Voor een meer reguliere weersvoorspelling is WeatherPro (app voor Android en iOS beschikbaar) zonder meer aanbevelenswaardig. Het is een app die z’n betrouwbaarheid in inmiddels vele jaren ruimschoots heeft bewezen. En ook nog eens wereldwijd z’n ding doet. 

Hier kun je wel zorgeloos een jaarabonnement voor afsluiten, de kosten daarvoor zijn prettig (€8,99 per jaar). Krijg je een uiterst nauwkeurige voorspelling voor flink wat dagen vooruit mee. Inclusief radarbeelden en vele andere extraatjes.

Ook hier kun je via de instellingen (tandwiel) en de schakelaar achter Kennisgeving Center (een wat vreemd vertaalde optie) meldingen aan laten zetten.

Let op dataverbinding en positiebepaling

Met dit illustere drietal is de kans dat je voor onverwachte weerverrassingen komt te staan vrij klein. Wel geldt dat je een aantal dingen in de gaten moet houden. Check bij raadplegen van weer altijd of je juiste locatie gebruikt wordt. Meestal gaat die plaatsbepaling netjes vanzelf, maar als er iets niet lekker loopt met dit onderdeel waan je je mogelijk onterecht veilig of maak je je zorgen om niks.

Dat onterecht veilig wanen kan ook gebeuren als je te ver de wildwoeste natuur intrekt. Hoewel in steeds meer natuurgebieden en nationale parken een mobiel netwerk beschikbaar is, is dat zeker niet overal het geval. Ook in een dicht woud kan het – zelfs met aanwezige zendmasten hier of daar – tegenvallen met verbindingen. Ook navigatiesatellieten worden in dat geval lang niet altijd even goed uit de lucht geplukt. Wat dan die genoemde positiebepaling weer in gevaar brengt. Check dus zeker ook voor vertrek de ‘reguliere’ weersvoorspelling zoals die uit de app WeatherPro even. 

Ook kun je Storm Radar gebruiken om de verwachte weersontwikkeling in de komende uren te bekijken. Waarbij geldt dat hoe verder in de toekomst de projectie ligt, hoe minder nauwkeurig. Met name onweer en eventuele bijbehorende lokale zware stormen of zelfs een tornado blijven moeilijk voorspelbaar. Vandaar dat een live internetverbinding op dat gebied extra zekerheid geeft. Maar vaar zeker niet blindelings op apps alleen, vertrouw ook je onderbuikgevoel. En zoek beschutting als je iets niet vertrouwt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000