Trend Micro fakkelt Android af

© CIDimport

Trend Micro fakkelt Android af

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 april 2012 - 04:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Beveiliger Trend Micro raadt het gebruik van Android af. BlackBerry OS 7 komt uit de bus als meest veilige zakelijke besturingssysteem, concludeert Trend op basis van een [urlx=http://www.trendmicro.com/cloud-content/us/pdfs/business/reports/rpt_enterprise_readiness_consumerization_mobile_platforms.pdf]eigen analyse (pdf)[/urlx].

Nu steeds meer bedrijven hun zakelijke netwerken openstellen voor privéapparatuur van personeel, neemt het risico op het lekken van data zienderogen toe wanneer deze werknemers slecht beveiligde toestellen voor zakelijke doeleinden gaan gebruiken. Deze trend, bekend als het BYOD-fenomeen, deed Trend Micro besluiten te onderzoeken hoe de vier meest populaire platformen voor consumenten zich binnen zakelijke omgevingen staande houden.

Trend Micro vergeleek BlackBerry OS 7, Apple iOS 5, Android 4.x en Windows Phone 7.5 op 60 verschillende aspecten in 12 categorieën en concludeert dat in de securityfeatures van genoemde platformen veel verschil zit. Waar het ene systeem op een bepaalde functionaliteit heel sterk scoort, blijft de ander ver achter of ontbreekt de feature simpelweg. Met name zaken als beveiligingscertificaten, een on-device firewall en ondersteuning van virtualisatie zijn niet op alle platforms terug te vinden.

Pluim voor Research in Motion

BlackBerry OS 7, het laatste besturingssysteem van het geplaagde RIM, komt het beste uit de test. Het mobiele OS scoort over de gehele linie goede cijfers en weet zich goed te onderscheiden van de drie andere onderzochte platforms. Met name de hoge mate van zakelijke beveiliging en de uitgebreide mogelijkheden voor beheer maken dat telefoons met BB OS 7 voor bestuurders, managers en medewerkers die aan veel complianceregels moeten voldoen de meest veilige keuze is.

Van Windows Phone 7 en iOS 5 wordt het gesloten ecosysteem geprezen, al kan de back-end beveiliging van Apple, dat voor zakelijk beheer afhankelijk is van derden, niet tippen aan RIM's eigen BES-oplossing. Windows Phone 7 doet het goed, maar is volgens Trend nog te onvolwassen om als volwaardig en veilig systeem gezien te worden. Wel zijn toestellen met Microsoft WP 7.5 een prima keuze voor algemene kenniswerkers, meent Trend. iOS kan ook voor bestuurders en hoger management interessant zijn, mits ondersteund door een goed beveiligde infrastructuur.

'Te weinig MDM-API's'

Over Android is Trend niet te spreken. Hoewel het besturingssysteem enorm populair is onder consumenten en device encryption heeft toegevoegd aan de functionaliteit, ontbreekt het Android aan goede API's voor beheer en een veilig ecosysteem. "Het systeem staat bloot aan malware en dataverlies. De platformsegmentatie veroorzaakt door het rijke ecosysteem maken het een lastig systeem voor gebruik binnen bedrijven", schrijft Trend. "IT-managers zouden het gebruik ervan moeten beperken tot de minst gevoelige werknemersrollen."

Het feit dat het platform gefragmenteerd is geraakt met verschillende versies van Android 2.x en 4.x, maakt dat het voor systeembeheerders lastig wordt om te kunnen rekenen op de laatste systeemupdates voor alle in het bedrijf gebruikte toestellen. "Securitypatches worden geleverd via telecomproviders of fabrikanten. Er zit een onacceptabele vertraging in dit proces, wat ervoor zorgt dat veel consumenten voor langere tijd onbeschermd zijn voor kritieke kwetsbaarheden", aldus Trend.

Tsunami aan malware

Wat betreft malware, rekent Trend erop dat het Android-ecosysteem voor het eind van het jaar met meer dan 120.00 kwaadaardige apps geconfronteerd wordt. "We zien wellicht malwareissues vergelijkbaar met die op Windows-platforms", aldus de onderzoekers van de beveiliger in het rapport. "Laten we hopen dat dit geweldige flexibele besturingssysteem veilig blijft en niet het volgende Microsoft Windows wordt - waar je niet kunt overleven zonder anti-malware programma."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000