Telefoongesprekken opnemen onmogelijk voor veel Android-smartphones

© PXimport

Telefoongesprekken opnemen onmogelijk voor veel Android-smartphones

Smartphone & tablet

Geplaatst: 22 april 2022 - 06:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Joris Peterse

Telefoongesprekken opnemen was voor Android-smartphones lastig. Sommige apps die via een omweg gespreksopname mogelijk maakte worden vanaf 11 mei de pas afgesneden. Hierdoor is het voor veel Android-smartphones binnenkort helemaal niet meer mogelijk gesprekken op te nemen.

Het opnemen van telefoongesprekken is een privacygevoelige functie. Toch kan het voor sommigen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor journalisten die telefonische interviews willen uitwerken. Ook telefonische verkopers hebben dit nodig, hoewel ze aan regels gebonden zijn waarin ze moeten vermelden dat het gesprek opgenomen wordt.

Omdat het een gevoelige functie is heeft Google in Android ervoor gezorgd dat gesprekken opnemen niet zomaar mogelijk is. Dat is wel zo veilig, zo kunnen apps ook niet ongemerkt je telefoongesprekken opnemen. Sinds Androidversie 10 heeft Google deze beveiliging ingebouwd, waarna veel call recorder-apps niet meer werken.

Toch waren er enkele apps die nog wél gespreksopnames mogelijk maakte door gebruik te maken van een toegankelijkheidsoptie. Om een gesprek te kunnen opnemen moest de app hiervoor uitdrukkelijk toestemming vragen, op een andere manier dan reguliere permissies.

Ondanks dat er geen reden wordt vermeld waarom, heeft Google aangekondigd dat het per 11 mei apps gaat weren die deze toegankelijkheidsfunctie gebruiken om telefoongesprekken op te nemen.

© PXimport

Hoe neem ik Android telefoongesprekken op?

Het wordt Androidgebruikers hierdoor erg moeilijk gemaakt om telefoongesprekken op te nemen. In Samsung-smartphones zit zo’n functie ingebouwd in de telefoon-app. De telefoon-app op Google Pixel-smartphones kan dit ook, maar deze functie is enkel beschikbaar in sommige landen. Nederland zit daar niet bij. Voor iPhone-gebruikers speelt dit probleem niet.

Voor smartphones met Android 10 of hoger, die niet van Samsung zijn is het dus vanaf 11 mei niet meer mogelijk telefoongesprekken op te nemen. Via een app dan. Een voicerecorder kan het gesprek nog altijd opnemen, mits je het gesprek via de telefoonspeaker voer.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000