Standaard apps instellen in Android

© PXimport

Standaard apps instellen in Android

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 februari 2014 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Martin Gijzemijter

Wanneer je op je Android-smartphone een bestand opent, dan zal de bijbehorende app automatisch openen. Dat is handig, maar wat nu als je dat juist met een andere app wilt doen? Net als in, bijvoorbeeld, Windows, kun je dit in Android gewoon aanpassen. We leggen je uit hoe.

Hoewel het instellen van standaard apps voor bepaalde handelingen wel mogelijk is, gaat het wel enigszins omslachtig. Android zou Android niet zijn als er een app bestond die deze basisfunctionaliteit verbetert (genaamd Default App Manager), maar het geniet uiteraard de voorkeur om het te doen met de mogelijkheden die Android zelf biedt.

In dit voorbeeld nemen we een visitekaartje. Stel dat je van iemand een digitaal visitekaartje krijgt, en wanneer je daar op drukt opent automatisch de app Contacten. Leuk, maar misschien heb jij wel een veel betere app geïnstalleerd daarvoor en wil je helemaal niet dat Contacten wordt gestart.

© PXimport

Het is wat omslachtig, maar je kunt de standaard-apps in Android aanpassen.

In dat geval navigeer je naar Instellingen en vervolgens naar Applicatiebeheer (op de Galaxy S4 zit deze optie verscholen onder het kopje Meer). Bovenin zie je het kopje gedownload, scroll net zo lang opzij tot je het kopje Alles ziet. Scroll nu naar beneden tot je de app Contacten ziet (of een andere app wanneer je niet specifiek dit voorbeeld volgt) en druk daarop. De eigenschappen van de app worden nu geopend.

Scroll naar beneden totdat je het kopje Standaard starten ziet. Daar staat een knop Standaard instellingen wissen. Wanneer je hierop drukt wordt de link tussen de app en het bestandstype verwijderd. Wanneer je nu weer een bestand van dit type opent, kun je kiezen met welke app je dit bestandstype voortaan wilt openen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000