Screenshots maken in macOS Mojave

© PXimport

Screenshots maken in macOS Mojave

Smartphone & tablet

Geplaatst: 23 oktober 2018 - 02:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Het vastleggen van screenshots in de nieuwste versie van macOS - Mojave - is een stukje veelzijdiger geworden. Zo kan je - eindelijk - de muiscursor 'meenemen' en ook is een instelbare vertraging mogelijk.

Het maken van een screenhot (schermafbeelding) in macOS Mojave is net weer wat veelzijdiger geworden. De truc zit hem in een nieuwe sneltoets: Command-Shift-5. Komen we zo op terug. De oude sneltoeten voor het maken van een screenshot blijven trouwens ook gewoon werken. Ten eerste is er Command-Shift-3 voor het vastleggen van het volledige scherm. En ook Command-Shift-4 voor het vastleggen van een selectie werkt nog prima. Druk je echter op de beloofde Command-Shift-5 dan verschijnt een nieuw paneel in beeld. Klik hierin allereerst eens op Opties. Door op Toon muisaanwijzer te klikken zie je voortaan ook je muisaanwijzer op gemaakte screenshots. Echter: dit trucje werkt alléén bij het maken van een screenshot van het volledige scherm. En - vanuit het paneel - ook alleen als je kiest voor een vertraging voorafgaand aan het maken van de schermafbeelding. Dat regel je door een stukje hoger in hetzelfde menu Opties voor 5 of 10 seconden te kiezen. Ook is het mogelijk om in dit menu de standaard opslaglocatie van de gemaakte screenshot te kiezen.

© PXimport

Maken en bewerken

Het aardige is dat de gemaakte instelling wat betreft de muiscursor eenmaal ingeschakeld ook van kracht blijft als je op Command-Shift-3 drukt. Ofwel: de snelle en gebruikelijke manier om een screenshot van het hele scherm te maken. Je hoeft dus niet steeds via de wat omslachtige manier van Command-Shift-5 te werken. Ook nieuw is verder dat er een tussenstap betreffende het maken van screenshots bij is gekomen in macOS Mojave. Gebruikers van iOS kennen 'm al: er verschijnt een paar seconden lang een miniatuurtje van de screenshot rechtsonder in beeld. Doe je niks, dan verdwijnt dit vanzelf en wordt de afbeelding bewaard op de eerder gekozen locatie. Klik je op het miniatuurtje, dan kan de screenshot bewerkt worden. Kies uit gereedschappen als een pen, of voeg tekst toe. Ben je klaar, dan klik je op Gereed en je screenshot inclusief annotaties wordt bewaard. Overigens nog een gouden tip tot slot. Gebruik je - net als wij - een andere tool voor het maken van screenshots, dan is het even opletten welke sneltoets je hieraan hebt toegewezen voor het vastleggen van een schermafbeelding. In de vorige versie van macOS hadden wij namelijk bedacht dat Command-Shift-5 best een handige sneltoets voor het door ons gebruikte Snagit was. Het kostte even wat hoofdbrekens om te achterhalen waarom dit in macOS Mojave ineens leidde tot een wat chaotisch werkend Snagit na een druk op deze sneltoets... Uiteindelijk hebben we Command-Shift-7 toegewezen aan het programma, waarna alles weer werkt als een zonnetje.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000