© PXimport

Review: RHA SA950i

Geplaatst: 16 mei 2013 - 03:30

Aangepast: 23 april 2024 - 08:27

Redactie ID.nl

RHA is een kleine Engelse fabrikant van ‘hoogwaardige’ koptelefoons voor betaalbare prijzen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van dit merk had gehoord. De afgelopen dagen kon ik echter kennismaken met het merk middels de SA950i; een on-ear hoofdtelefoon die enkel aan te schaffen is in de officiële webshop van RHA. Of het beviel? Je leest het hier.

Toen ik de RHA SA950i uit de verpakking haalde, was ik meteen aangenaam verrast door het gewicht. Het is een lichtgewicht hoofdtelefoon, welke enkel 105 gram weegt. Voor mij echt een pluspunt aangezien het gewicht vaak de voornaamste reden is dat ik naar mijn in-ear hoofdtelefoon grijp. Het zit gewoon prettiger.

 

© PXimport

Naast het gewicht, zorgen ook de zachte oorkussens voor een groot draagcomfort.

Krasgevoelig

De 'look and feel' van de SA950i is niet bepaald ‘hoogwaardig’. Dit komt vooral door de plastic afwerking van de oorschelpen. Dit zorgt er ook nog eens voor dat het krasgevoelig is. Nog een minpunt is dat de hoofdtelefoon niet opgevouwen kan worden.

De in stof gevlochten kabel van 1,5 meter is echter wel zeer prettig. Dit is namelijk zo’n kabel die met moeite in de knoop raakt. De kabel kan losgekoppeld worden van de hoofdtelefoon, wat opbergen of vervangen gemakkelijker maakt. Al met al zorgen de leren zwarte band en chromen accenten voor een kekke retro-uitstraling van de hoofdtelefoon.

De SA950i zit, mede omdat hij zo licht is, zeer comfortabel op het hoofd. De band is erg flexibel, niet geheel onbelangrijk als je een wat groter hoofd hebt. Daarbij kan de hoofdtelefoon ook in de lengte worden afgesteld. De zachte oorkussens zorgen voor een langdurig luistercomfort.

Gebalanceerd geluid

Bij een deephouse-luistersessie komt de SA950i verrassend goed uit de verf. Het geluid is zeer gebalanceerd en heeft een uitstekende helderheid op de midden- en hoge frequenties. De RHA-koptelefoon produceert een krachtige mid-bass tijdens het luisteren naar klassieke rockmuziek. Echter, wanneer ik Snoop Dogg aanzet laat de diepe bas het jammer genoeg afweten. Voor het luisteren naar hip-hop en r&b is deze hoofdtelefoon simpelweg minder geschikt.

 

© PXimport

De oorschelpen hebben een mooi retro-design, maar zijn ook erg krasgevoelig.

Het ingebouwde bedieningspaneel en de microfoon werken beiden feilloos. Opnemen van een telefoonoproep kan op de iPhone met de middelste knop van de remote, wat een meerwaarde is. Zeker wanneer je op de fiets zit met je iPhone in je broekzak. Ook bij het telefoneren op de fiets ondervond ik geen problemen. Mijn stem kwam helder over bij de ontvangende kant, zonder dat de wind voor een storende ruis zorgde. De afstandsbediening ondersteunt ook enkele Android-toestellen, afhankelijk van het model, generatie en software.

Conclusie

De SA950i heeft zeker indruk op mij gemaakt en leent zich prima voor een langdurige luistersessie naar dancemuziek. Het bedieningspaneel en de microfoon zorgen samen met het luistercomfort en geluidskwaliteit voor een uitstekende hoofdtelefoon in zijn prijsklasse. Daarbij biedt RHA een garantie van maar liefst drie jaar op deze SA950i. Dat is één jaar langer dan je op het gros van de hoofdtelefoons krijgt. Als je niet veel wilt uitgeven aan een hoofdtelefoon en toch iets fatsoenlijks op je hoofd wilt zetten, dan is deze koptelefoon van RHA zeker het overwegen waard. De verkoopprijs van de SA950i is namelijk slechts 60 euro en het apparaat biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

 

© PXimport

Het bedieningspaneel is ideaal wanneer je de SA950i op een iPhone gebruikt.

RHA SA950i

Prijs € 59,95

Minimale frequentie 16Hz

Maximale frequentie 22kHz

Aansluiting 3,5 mm

Draadloos Nee

Afstandsbediening Ja

Microfoon Ja

Kabellengte 1,5 meter

Compatibiliteit iPod, iPhone & iPad

Pluspunten

Comfortabel

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Drie jaar garantie

Minpunten

Krasgevoelige oorschelpen

Niet op te vouwen

Gebrek aan bas

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten