© CIDimport

Preview bestanden in macOS

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 maart 2019 - 12:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

MacOS biedt de mogelijkheid om een snelle preview van een flinke hoeveelheid bestandstypen te tonen. En dat gaat heel ver, want zelfs met sommige pictogrammen is iets bijzonders aan de hand...

Normaal gesproken dien je in de meeste besturingssystemen op een bestand te dubbelklikken om het te openen. Alleen van grafische bestanden wordt vaak een miniatuurtje weergegeven in de bestandsbeheerder. Dat is bij macOS ook het geval, maar de preview-mogelijkheden zijn desgewenst een stuk uitgebreider. Start Finder - de bestandsbeheerder van dit besturingssysteem - maar eens. Klik dan in de menubalk onder Weergave op Toon voorvertoning. Blader naar een map met bijvoorbeeld wat Word- of PDF-bestanden en (enkelklik) er op eentje. Je ziet nu een prerview van het document. Door wat met de venstergrootte en de scheidingslijn tussen preview en bestandenlijst te spelen kun je een en ander redelijk leesbaar krijgen. Wil je een echt leesbare preview zonder het bijbehorende (vaak wat zwaardere) programma op te starten, klik dan met de rechter muisknop op het bestand dat je wilt bekijken. Selecteer in het geopende contextmenu vervolgens onder Openen met de optie Voorvertoning. Voilà: daar is je bestand in volle glorie. Wat dat betreft is deze optie ook ideaal voor als je een bepaald programma niet hebt geïnstalleerd op je Mac. Zonder een programma als bijvoorbeeld Word kun je zo toch achterhalen wat er in een bestand te zien is.

© PXimport

Preview op pictogramniveau

Zoals we al beloofden gaat de preview-functie in macOS behoorlijk ver. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de pictogrammen op je bureaublad. Grote kans dat als daar bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand tussen zit, je een (heel kleine) preview van het betreffende document ziet. En om de pret wat dat betreft helemaal compleet te maken verschijnen er - zodra je de muiscursor boven het pictogram houdt - bladerpijltjes onder in het pictogram. Inderdaad: je kunt in miniatuurweergave door een document bladeren! Deels is dat natuurlijk een gimmick, maar het kan ook wel degelijk nuttig zijn. Vaak zie je aan de opmaak of een bepaalde afbeelding in zo'n miniweergave wel om welk document het gaat. In dit geval volstaat herkenning. Handig als je bijvoorbeeld bepaalde bestanden wilt mailen, of wilt organiseren in een bepaalde map. Je hoeft ze dan niet steeds te openen om de inhoud te bekijken. En als dat wel een keer nodig is, dan is er nog altijd de net genoemde razendsnelle voorvertoning.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000