Ja, je kunt bellen met de N900, maar toch zouden we dit geen smartphone willen noemen -- eerder een computer in borstzakformaat.

Nokia's N900 is een Linux-gebaseerd mobiel apparaat. Een behoorlijk geavanceerd apparaat zelfs, want de N900 ondersteunt multitasking, voip, 3D-acceleratie, video-uitvoer naar tv en heeft stereo speakers aan boord. De N900 is meer computer dan smartphone. Het scherm is dan ook eerder ingedeeld als een normale bureaucomputer en de telefoonfunctionaliteit is behoorlijk naar de achtergrond gedreven.

Door deze kenmerken is de N900 beter afgestemd op de computerprofessional dan op de normale gebruiker. Deze laatste categorie kan beter een iPhone of Android-smartphone aanschaffen. Want hoeveel andere smartphones kent u met een ingebouwde X Terminal waarin u Linux-shell commando's kunt uitvoeren? Zakelijke gebruikers kunnen ook beter uit de buurt blijven van de N900, zij zijn beter geholpen met de Nokia E-serie of een Blackberry.

Van de buitenkant lijkt de N900 hoe dan ook op een smartphone. Het toestel heeft een 3,5-inch 800 x 480-pixel touchscreen display en een slide-out qwerty-toetsenbord. De N900 ondersteunt 3G, hsdpa, 802.11b/g wifi, bluetooth en is uitgerust met een gps-ontvanger. Qua specificaties pas de N900 dus prima in de N-serie thuis van Nokia, al waren zijn voorgangers internet tablets zonder belfunctionaliteit. Die belfunctionaliteit is hier wel aanwezig.

Dat u met de N900 kunt bellen is eerder een bijverschijnsel van de 3G-radio, die gebruikt wordt om overal verbinding te krijgen tot het internet. Want de N900 wordt nog steeds voornamelijk gebruikt als internet tablet: u bedient het toestel voornamelijk in landschapsmodus, alleen bij het bellen maakt u gebruik van de portretstand. De afmetingen van de N900 vallen mee (111 x 60 x 18 mm) maar zijn gewicht is met 181 gram aan de forse kant. De aan/uit-knop bevindt zich in landschapsstand aan de bovenzijde van het apparaat, naast de volume-toetsen, camera-knop en de ouderwetse infraroodpoort. Deze laatste wordt door geen enkele applicatie gebruikt, maar kan wel aangesproken worden door third-party applicaties.

Stereospeakers bevinden zich in de linker- en rechterzijden van het toestel. De linkerzijde bevat eveneens een micro-usb-connector, aan de rechterzijde vinden we een lock-toets en Nokia's eigen av-connector die stereo audio en tv-signalen kan uitsturen. Rechts op de bodem bevindt zich een ruimte voor de stylus, die van eenvoudig plastic is gemaakt.

Nokia heeft aan de achterzijde van de N900 een 5-megapixel camera met Carl Zeiss-lens geplaatst. Een schuifplaatje beschermt de lens en flitser tegen krassen. Om de camera heen is een uitklapbare kickstand geplaatst, waardoor het apparaat onder een hoek op de tafel kan staan. De kickstand voelt helaas niet al te stevig aan.

Schroeven we de N900 open, dan komen we een Texas Instruments Omap 3430-processor tegen. Deze maakt gebruik van de ARM Cortex A8-architectuur en draait op 600 MHz. Grafische beeldverwerking wordt uitgevoerd door een losse PowerVR-chip, die met OpenGL3D overweg kan. De N900 is uitgerust met 256 MB geheugen, 32 GB flashgeheugen en een microsd-slot voor nog eens 16 GB aan opslagcapaciteit.

Het besturingssysteem van de N900 is Maemo 5, een Linux-platform dat speciaal door Nokia ontwikkeld is voor high-end mobiele apparaten. Maemo ziet er gelikt uit en reageert snel op onze commando's, maar lijkt meer op een volwaardig besturingssysteem dan een smartphone-os. Zo maakt Maemo gebruik van een bureaublad waar meerdere applicaties tegelijkertijd kunnen draaien. Vanwege de beperkte schermruimte heeft Nokia vier van deze bureaubladen geïntegreerd; ze zijn met een veeg naar links of rechts te benaderen. Elk bureaublad kan naar wens aangepast worden met snelkoppelingen. Zo zijn er snelkoppelingen naar applicaties en online diensten als Facebook en Twitter. Tevens is er een koppeling naar Nokia's Ovi Store, waar u third-party applicaties kunt downloaden.

Een taakbalk aan de bovenzijde van het scherm geeft statusinformatie weer en is voorzien van een knop waarmee u ten aller tijde naar het hoofdmenu terugkeert. Tikken we op deze knop in een open applicatie, dan krimpt het applicatievenster tot een thumbnail op het bureaublad. Van hieruit kunt u andere applicaties lanceren.

Het aanraakgevoelige scherm van de N900 is resistief, niet capacitief. Multitouch wordt dus niet ondersteund. Het voordeel hiervan is dat u niet alleen uw vinger, maar ook de stylus kunt gebruiken voor invoer. Dit zorgt voor een hogere mate van precisie.

Schuiven we het scherm omhoog dan komt het qwerty-toetsenbord tevoorschijn. Deze wijkt weinig af van de toetsenborden van HTC's smartphones. De toetsen zijn klein en kunnen het beste met twee duimen bediend worden. De bediening ervan is prettig, maar toch heeft het toetsenbord één groot minpunt: er zijn slechts drie regels, dus cijfers zijn alleen benaderbaar via een functietoets.

Omdat de N900 een voortgang is op de bestaande internet tablets, is websurfen één van de sterke punten van dit toestel. De meegeleverde MicroB-browser maakt gebruik van de Mozilla-engine en geeft webpagina's vrijwel altijd weer zoals u ze op uw pc ziet. MicroB ondersteunt Flash en JavaScript. In onze test komen we geen webpagina's tegen die niet willen openen. Net als op een pc is het mogelijk meerdere webpagina's te openen. De bediening van de browser wijkt echter af van de gangbare norm: zo roept de back-toets een pagina met thumbnails van recent bezochte sites op, in plaats van de vorige pagina.

We testen de N900 op het 3G-netwerk van T-Mobile. De downloadsnelheid is ruim voldoende voor websurfen. Daarnaast maakt de N900 automatisch verbinding met bekende wifi-netwerken, waarna de doorvoersnelheid flink toeneemt.

Om te bellen met de N900 moet u het toestel als een traditionele smartphone gebruiken. De applicatie schotelt een cijferscherm voor, maar het is ook mogelijk om in het adresboek te zoeken. Hoewel de belapplicatie zelf uiterst karig is, is het wel mogelijk om telefoongesprekken via voip te voeren. De N900 ondersteunt hierbij Skype, Google Talk, Ovi Chat, Jabber of het SIP-protocol. Bij elk gesprek kunt u kiezen of u voip of gsm wilt gebruiken.

De N900 bevat een flink aantal applicaties, waaronder een mediaspeler, fotoviewer, e-mailclient, Ovi Maps voor navigatie, bestandsbeheer en een aantal spelletjes. Daarnaast zien we een pdf-lezer, rss-lezer en een 30-dagen trialversie van de Documents To Go-suite van DataViz, waarmee we Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden kunnen openen. Een aantal van deze applicaties zijn niet fysiek aanwezig op de N900, maar worden geïnstalleerd wanneer u de applicatie voor de eerste keer opstart. In de Ovi Store zijn nog veel meer applicaties te vinden. Het installeren hiervan is een fluitje van een cent.

We zijn vol lof over de e-mailclient van de N900. Deze laat u pop-accounts instellen met verbindingsafhankelijke smtp-servers. Dit lost een bekend probleem bij smartphones op: dat de smtp-server van de 3G-provider niet via wifi bereikbaar is. De client ondersteunt uiteraard ook imap-mailboxen en Microsoft ActiveSync voor over-the-air synchronisatie met Exchange-servers.

Een aparte Conversations-applicatie laat u sms-berichten en instant messages versturen en ontvangen. De applicatie ondersteunt hierbij Skype, Google Talk, Ovi Chat en Jabber.

Nokia's Photos-applicatie maakt niet alleen foto's, maar kan ze ook bewerken. Uiteraard zijn de bewerkingen beperkt tot het horizontaal of verticaal spiegelen van foto's, het verwijderen van rode ogen, het schalen van een foto of het aanpassen van helderheid en contrast.

De mediaspeler maakt indruk met de vloeiende, hoge kwaliteit van de videoweergave. De speler ondersteunt een groot aantal van de populaire formaten, zoals h.264, mpeg4, wmv en avi. De twee stereospeakers zijn redelijk duidelijk verstaanbaar, maar kunnen niet echt hard. Wilt u videobestanden op uw tv bekijken dan kunt u gebruik maken van de meegeleverde CA-75U-kabel die het signaal in composiet uitstuurt. De mediaspeler bevat ook een muziekbibliotheek en ondersteunt mp3, wma, aac, m4a en wav. Internetradio is geen probleem; Nokia levert een aantal radiostations standaard mee.

Een relatief onbekende mogelijkheid van de N900 is dat het mogelijk is geluid over korte afstand naar een autoradio te sturen. Daarvoor maakt de N900 gebruik van een ingebouwde fm-transmittor. In het instellingenmenu kunt u de frequentie hiervoor instellen.

Hoewel de camera uitgerust is met een 5-megapixel lens vinden we de foto's niet beter dan die van concurrerende smartphones. Wel vinden we het prettig dat de camera-applicatie automatisch opstart als we het beschermschuifje voor de lens wegtrekken.

De N900 kan via usb gesynchroniseerd worden met een pc. Hierbij kunt u zelf bepalen of u gebruik wilt maken van Nokia's PC Suite of dat u de N900 als usb-massaopslagapparaat wilt aanmelden. Dat laatste is vooral handig als u bestanden heen en weer wilt kopiëren.

Nokia maakt gebruik van een verwisselbare BL-5J 1320 mAh li-ion accu. Deze zijn we al eerder in andere Nokia-smartphones tegengekomen. De accuduur wordt door Nokia opgegeven als twee tot vier dagen (continu online) of negen uur aan telefoongesprekken. Dit komt aardig overeen met de realiteit: de N900 houdt het tijdens onze test enkele dagen op één lading vol. Dit hangt overigens wel af van de applicaties die we draaien en of we gebruik maken van wifi.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede webbrowser

  • qwerty-toetsenbord

  • multitasking

  • accuduur kan beter

  • duur

Dankzij de ondersteuning van mobiele datanetwerken is de N900 veel praktischer dan zijn internet tablet-voorgangers. Daarbij heeft de N900 een aantal interessante features die hem onderscheiden van zijn smartphone-concurrenten. Toch is de N900 duidelijk niet bedoeld voor normale (of zakelijke) gebruikers, zelfs niet met zijn Exchange-ondersteuning. De N900 is vooral interessant voor professionals die een mobiele zakcomputer zoeken.BesturingssysteemMaemo 5Schermgrootte (inch)3.5Schermresolutie800 x 480Intern geheugen (MB)32768Uitbreidbaar geheugenmicroSDHC
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g
Bluetooth 2.1+EDR
GPRS
UMTS
HSDPA
Infrarood
Camera-resolutie (megapixel)5Videoconferencingcamera (megapixel)0Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordjaGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)5Batterijduur standby (dagen)10ProcessorARM Cortex A8 (600 MHz)Afmetingen111 x 60 x 18 mmGewicht (grammen)181

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten