Mozilla brengt Firefox voor iOS uit

Het is inmiddels 8 jaar geleden dat Apple de eerste versie van iOS uitbracht, en Mozilla heeft nu net Firefox voor iOS uitgebracht. De app heeft onder andere een privé-modus én Firefox Sync, maar is er nog wel vraag naar de browser?

Firefox for iOS is nu te downloaden in de App Store.

Definitieve versie

Het heeft lang geduurd voor Mozilla zijn browser naar iOS bracht. De eerste keer dat het bedrijf daarover sprak was in december 2014, en in mei van dit jaar kwam er een eerste testversie van het programma uit voor bèta-testers. Het heeft daarna een half jaar geduurd voordat de definitieve versie beschikbaar kwam.

Privé-modus

De browser biedt geen radicale nieuwe functies, maar heeft wel alle standaard-features die Firefox ook op Android of op de desktop biedt. Zo zitten er een privé-modus en een lees-modus is, en kun je een tegelinterface als startschem kiezen waarin je je favoriete websites kunt openen.

De belangrijkste functie is waarschijnlijk Firefox Sync, waarmee het mogelijk is bookmarks en tabbladen te synchroniseren tussen verschillende browsers.

geen add-ons

Het is echter niet mogelijk om add-ons en themes te installeren, iets dat Firefox ooit zo'n aantrekkelijk alternatief maakte voor Internet Explorer op pc's. Eigenlijk heeft de hele browser niet heel veel spannende nieuwe features, in ieder geval niets dat je niet ook vindt in Safari of de vele ander browsers die inmiddels voor de iPhone en de iPad te downloaden zijn.

Te laat?

Je kunt je ook afvragen of Mozilla niet veel te laat komt met een browser voor iOS. Het bedrijf wilde dat aanvankelijk niet, omdat het dan gebruik zou moeten maken van Apples eigen WebKit, waardoor de hele engine voor Firefox overhoop moest.

Fans

Toen Internet Explorer nog de standaard-browser in Windows was, was Firefox een aantrekkelijk alternatief door de vele themes en plugins waarmee je de browser kon customizen. Inmiddels is de browser qua snelheid ingehaald door Chrome, en daalt het marktaandeel van Firefox in rap tempo. Er zijn steeds minder échte hardcore fans van de browser, en het is maar de vraag of de iOS-versie die fans kan vasthouden.

Wat denk jij? Is er nog vraag naar Firefox voor iOS? Of heeft Mozilla zijn beste tijd gehad?

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000