LG G3 Smartphone, onzichtbaar veel pixels

© CIDimport

LG G3 Smartphone, onzichtbaar veel pixels

Geplaatst: 13 september 2014 - 07:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:42

Redactie

LG introduceerde onlangs de G3, de eerste high-end smartphone met een beeldscherm dat 2560x1440 pixels telt. Dat zijn dus méér pixels dan op de meeste computermonitors, en dat op een schermpje met een diagonaal van 13,9 centimeter (5,5 inch). Naast de indrukwekkende specificaties van het scherm is de G3 voor de rest ook helemaal bij de tijd. De telefoon maakt gebruik van Qualcomm’s Snapdragon 801, de snelste processor die momenteel voor telefoons beschikbaar is. Daarnaast beschikt het toestel over een camera met laser autofocus, wat moet helpen om in het donker sneller scherp te stellen.

Pixeldichtheid

Meest opvallend is echter het beeldscherm van de G3. Met zijn extreem hoge resolutie komt het aantal pixels per inch (zoals dat officieel heet) uit op 538, wat waanzinnig veel is. Ter vergelijking: de gedrukte tekst die u nu leest wordt geprint met circa 300 pixels per inch. In de praktijk blijkt dat het verschil in beeldscherpte met de full hd-schermen van de concurrentie voor het menselijk oog bijna niet waar te nemen is. Alleen als we met onze neus op het scherm zitten, zien we dat de G3 tekst en foto’s inderdaad wat scherper weergeeft dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z2. De stap die vorig jaar werd gemaakt van 720p-schermen naar 1080p was in ieder geval duidelijker zichtbaar dan deze stap naar 1440p. Het grote scherm met de extra hoge resolutie mag er dan fraai uitzien, nadeel is wel dat het de accuwerktijd niet ten goede komt. Als de telefoon flink belast wordt, gaat hij op een acculading aanzienlijk minder lang mee dan de concurrentie. Bij gemiddeld gebruik houdt hij het weliswaar een dag vol, maar het is wat ons betreft toch wel een puntje om rekening mee te houden.

Lees ook: IFA deel 1: LG, Teufel en Toshiba

Kleine grote telefoon

Wat LG erg knap heeft gedaan is het inpassen van het grote scherm in de behuizing van de telefoon. Want ondanks zijn grotere scherm, is de G3 niet of nauwelijks groter dan eerder genoemde concurrenten. LG is er namelijk in geslaagd de randen rond het scherm erg smal te maken. Het uiterlijk van de G3 staat ons sowieso wel aan. Het toestel is fors maar niet overmatig groot en is lekker licht. Dat komt mede omdat de achterkant met metal-look feitelijk van kunststof is gemaakt. De achterkant is overigens te verwijderen om zo toegang te krijgen tot de verwisselbare accu. Ook is het mogelijk het standaard aanwezige geheugen met een micro-sd-kaartje uit te breiden. Net als eerder bij de G2 heeft LG de aan/uit- en volumeknoppen bij dit toestel wederom aan de achterkant ondergebracht, net onder de lens van de camera.

Camera met laser

LG heeft de 13 megapixel-camera van de G3 voorzien van laser autofocus. Door een smalle, onzichtbare laserstraal uit te sturen en te meten hoe lang het duurt voordat het licht weerkaatst, meet de telefoon snel en nauwkeurig wat de afstand tot objecten is. Vooral in het donker levert dat inderdaad duidelijke snelheidswinst op. Het ‘zoeken’ van de camera naar het juiste scherpstelpunt behoort hierdoor tot het verleden. De foto’s die de G3 maakt zien er bovendien prima uit, al past de software in donkere omstandigheden wel vrij veel ruisonderdrukking toe, waardoor ook kleine details verloren gaan.

Conclusie

De G3 is een fraaie high-end smartphone, met een prima werkende en snelle camera. De extra hoge resolutie biedt in de praktijk echter weinig meerwaarde.

Pluspunten:

- Groot scherm in relatief compacte behuizing

- Snelle autofocus

- Fraai design

- Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Minpunten:

- Meerwaarde hoge resolutie valt tegen

- Accuwerktijd

Adviesprijs: €549,-

Voor meer informatie: www.lg.com/nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000