© PXimport

iOS 13: Zo werkt night mode

Geplaatst: 7 oktober 2019 - 10:05

Aangepast: 14 december 2022 - 11:10

Ronald Smit

iOS 13 (.1.x) beschikt over allerlei vernieuwingen. Een ervan is de night mode ofwel in goed Nederlands donkere modus. Daar gaat meer schuil achter dan je op het eerste gezicht denkt, met name qua instellingen.

Eindelijk heeft ook iOS 13 een donkere modus. Liefhebbers ervan zeuren er al jaren over. Inmiddels heeft ook Apple het licht gezien (of juist niet...) en deze optie geïntroduceerd in iOS 13 (en iPadOS). Het moet zorgen voor een donkere achtergrond in compatibele(!) apps die het lezen in de donkere uren voor sommigen prettiger maakt. Idealiter wordt je bijvoorbeeld op een zwart scherm met daarop witte tekst getrakteerd. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, vandaar dat je de donkere modus naar smaak in- en uit kunt schakelen. Het is jammer dat het niet per app kan, want Foto's - zeker in de nieuwe iOS 13 variant) zou bijvoorbeeld best permanent in donkere modus kunnen werken, terwijl het voor iets als Safari beter is om juist altijd in de lichte modus te werken. Om de donkere modus systeembreed aan te zetten is het zaak om eerst een knop daarvoor aan het Bedieningspaneel van het nieuwe iOS toe te voegen. Dat doe je door de app Instellingen te starten en daarin, in de kolom links op Bedieningspaneel te tikken. Tik vervolgens rechts op Pas regelaars aan en tik in het lijstje onder MEER REGELAARS op het groene plusje voor Donkere modus. Veeg je nu op bijvoorbeeld je iPad of meer recente iPhone van de rechterbovenhoek van je scherm naar beneden, dan verschijnt het Bedieningspaneel, met daarin de nieuwe knop Donkere modus (zie de knop in het rode vierkantje in de afbeelding hieronder). Tik erop en je apparaat schakelt naar donkere modus, nog een keer tikken schakelt weer terug naar licht. Overigens: bij wat oudere iPhones moet je van de onderrand van het scherm naar boven slepen om het Bedieningspaneel te zien. Uiteraard geldt dat ook daar de donkere modus alleen beschikbaar is na upgraden naar iOS 13.

© PXimport

Automatisch

Goed, we kunnen nu dus handmatig schakelen tussen donkere en lichte modus. Maar het kan ook automatisch, zodat jij in de nachtelijke uren automatisch over een aan het duister aangepast i-apparaat beschikt. Tik - nog altijd in de app Instellingen - op Beeldscherm en helderheid in de kolom links. Zet de schakelaar bij WEERGAVE op Automatisch en kies onder Opties de gewenste omschakeltijden. Combineer de automatische donkere modus eventueel met Night Shift, dat zorgt voor iets warmere tinten. Dat oogt allemaal net wat prettiger in het donker! Dit setje samen zorgt dan ook voor een oogvriendelijker geheel van iOS 13 in het dagelijks (nachtelijks) gebruik. Bedenk echter wel dat (nog?) lang niet alle apps donkere modus ondersteunen. Maar dat merk je natuurlijk vanzelf, want de niet 'compatibele' apps blijven ook in de donkere modus heerlijk helder.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000