Automatisch naar donkere modus in Catalina

© PXimport

Automatisch naar donkere modus in Catalina

Geplaatst: 9 december 2019 - 11:26

Aangepast: 14 december 2022 - 11:07

Ronald Smit

Gebruikers hebben tot Mojave moeten wachten op een donkere modus. En tot Catalina om een optie te vinden voor automatisch overschakelen naar donkere modus. Het kan nu dus!

Hoewel de upgrade naar macOS Catalina in eerste instantie niet helemaal zonder hobbels verliep, kan gesteld worden dat het inmiddels stabiel draait. Met name de update naar versie 10.15.1 zorgde voor de broodnodige rust. En dus is het tijd om eens te kijken wat er zoal aan aardige nieuwtjes te vinden is in Apple's nieuwste versie van zijn desktop-besturingssysteem. Veel oude bekenden zijn vanzelfsprekend gebleven. Zo is er nog altijd de donkere modus (dark mode), naar wens inschakelbaar. Dat doe je door in de menubalk op het appeltje te klikken en dan voor de optie Systeemvoorkeuren te gaan. Klik dan op Algemeen. Je ziet in het nu voor je staande paneel helemaal bovenaan achter weergave drie opties: Licht (de standaardinstelling), Donker en Automatisch. Klik je op Donker, dan schakel je direct over naar de donkere modus. Nieuw in Catalina is Automatisch. Klik je hierop, dan schakelt het systeem volautomatisch tussen licht en donker. Althans: in theorie, lees vooral even verder!

© PXimport

Meer controle

Wil je meer controle over het exacte schakelmoment tussen lichte en donkere modus, dan kan dat. Tik in Systeemvoorkeuren op Beeldschermen en dan op Night Shift. Kies in het selectiemenu achter Schema voor de optie Aangepast. Je kunt nu een 'nachttijd' instellen via Van en Tot. Desgewenst is verder de schuifregelaar achter Kleurtemperatuur meer naar rechts te zetten voor een warmere tint. Dat schijnt je lichaam beter voor te bereiden op een goede nachtrust. Overigens: als de automatische omschakeling tussen donkere en lichte modus op jouw Mac niet blijkt te werken, dien je eveneens een bezoekje te brengen aan de Night Shift-instellingen. Staan die namelijk op Uit ingesteld, dan werkt de omschakeling niet. Nog een laatste tipje: wil je het schakelmoment tussen donkere en lichte modus synchroon laten lopen met de zonsonder- en opgang, kies dan bij Night Shift achter Schema voor de optie Zonsondergang tot zonsopgang. Dan heb je er verder geen omkijken meer naar door het hele jaar heen!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000