Het Facebook nieuwsoverzicht chronologisch sorteren op je mobiel

© PXimport

Het Facebook nieuwsoverzicht chronologisch sorteren op je mobiel

Geplaatst: 1 juli 2014 - 08:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Bruiloften. Promoties. Nieuwsberichten. Facebook denkt te weten wat de beste verhalen zijn om in je nieuwsoverzicht te stoppen. Maar misschien willen sommige gebruikers dingen op hun eigen manier zien. Gelukkig, dat kan!

Als alternatief voor het standaard filtersysteem, biedt Facebook in haar mobiele apps een manier om de posts van je vrienden op chronologische volgorde te zetten. Maar sommige mensen menen dat dit niet bepaald een lekker proces is.

Na een recentelijke verandering in Facebook's app op iOS, zeggen een aantal gebruikers dat het bedrijf de sorteren-op-tijdstip functie in wezen begraven heeft. Op online discussieforums klagen ze dat er geen manier is om die modus als standaard in te stellen op je mobiel.

Facebook's algoritme sorteert posts in je nieuwsoverzicht op basis van signalen zoals het aantal 'likes' dat de posts genereren en wie ze gepost heeft. Als gevolg kunnen posts die een hoop activiteit genereren bovenaan het nieuwsoverzicht blijven staan, soms zelfs een hele dag lang. Facebook noemt deze standaardinstelling "topverslagen".

Voor gebruikers die ervoor kiezen om hun posts op chronologische volgorde te bekijken is er op de desktop een eenvoudige manier op de instelling te veranderen. Maar het aanpassen van de instelling op Android - en nu iOS - vereist een ander proces dat sommige gebruikers niet prettig vinden of zelfs niet kennen.

 

© PXimport

Chronologisch nieuwsoverzicht

Om het nieuwsoverzicht aan te passen, zodat posts op chronologische volgorde verschijnen, druk je op het tabblad More in de Android of iOS versie van de mobiele app van Facebook. Vanaf hieruit kun je omlaag scrollen naar een balk gelabeld Feeds en druk op Most Recent. Nu verschijnen de items in je nieuwsoverzicht gesorteerd op de tijd waarop ze gepost zijn. Let op: wanneer je naar andere delen van de app navigeert - Notifications, bijvoorbeeld - moet je terug naar het tabblad More gaan om weer de chronologische volgorde te krijgen. Je kunt bovendien sorteren-op-tijdstip geen standaardweergave maken op je mobiel.

Het is gemakkelijker op de desktopversie van Facebook. Klik op het pijltje naast News Feed in de linker kolom, en selecteer Most Recent voor een chronologische lijst met posts.

 

© PXimport

Naast de tijd kan Facebook ook een aantal andere gepersonaliseerde nieuwsoverzichtopties bieden, op basis van de persoonlijke voorkeuren, banen, of bezochte scholen van gebruikers. Als ze dat willen kunnen gebruikers specifieke personen aan deze lijsten toevoegen, die vanaf zowel je mobiel als de desktop benaderd kan worden.

Facebook past haar filter algoritme constant aan. Eind vorig jaar, als onderdeel van een poging om meer "hoge kwaliteit" content te laten zien, zei het bedrijf dat het nieuwsberichten zou gaan benadrukken in het nieuwsoverzicht. Maar wat de ene persoon als hoge kwaliteit ervaart hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten