Handleiding: Verander je Mac in een mediacenter met Plex Media Server

© PXimport

Handleiding: Verander je Mac in een mediacenter met Plex Media Server

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 mei 2013 - 11:26

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Wouter Hoeffnagel

Bekijk jij graag video's? Dan is een mediacenter handig voor jou. Je kunt natuurlijk een Apple TV aanschaffen, maar je kunt ook je Mac met behulp van Plex omtoveren tot een mediacenter. De content in de mediacenter kan je vervolgens op je TV, iPhone, iPad of natuurlijk gewoon de Mac bekijken. In deze handleiding lees je hoe je met Plex je Mac omtovert tot mediacenter.

Plex Media Server is niet beschikbaar in de App Store. Download de software daarom via de website van de ontwikkelaar en installeer de app op je Mac of Windows-machine. Krijg je hierbij de melding dat je geen content kunt installeren die niet afkomstig uit de Mac App Store? Kijk dan in het artikel 'Handleiding: Gatekeeper omzeilen en onbekende software toch installeren' om dit probleem te verhelpen.

Plex Media Server configureren

Configureer vervolgens Plex Media Server. Dit klinkt moeilijker dan het is. Je hoeft alleen maar op te geven wat voor content je wilt toevoegen aan Plex en waar je deze content hebt opgeslagen. Open de Plex Media Server via de map Programma's in het dock op een Mac of het startmenu op een Windows-machine om de mediaserver in te stellen. De software opent in een webbrowser als Safari.

Klik op de knop start om de configuratie van Plex Media Server te starten. De software vraagt je eerst een naam op te geven voor de server en biedt je de mogelijkheid je e-mailadres achter te laten zodat je updates over Plex ontvangt via de mail. Klik op Volgende om naar de volgende pagina te gaan.

Bibliotheek aanmaken

Je kunt nu een bibliotheek aanmaken. Plex organiseert deze bibliotheek in secties, die worden georganiseerd op basis van het type content dat je aan de mediaserver toevoegt. Klik op de knop + Sectie toevoegen om nieuwe content aan Plex Media Server toe te voegen. Kies nu het type content dat je wilt kiezen.

© PXimport

Kies het type content dat je wilt toevoegen aan Plex Media Server

In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je een aantal films wilt toevoegen. Klik daarom op de sectie Films. Geef in het scherm dat verschijnt een eigen naam op voor de sectie en klik vervolgens op de knop Voeg een map toe om content aan de sectie toe te voegen. Zoek de map waarin de films zijn opgeslagen op door op de knop Browse folders te klikken. Je kunt deze stap herhalen om andere content aan Plex Media Server toe te voegen.

Heb je alle content aan Plex Media Server toegevoegd? Klik dan op de knop Volgende om naar de volgende pagina te gaan. De software biedt je nu de mogelijkheid 'kanalen' toe te voegen aan de mediaserver. Kanalen zijn online bronnen waar media beschikbaar worden gesteld. Denk hierbij aan videowebsites als Vimeo, maar ook aan Apple, het persbureau NPR, de muziekwebsite SoundCloud en TV-programma The Daily Show. Plex Media Server toont slechts een selectie van de beschikbare kanalen tijdens de configuratie. Een overzicht van alle kanalen kan worden bekeken door na de configuratie naar de 'Kanalen Bibliotheek' te gaan.

© PXimport

Door kanalen toe te voegen kan je ook video's op bijvoorbeeld Vimeo bekijken via Plex

myPlex-account

Het is noodzakelijk een myPlex-account aan te maken. myPlex zorgt dat je altijd de beschikking hebt over je media en je content via internet kan bekijken, toevoegen aan de wachtrij van Plex of delen met bekenden. Kies daarom zowel een gebruikersnaam als wachtwoord en geef je e-mailadres op. Klik op Volgende om het account aan te maken. Vergeet je account niet verifiëren door op de link te klikken in de e-mail die je van Plex ontvangt.

Je myPlex-account wordt direct gekoppeld aan Plex Media Server. Zodra dit proces is afgerond verschijnt de boodschap Gefeliciteerd! in beeld. Onderaan de pagina vind je een e-mailadres waarmee je video's via e-mail aan de wachtrij kunt toevoegen. Stuur simpelweg de link van de video naar het unieke e-mailadres dat je van Plex krijgt om de link toe te voegen aan de wachtrij van Plex Media Server. Klik op de knop Klaar om de configuratie af te ronden.

Content bekijken

Plex Media Server is nu klaar voor gebruik. De content kan worden bekeken op allerlei apparaten. Heb je een SmartTV van LG of Samsung? Dan kan je op je televisie een Plex-app installeren waardoor je de content rechtstreeks op je televisie kunt afspelen. Wil je de content op je Mac of Windows-machine afspelen? Download de Plex Media Center-app via de website van de ontwikkelaar. Dit is een erg prettige app om video's mee af te spelen. De app vult het volledige scherm en geeft je daarom het idee dat je niet langer achter een Mac, maar achter een echte mediacenter zit.

De content kan ook op de iPhone en iPad worden bekeken door de Plex-app te downloaden. De app werkt nauw samen met de Mac- en Windows-app van Plex en wordt continu gesynchroniseerd. Dit betekent onder andere dat alle beoordelingen die je aan films en series geeft in beide apps worden vertoond. Ben je daarnaast een film aan het kijken op de Mac of computer en moet je weg? Dan kan je de film op het punt waar je bent gebleven verder kijken op je iPhone in bijvoorbeeld de bus. De iPhone- en iPad-app is voor 4,49 euro beschikbaar.

© PXimport

Content in de Plex Media Server kan via apps op een TV, iPhone, iPad, Mac of Windows-machine worden bekeken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000