13 tips voor Windows 10

© PXimport

13 tips voor Windows 10

Geplaatst: 18 augustus 2015 - 06:11

Aangepast: 14 december 2022 - 15:20

Chwhynny Overbeeke

Windows 10 heeft een heleboel geweldige nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van Windows 8. Hier geven we 13 tips om Windows 10 te personaliseren en er simpelweg het meeste uit te halen.

1. Programma's en apps installeren

Enerzijds zijn er Windows-apps en anderzijds heb je de gewone soft- en freeware die je in Windows gewend bent. Windows-apps kun je alleen uit de applicatiewinkel (Store) installeren. Druk op de startknop en klik de Store-tegel aan om de winkel te openen. Een app herken je in Windows dankzij de vierkantje icoontjes, het moderne uiterlijk en drie puntjes in de linkerbovenhoek naast het programma-icoontje (die openen het menuutje met App Commands). Natuurlijk kun je ook gewoon je eigen software en freeware installeren zoals je gewend bent. Als het goed is, moeten alle programma's die werken in Windows 7 en 8, ook werken in Windows 10. Lees ook: Windows 10: Alles voor een soepele overstap.

 

© PXimport

Je vertrouwde programma's blijven gewoon werken.

2. Eerdere Windows installatie(s) verwijderen

Als je van Windows 7 of 8 naar Windows 10 upgradet, wordt er tijdens de installatie een kopie van je oude besturingssysteem opgeslagen in de map Windows.old, voor het geval je de Windows 10 installatie om wat voor reden dan ook ongedaan moet maken. Ben je tevreden met Windows 10 en werkt alles naar behoren? Dan zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om naar een eerdere versie terug te keren en kun je de kopie van je oude Windows installatie net zo goed weggooien om wat ruimte vrij te maken.

Om veiligheidsredenen kun je de map Windows.old niet zomaar verwijderen. Ga naar het zoekveld onderaan het scherm naast de startknop, typ Schijfopruiming en klik op de snelkoppeling die verschijnt. Selecteer de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en wacht totdat alle bestanden geïndexeerd zijn. Klik op Systeembestanden opschonen. Het kan zijn dat je het administratorwachtwoord in moet voeren. Kies opnieuw de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en wacht totdat Windows klaar is met indexeren. Zet vervolgens een vinkje in het vakje bij Vorige Windows-installatie(s), klik op OK en bevestig je keuze.

 

© PXimport

3. Kiezen wanneer je pc opnieuw opstart na Windows-updates

Eindelijk kun je - in plaats van het eindeloos uitstellen van een herstart - een tijdstip kiezen waarop je computer opnieuw moet opstarten nadat er Windows updates geïnstalleerd zijn die een herstart vereisen.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging en klik onderaan in het hoofdvenster van Windows Update op Geavanceerde opties. Selecteer Melding om opnieuw opstarten te plannen in het keuzemenu onder de header Bepalen hoe updates worden geïnstalleerd.

Voortaan zal Windows na het downloaden van updates vragen wanneer je je computer opnieuw wilt opstarten. Handig!

4. Windows updates van meerdere bronnen downloaden

Met Windows 10 kun je ervoor kiezen om updates door middel van peer-to-peer-technologie te downloaden in plaats van direct van Microsoft. De update hoeft dan slechts één keer van Microsoft gedownload te worden, waarna deze met andere computers gedeeld kan worden. Op die manier kan een huishouden met veel computers bandbreedte besparen, en kunnen belangrijke (en daarom populaire) updates sneller gedownload worden als de servers van Microsoft zwaarbelast zijn.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Klik in het hoofdvenster op Geavanceerde opties en selecteer Kiezen op welke manier updates worden geleverd. De optie om updates van meerdere bronnen te downloaden is standaard ingeschakeld, waarbij je updates ontvangt van computers op je lokale netwerk en het hele internet. Je kunt ook kiezen om updates alleen te downloaden van computers op je lokale netwerk.

 

© PXimport

05 Task Switcher

De Alt+Tab-functionaliteit is opgepoetst met de Task Switcher, een menuutje dat verschijnt als je Alt en Tab tegelijk indrukt. Hierin zie je alle geopende programma's. Houd de Alt-toets ingedrukt, iedere keer dat je op Tab drukt, ga je naar het volgende programma. Met de rechtermuisknop kun je er ook voor kiezen om een taak af te sluiten. Druk je op de Task Switcher-knop (tweede knop met de venstertjes naast de startknop) dan krijg je ongeveer hetzelfde overzicht te zien. Hier hoef je alleen de Alt-knop niet ingedrukt te houden. Je kunt naar een programma schakelen door erop te klikken, een kruisje rechtsboven sluit deze af. Ook schakel je hiermee naar een ander bureaublad.

 

© PXimport

Met Alt+Tab kom je nu in de Task Switcher terecht.

Heb jij een vraag over Windows 10?

Stel dan je vraag binnen de Vraag & Antwoord van Computer!Totaal en krijg antwoord op jouw vraag!

6. Het startmenu personaliseren

Je kunt het startmenu helemaal naar je smaak aanpassen. Je kunt, net als op het startscherm van Windows 8, het formaat van Live-tegels aanpassen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Formaat wijzigen te selecteren. Je kunt kiezen tussen Klein, Normaal, Breed en Groot.

Bovendien kun je ervoor zorgen dat Live-tegels niet verversen (dus alleen als icoon dienen). Klik met de rechtermuisknop op de Live-tegel die je wilt uitschakelen en selecteer Live-tegel uitschakelen.

Als je liever helemaal geen Live-tegels gebruikt en alles wat met de Metro interface te maken heeft weg wilt hebben, kun je met de rechtermuisknop op de Live-tegels van alle standaard apps klikken om ze te verbergen (kies Van Start losmaken) of te verwijderen (kies Installatie ongedaan maken).

Om desktop apps aan het startmenu toe te voegen moet je met de rechtermuisknop op een app klikken en Aan Start vastmaken selecteren. Dit kan bijvoorbeeld met een snelkoppeling op de desktop, een uitvoerbaar bestand in de Verkenner of een app in het Alle apps menu.

7. Bureaubladen

Windows 10 heeft de mogelijkheid om met meerdere bureaubladen te werken. Op een nieuw bureaublad kun je een aantal programma's groeperen. Je kunt het nieuwe bureaublad geen eigen visuele stijl (zoals een achtergrond) meegeven of een select aantal snelkoppelingen op een specifiek bureaublad zetten. Het is dus puur bedoeld om openstaande programma's te groeperen. Druk op de Task Switcher-knop en kies Add a desktop. Vervolgens zie je een bureaublad erbij verschijnen. Met het plusje voeg je er desgewenst nog meer toe. Door met de rechtermuisknop op een programma of app te klikken, kun je die via Move to naar een ander bureaublad verplaatsen. De groepering verdwijnt waneer je de pc afsluit.

 

© PXimport

Met virtuele bureaubladen groepeer je alle openstaande programma's.

8. De Mail app personaliseren

De Mail-app is sinds Windows 8 enorm verbeterd. De app is razendsnel en beter te bedienen met de muis dan voorheen en heeft veel meer functionaliteit. Bovendien kun je de app nu personaliseren. Het is mogelijk om de afbeelding in het previewpaneel te veranderen en je kunt instellen hoe de app moet reageren op gebaren die je op berichten toepast.

Al deze dingen kun je instellen door op het tandwielicoon links onderaan de app te klikken en Opties te selecteren. Om de opties voor gebaren aan te passen moet je naar Snelle Acties navigeren.

9. Notificaties beheren met het Actiecentrum

Het kan voorkomen dat je de systeemwijde notificaties van apps weleens misloopt omdat ze niet lang genoeg op je scherm blijven staan. Met het nieuwe Actiecentrum kun je alle gemiste notificaties bekijken door op de tekstballon in de systeembalk te klikken, en kun je de manier waarop apps notificaties versturen aanpassen zodat je er meer aan hebt.

 

© PXimport

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen > Systeem > Meldingen en acties. Hier kun je per app de notificatie-instellingen wijzigen. De schuifbalk naast een app kan gebruikt worden om alle notificaties voor die app uit te zetten. Klik op de naam van een app voor specifiekere notificatie instellingen, zoals banners en geluiden. Als je de notificaties van een app nog specifieker wilt aanpassen, kan dit vaak binnen de app zelf.

Verder staan er onderaan in het Actiecentrum snelle links om onder andere de tablet-modus te gebruiken (hierover later meer), wifi en bluetooth te beheren en je locatie te delen.

10. Snelle Toegang uitschakelen

In Windows 10 is Snelle Toegang de standaardweergave in de Verkenner. Hiermee worden de mappen die je het vaakst gebruikt en de bestanden die je het laatst geopend hebt kunt weergegeven.

 

© PXimport

Als je liever wilt dat de Verkenner zoals in Windows 8 standaard de Deze PC weergave hanteert, dan kan dat. Ga naar Verkenner en selecteer Beeld > Opties in het lint bovenaan in het venster. Er wordt een nieuw venster geopend met de naam Mapopties. Op het tabblad Algemeen staat helemaal bovenaan de optie Verkenner openen in met een keuzemenu ernaast. Selecteer in dit menu Deze PC en klik op OK.

Heb jij een vraag over Windows 10?

Stel dan je vraag binnen de Vraag & Antwoord van Computer!Totaal en krijg antwoord op jouw vraag!

11. De tabletmodus altijd gebruiken

Als je liever wilt dat de Verkenner zoals in Windows 8 standaard de Deze computer-weergave hanteert, dan kan dat. Ga naar Verkenner en selecteer Beeld > Opties in het lint bovenaan in het venster. Er wordt een nieuw venster geopend met de naam Mapopties. Op het tabblad Algemeen staat helemaal bovenaan de optie Verkenner openen in met een keuzemenu ernaast. Selecteer in dit menu Deze PC en klik op OK.

De Continuüm-functie in Windows 10 zorgt ervoor dat de gewone Windows-interface automatisch in een Metro-achtige interface verandert wanneer je het toetsenbord van je hybride apparaat of tablet loskoppelt, waardoor je ongestoord verder kunt werken in een interface die bij je huidige opstelling past.

Als je een pc hebt en toch liever altijd een startscherm met Live-tegels en full-screen-apps wilt gebruiken - of als je dit wilt met een hybride apparaat of tablet terwijl er een toetsenbord aan je apparaat gekoppeld is - dan kan dat met de tabletmodus. Klik op de tekstballon in de systeembalk om het Actiecentrum te openen en klik onderaan op de knop Tabletmodus. Alles wordt dan van je bureaublad gehaald, behalve de startknop, een terug-knop, de zoekfunctie en Taakweergave. Klik op de startknop om naar het full-screen startscherm te gaan.

 

© PXimport

Als je wilt dat je openstaande en gepinde apps op de startbalk blijven staan, kun je dit instellen door met de rechtermuisknop op de Tabletmodus-knop te klikken en Ga naar instellingen te selecteren. Verzet de schuifbalk naast App-pictogrammen op de taakbalk verbergen in de tabletmodus.

In dit instellingenvenster kun je ook andere dingen kiezen, bijvoorbeeld of je de tabletmodus überhaupt wilt gebruiken als het apparaat als tablet gebruikt wordt en wat er moet gebeuren wanneer je inlogt.

12. Windows Hello

Met de Windows Hello-functie kun je veiliger inloggen door middel van gezichtsherkenning, vingerafdruk- of irisscan in plaats van een wachtwoord.

Helaas is deze functie niet op alle computers beschikbaar ten tijde van de release van Windows 10, omdat Windows Hello werkt met Intel's RealSense 3D-camera die slechts in een beperkt aantal modellen is ingebouwd.

Er is al een externe Intel RealSense-webcamkit voor ontwikkelaars beschikbaar, maar als je echt van plan bent om er regelmatig gebruik van te maken, is het een beter idee om te wachten totdat de technologie beschikbaar is in externe webcams die bedoeld zijn voor de consument.

13. Powerusers: Virtuele desktops, nieuwe Opdrachtprompt tools en GodMode

Windows 10 heeft een aantal coole functies voor powerusers (opnieuw) geïntroduceerd.

In Windows 10 kun je meerdere virtuele desktops aanmaken, zodat je je openstaande apps kunt splitsen tussen verschillende gevirtualiseerde versies van de desktop van je pc. Je kunt door middel van de Taakweergave (of Windows toets + Tab) van desktop veranderen, of tussen openstaande apps op alle virtuele desktops switchen met Alt + Tab.

Bovendien kun je openstaande vensters van de ene virtuele desktop naar de andere verplaatsen als je de boel wilt organiseren. Om dit te doen, moet je naar de desktop gaan waarop de app staat die je wilt verplaatsen. Ga naar Taakweergave en sleep de app naar de virtuele desktop (onderaan het scherm) waarop je de app wilt neerzetten. Je kunt de app ook naar een nieuwe desktop verplaatsen door hem naar de +Nieuw bureaublad optie rechts onderaan het scherm te slepen.

Het is eindelijk mogelijk om in Opdrachtprompt te kopiëren en te plakken met Ctrl + C en Ctrl + V. Verder kun je andere functies instellen door met de rechtermuisknop op de titelbalk van Opdrachtprompt te klikken en Eigenschappen te selecteren. Je krijgt dan een venster met allerlei andere opties te zien.

 

© PXimport

GodMode, een verborgen functie die voor veel powerusers onmisbaar is, is terug. GodMode is een menu waarin alle Windows-functies en opties bij elkaar staan en op type gesorteerd kunnen worden. Om deze functie te onthullen hoef je alleen maar op een willekeurige plek een nieuwe map aan te maken en deze de volgende naam te geven:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Als je liever wilt dat het een andere naam heeft dan GodMode, kun je dat deel van de tekst vervangen door iets anders.

Heb jij een vraag over Windows 10?

Stel dan je vraag binnen de Vraag & Antwoord van Computer!Totaal en krijg antwoord op jouw vraag!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten