Apple presenteert nieuwe smartphones

© PXimport

Apple presenteert nieuwe smartphones

Geplaatst: 12 september 2018 - 15:50

Aangepast: 24 november 2022 - 13:15

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Vandaag heeft Apple de nieuwe iPhones aangekondigd tijdens het speciale evenement in het Steve Jobs Theater op de Apple Campus in Cupertino. Zoals verwacht komt het bedrijf dit jaar niet uit met twee, maar met maar liefst drie iPhones, de iPhone Xs, de iPhone Xs Max en de iPhone Xr.

Maar liefst drie nieuwe modellen dus, al lijken ze wat ontwerp betreft sterk op elkaar, Apple heeft er namelijk voor gekozen om het ontwerp van de iPhone X toe te passen als het hoofdontwerp voor de nieuwe serie iPhones. De drie modellen onderscheiden zich vooral op het gebied van grootte.

© PXimport

iPhone Xs

Het eerste dat opvalt aan het ontwerp van de iPhone Xs, is dat het wel heel erg bekend aandoet. Dat is niet zo vreemd, Apple heeft namelijk afscheid genomen van het ontwerp van de iPhone 8 en 7 en is gegaan voor het ontwerp van de iPhone X, dat vorig jaar werd geïntroduceerd. Oftewel: een OLED display dat de hele voorkant van het toestel beslaat, met kleine uitsparing voor de camera. Met een afmeting van 5.8 inch is het display net zo groot als dat van de iPhone X, waarmee het dus in feite een identiek toestel is. Maar waarom zou de iPhone X-bezitter dan upgraden? Apple heeft het over een prachtige nieuwe finish (goud, zilver en grijs), en het sterkste glas ooit in een smartphone, maar dat is natuurlijk allemaal marketingpraat. Interessant is wel HDR, waarmee de beelden een stuk fraaier worden.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

iPhone Xs Max

Interessanter is de grote versie van de iPhone Xs, te weten de iPhone Xs Max. Het 6.5-inch display is gigantisch en maakt het toestel fantastisch om op te gamen en video op te bekijken met een resolutie van 2688x1242 pixels. Onverwacht is dat deze toestellen beiden nog 3D Touch hebben, een feature waarvan verwacht werd dat deze de nek was omgedraaid. Beide toestellen hebben ook nieuwe stereo luidsprekers die, volgens Apple, zouden moeten zorgen voor fenomenaal geluid, al willen we dat liever zelf bepalen zodra we het toestel hebben. Zowel de iPhone Xs als de iPhone Xs Max is voorzien van de A12 Bionic chip, de eerste 7 nanometer chip ter wereld. Dat is spectaculair, maar houdt simpelweg in dat het toestel wéér een stuk sneller is en minder energie verbruikt. De camera is op beide toestellen is ook grotendeels hetzelfde als die van de iPhone X, te weten een 12 megapixelcamera. Apple geeft aan dat de sensor groter is, sneller is en mooiere beelden oplevert. Dit zijn allemaal dingen die we echt met eigen ogen willen zien.

Nieuw in de iPhone Xs is Smart HDR. Deze nieuwe functie was eveneens omkleed met veel marketingpraat, maar zou ervoor moeten zorgen dat je foto's veel gedetailleerder worden, ook wanneer je bijvoorbeeld foto's rechtstreeks tegen de zon in schiet. Voor fotografen zou dit een interessante upgrade kunnen zijn als het zo goed werkt als Apple belooft. Indrukwekkend is de mogelijkheid om de scherptediepte van een foto aan te passen nadat de foto geschoten is.

© CIDimport

Batterij en Dual Sim

De iPhone Xs gaat qua batterij een half uur langer mee dan de iPhone 10 voordat je hem op moet laden. De Xs Max gaat maar liefst anderhalf uur langer mee. Nog steeds wat karig gezien de prestaties van de iPhone X, maar meer is altijd beter. Een bijzondere ontwikkeling dit jaar is dat Apple in de iPhone C de mogelijkheid heeft toegevoegd om maar liefst twee simkaarten te gebruiken (een gewone sim en een eSim). Dit zal niet voor iedereen een handige functie zijn, maar komt natuurlijk van pas als je vaak in het buitenland bent en daar een andere simkaart gebruikt. Wie zowel een zakelijk als een privénummer heeft, kan deze ook combineren in dit dual sim toestel. DSDS (Dual Sim, Dual Standby laat je bepalen welk nummer actief is. De ondersteuning van eSim, betekent dat in theorie geen simkaart meer nodig is. Daar is echter wel ondersteuning voor nodig van providers, dus het is de vraag hoe snel wij hiervan kunnen profiteren in Nederland.

© CIDimport

iPhone Xr

Met de iPhone Xr lijkt Apple zich, net als eerder met de iPhone 5c en de iPhone SE te willen richten op de mensen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een smartphone, maar wel graag een krachtig toestel in handen willen hebben, al is goedkoop bij Apple ditmaal nog steeds bijna duizend euro. Met een display van 6,1 inch is de iPhone Xr niet cd kleinste iPhone in de serie en ook no eens groter dan dat van de iPhone 8 Plus), hij wijkt ook af omdat het hier een LCD-display betreft, in plaats van OLED, zoals de andere twee toestellen. Ook de iPhone Xr heeft aan de voorkant een display dat de volledige voorkant bedekt, met uitsparing voor de camera. Dit betekent dus dat Apple op geen enkel nieuw toestel meer een fysieke Thuisknop gebruikt, iets dat we met de komst van de iPhone X al voelden aankomen. Daarnaast is deze iPhone in tegenstelling tot de andere toestellen gemaakt van aluminium, en zal hij verkrijgbaar zijn in een flink aantal vrolijke kleuren. Aan de achterkant vind je niet de dual camera van de iPhone Xs en Xs Max, maar een enkelvoudige camera (12 megapixels, optische beeldstabilisatie en Smart HDR). Aan de voorkant bevat het toestel dezelfde camera als de iPhone Xs en Xs Max. Interessant is dat de iPhone Xr anderhalf uur langer meegaat dan de iPhone 8 Plus, terwijl het toestel dezelfde A12 chip aan boord heeft als de andere twee iPhones.

© PXimport

© PXimport

© CIDimport

© CIDimport

Beschikbaarheid en prijs

Dan de grote vraag...wat gaan deze toestellen kosten, en wanneer kun je ze kopen? De basisprijs voor de iPhone Xr is beschikbaar in 64 GB, 128 GB en 256 GB, en heeft een startprijs van 859 euro. Bestellen kan vanaf 19 oktober, de toestellen worden een week later verzonden. de iPhone Xs 64, 256 en 512 GB, en heeft een startprijs van 1159 euro. De iPhone Xs Max tenslotte is verkrijgbaar in dezelfde opslagcapaciteiten als de Xs en heeft een bodemprijs van 1259 euro. Deze toestellen zijn vanaf vrijdag te pre-orderen en worden een week later geleverd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000