© CIDimport

Dit wordt de Huawei Mate 9

Smartphone & tablet

Geplaatst: 13 oktober 2016 - 05:42

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:55

Redactie

Nu Samsung de brandgevaarlijke Galaxy Note 7 definitief uit de winkels haalt, vergroot dat de succeskansen van de Huawei Mate 9. De high-end phablet wordt begin november aangekondigd, maar nu al zijn er specificaties en afbeeldingen gelekt. Die wijzen op een gebogen beeldscherm: net als op de Note 7.

Grote kans op succes door wegvallen Galaxy Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 had alles in huis om dé populairste phablet van dit najaar te worden. Een premium ontwerp, krachtige hardware en features als een irisscanner en een gebogen scherm maakten de 849 euro kostende Note 7 een indrukwekkende smartphone. Maar nadat wereldwijd tientallen exemplaren zijn ontploft door defecte accu's, haalt Samsung alle Note 7's uit de verkoop. Definitief, dus Note 7-klanten (en andere geïnteresseerden) moeten op zoek naar een nieuwe telefoon. Er zijn meerdere opties, en de nog onaangekondigde Huawei Mate 9 lijkt een hele interessante te worden.

Ontwerp: beter goed gejat dan...

Het toestel verschijnt in twee uitvoeringen, die verschillen in ontwerp en specificaties. De standaard versie (codenaam Manhattan, foto onder) doet veel denken aan de Huawei Mate 8, maar de premium variant (Long Island) is duidelijk ontworpen met de Samsung Galaxy Note 7 in het achterhoofd. Plat gezegd: het is een regelrechte Note 7-kopie. De Huawei-smartphone heeft een scherm dat bijna even groot is (5,9 vs 5,7 inch) met dezelfde gebogen schermranden en een fysieke thuisknop. Bovendien is de haarscherpe QHD-resolutie identiek. Dat Huawei zijn nieuwste vlaggenschip als een Note 7-alternatief positioneert is meer dan duidelijk, ook voor Samsung. Het is mogelijk dat de fabrikant een rechtszaak aanspant, maar daar komen we pas na de onthulling van de Mate 9 achter.

© CIDimport

Specificaties

Beide Mate 9-modellen hebben dus een 5,9 inch scherm, al verschilt de resolutie. De goedkopere Manhattan-versie heeft een Full-HD-paneel, terwijl de Long Island over een QHD-display beschikt. Die smartphone zou dan ook Google Daydream ondersteunen: het nieuwe, universele Virtual Reality-platform voor Android-telefoons. Verder zouden de twee Mate 9's draaien op een HiSilicon Kirin 960-chipset met 4GB of 6GB werkgeheugen, aangevuld met maximaal 256GB opslagruimte. De dubbele camera die Huawei gebruikt op de P9-serie wordt naar verluidt ook gebruikt op de Mate 9. De twee camera's schieten samen betere foto's en kunnen ook in zwart-wit fotograferen. Ten opzichte van de P9-camera's is de resolutie verhoogd van 12 naar 20 megapixels. Het diafragma is verlaagd van f/2.2 naar f/2.0 zodat de sensor meer licht opvangt. Verder bevat de Mate 9 een usb-c-poort en is er waarschijnlijk ook een micro-sd-slot aanwezig.

Aankondiging in november

Huawei kondigt de Mate 9-serie op 3 november aan, maar prijzen en een releasedatum zijn nog onduidelijk. Volgens de bron die de foto's en specificaties gelekt heeft, verschijnt de dure uitvoering mogelijk alleen in China. De goedkopere versie wordt wereldwijd uitgebracht. De Mate 9 gaat naar verwachting minder kosten dan de 849 euro die Samsung vroeg voor de Note 7, en lijkt daarmee een aantrekkelijk alternatief.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000