Dit kunnen we verwachten van Android 11

© PXimport

Dit kunnen we verwachten van Android 11

Geplaatst: 11 juni 2020 - 12:37

Aangepast: 25 november 2022 - 10:25

Justin Doornekamp

Het duurt nog even voordat je Android 11 op je smartphone kunt installeren, maar inmiddels heeft Google wel wat meer informatie gegeven over wat we kunnen verwachten van het nieuwe besturingssysteem.

Google bracht namelijk recent wat eerste versies van Android 11 uit, zodat app-ontwikkelaars al met de nieuwe functies aan de slag kunnen. Deze versies geven vaak een idee van het uiteindelijke besturingssysteem. Google liet al weten dat Android 11 officieel wordt aangekondigd op 3 juni. Op deze datum wordt ook de eerste bètaversie van het besturingssysteem uitgebracht. Normaal zou het besturingssysteem al in mei zijn aangekondigd tijdens Google IO, maar dat evenement ging niet door vanwege de coronacrisis.

Functionaliteiten

Het lijkt erop dat Google het besturingssysteem in ieder geval wil klaarmaken voor 5G. Apps moeten gaan aangeven wat voor 5G-verbinding je gebruikt. Dit zou als voordeel hebben dat zowel je telefoon als je apps beter profiteren van de snelheden en mogelijkheden die 5G biedt. Dit voorkomt ook een onnodige belasting van je databundel.

Verder wordt er vermoedelijk een kleine verbetering doorgevoerd aan de notificaties. Met de komst van Android 11 moet je een beter overzicht krijgen van de meldingen die je recent ontvangen hebt. Zo worden notificaties van je gesprekken gescheiden van notificaties van andere apps, waardoor je bepaalde meldingen gemakkelijker kunt negeren. Overigens kun je in het besturingssysteem alle notificaties uitschakelen, dus ook bluetooth-meldingen en herinneringen dat je je smartphone moet opladen. In de notificatiebalk kun je antwoorden op chatgesprekken en met Android 11 wordt het mogelijk om dan ook afbeeldingen mee te sturen.

Uitbreiding van donkere modus

Een andere kleine verbetering is dat de bluetooth-verbinding met je telefoon niet langer meer wordt verbroken als je je telefoon in de vliegtuigmodus zet.

Ook wil Google de mogelijkheden van de donkere modus uitbreiden. Zo moet het mogelijk worden om de donkere modus automatisch op een bepaald tijdstip in te schakelen, vergelijkbaar met de Night Shift-modus in iOS. Nu verschilt het nog per merk smartphone of je de nachtmodus kunt activeren.

Google wil ook je privacy verbeteren, door je de mogelijkheid te geven om apps slechts éénmalig toestemming te geven voor het gebruik van je locatie, telefoon of camera. Nu is het alleen mogelijk om apps bij gebruik toestemming te geven. Met de wijzigingen behoud je meer overzicht en controle over welke apps wanneer toegang krijgen tot je gegevens.

Of we nog meer nieuwe functies van Android 11 kunnen verwachten, blijft nog onduidelijk. Mogelijk krijgen we daar op 3 juni meer inzicht in. Ook een concrete releasedatum van het besturingssysteem is nog niet bekend. De geruchten wijzen op een lancering in september. Niet alle Android-telefoons zullen dan direct de update ondersteunen en het kan zelfs volgend jaar worden voordat alle smartphones op Android 11 draaien.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000