De 10 beste mid-range smartphones

© PXimport

De 10 beste mid-range smartphones

Geplaatst: 19 juni 2013 - 11:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Joris Peterse

Voor een topmodel smartphone betaal je al gauw meer dan 600 euro, of een hoog maandbedrag als de provider je een toestel laat leasen. Niet zo gek dus als je liever op zoek gaat naar een smartphone met een lager prijskaartje. In deze test hebben wij daarom enkele smartphones naast elkaar gelegd in een prijsklasse van 200 tot 400 euro.

HTC One S

De HTC One S is het kleine broertje van de One X en de One X+, de toptoestellen van HTC uit 2012. De HTC One S is op alle fronten een bescheiden smartphone. Zo heeft het scherm van 4,3 inch (10,9 cm) een praktische tussenmaat en heeft het toestel aardige specificaties, zoals een dualcore-processor, een goede camera, geluidsversterking van Beats Audio (inclusief oortelefoon) en een helder scherm, waarvan de resolutie overigens iets hoger had gemogen.

Opvallend is dat de One S erg licht en solide aanvoelt, steviger dan de One X(+). Dat komt omdat de behuizing grotendeels uit een blok aluminium bestaat. Dit heeft wel als keerzijde dat je de batterij niet kan vervangen. In de praktijk gaat het toestel iets langer dan een dag mee op een batterijlading. Een ander puntje van de behuizing is dat deze redelijk krasgevoelig is, dus wees er wel voorzichtig mee.

Een paar triviale minpuntjes dus, een groter minpunt is de ‘skin’ die HTC over Android heeft uitgerold: HTC Sense. Het komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede met een verouderd uiterlijk, onhandige plaatsing van knoppen en een hele hoop ongewenste voorgeïnstalleerde apps. Zonde, want het is een molensteen voor de kracht en het uiterlijk van het toestel zelf. Binnenkort wordt een update verwacht naar de nieuwste versie van Sense (versie 5), waarbij de interface behoorlijk op de schop gaat. Dat is positief, want dan kunnen de HTC-smartphones qua uiterlijk eindelijk weer een beetje meekomen.

 

© PXimport

HTC One S

Prijs los toestel € 335,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 13 x 6,5 x 0,7, 120 gram

Pluspunten

Solide behuizing

Handzaam formaat

Beats Audio

Minpunten

HTC Sense

Batterij niet vervangbaar

Geen ruimte voor geheugenkaart

SCORE 7/10

Nokia Lumia 620

Zowel Nokia als HTC heeft een Windows Phone 8-toestel op de markt gebracht met een vergelijkbare prijs en formaat. Allebei met specifieke voors en tegens. De Nokia Lumia 620 heeft een bescheiden 4inch-scherm, dat een slagje helderder en scherper is dan de tegenhanger van HTC, de resolutie had echter wat hoger gemogen. Dit valt vooral op bij het bekijken van video’s en foto’s.

De plaatjes die de camera schiet zijn niet om over naar huis te schrijven. Omdat het scherpstellen vrij traag gaat zijn foto’s algauw bewogen of flets. Wanneer je een fotootje schiet en hierbij goed hebt scherpgesteld, is het resultaat aardig.

Natuurlijk zijn een paar aanmerkingen, maar voor de 240 euro die je voor de Lumia 620 neerlegt, ben je dat snel weer vergeten. Wie een simpele, prettige en betaalbare smartphone zoekt is prima uit bij de Lumia 620. Bovendien krijg je een hele rits handige Nokia-apps erbij, die je ook op de duurdere Nokia-toestellen met Windows Phone vindt, zoals Here Drive+ (navigatie), Maps, Music en City Lens, wat het magere aanbod in de applicatiewinkel van Windows Phone verzacht. Je kan de kleur van het toestel aanpassen door de cover te verwisselen.

 

© PXimport

Nokia Lumia 620

Prijs los toestel € 240,-

Besturingssysteem Windows Phone 8

Eigenschappen 11,5 x 6,1 x 1,1 cm, 127 gram

Pluspunten

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nokia apps

Compact formaat

Minpunten

Lage schermresolutie

Camerascherpstelling

SCORE 8/10

HTC 8S

De 8S oogt eigenzinnig, dankzij het onderste randje dat een andere kleur heeft. Dit gedeelte klik je overigens los voor de plaatsing van de sim- en microSD-kaart.

Net als bij de Lumia 620 is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend en heb je een aangenaam, simpel toestel. De scherm- en fotokwaliteit zijn een stuk minder dan bij de Nokia. Echter, als je jouw smartphone ook wilt gebruiken voor het luisteren naar muziek, dan ben je beter af met de 8S, omdat geluidskwaliteit iets versterkt wordt met Beats Audio (helaas niet met oortelefoon). De accuduur van de 8S is beter dan die van Lumia.

Ook HTC voegt wat zelfgemaakte apps toe, waaronder een weeroverzicht en een app om ruimte vrij te maken. Dit laatste is geen overbodige luxe, aangezien er maar 4 GB opslagruimte is (optioneel uit te breiden met een geheugenkaartje). Kwalitatief ben je qua standaard-apps veel beter uit met de Nokia-apps.

 

© PXimport

HTC 8S

Prijs los toestel € 240,-

Besturingssysteem Windows Phone 8

Eigenschappen 12 x 6,3 x 1 cm, 113 gram

Pluspunten

Ligt fijn in de hand

Prijs-kwaliteitverhouding

Geschikt als mp3-speler

Minpunten

Lage schermresolutie

Doffe kleuren op foto’s

Opslaggeheugen

HTC-apps

SCORE 7/10

LG Optimus L9

Wil je voor zo min mogelijk geld het liefst een smartphone met een flink schermformaat? Kijk dan eens naar de Optimus L9. Het toestel oogt behoorlijk luxe, door het schermformaat, de schermhelderheid en de afwerking met textuur aan de achterkant en een mooie zilveren rand.

Kijk je echter wat langer naar het toestel, dan kan je de lage prijs in beter perspectief plaatsen. Zo is het scherm ondanks de helderheid wat korrelig, zijn de resultaten van de 5 megapixel-camera bepaald geen verademing en is de processorsnelheid niet genoeg voor de topgames uit de Play Store. Minpuntjes die overigens makkelijk voor lief genomen kunnen worden, gezien de prijs.

LG heeft Android onder handen genomen om een eigen uitstraling te krijgen. Boordevol felle kleuren en schreeuwende icoontjes. Het is even wennen en qua veranderde interface niet altijd een stap vooruit. Gelukkig heeft LG er weinig onzinnige apps op voorgeïnstalleerd, alleen de eigen LG-applicatiewinkel is overbodig.

 

© PXimport

LG Optimus L9

Prijs los toestel € 250,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 13,2 x 6,9 x 0,9 cm, 124 gram

Pluspunten

Licht

Mooie afwerking

Schermformaat

Prijs

Minpunten

Processorsnelheid

LG-interface

SCORE 8/10

Huawei Ascend P1

Qua uiterlijk doet de Huawei Ascend P1 sterk denken aan de Galaxy S II van Samsung, die inmiddels alweer een jaar of twee uit is. De Ascend P1 van het Chinese Huawei is echter nog niet zo verouderd, hoewel de opvolger, de P2, onlangs aangekondigd is en in sinds kort ook in de winkels ligt. Dit kan een positief effect hebben op de prijs van de P1.

Maar waarom zou je de P1 verkiezen over de Galaxy S II (of de herziene versie Galaxy S II Plus)? Allereerst vanwege de specs en het heldere beeld, ten tweede vanwege de skin. Je krijgt namelijk als gebruiker de keuze om de Huawei-laag over Android te houden, maar je kan ook het gewone uiterlijk van Android kiezen. Een mogelijkheid die meer smartphonefabrikanten in hun toestellen mogen bouwen!

Naast deze feature is de Huawei Ascend P1 een prima middenmoter, die vlot werkt en een helder beeldscherm heeft. Ook de camera schiet kleurrijke plaatjes en heeft een dubbele led-flitser. Een nadeel is wel dat de camera wel behoorlijk uitsteekt en daardoor extra krasgevoelig is. Het opslaggeheugen is met 4 GB behoorlijk beperkt, gelukkig kan je er wel een geheugenkaart bijplaatsen.

Klik hier voor de volledige Huawei Ascend P1 review.

(Review op persoonlijke noot redacteur)

 

© PXimport

Huawei Ascend P1

Prijs los toestel € 339,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 12,9 x 6,4 x 0,7 cm, 110 gram

Pluspunten

Keuze tussen twee interfaces

Vlot

Licht

Minpunten

Camera krast snel

Weinig opslaggeheugen

Ascend P2 is beter alternatief

SCORE 6/10

Samsung Galaxy S III Mini

De naam Galaxy S III Mini doet vermoeden dat het alleen om een kleine versie van de populaire Galaxy S III gaat. Dat is wat misleidend, want hoewel het qua uiterlijk inderdaad zo is, is het ook qua specs allemaal een stuk minder bij de Mini. Processor, accu, opslaggeheugen en camera zijn allemaal wel een flinke slag omlaag gebracht. Overigens zijn de softwarefuncties die we kennen van de Galaxy S III wél aanwezig. Bijvoorbeeld de Slim Sluimeren-functie die de slaapstand beheert op basis van je blik op het scherm.

Zoals de naam al doet vermoeden is het een klein en handzaam toestel. Ben je dus op zoek naar een betaalbare Android-smartphone met een klein formaat, dan is de Galaxy S III Mini een uitstekende keuze, hoewel we in de specificaties toch wat teleurgesteld zijn.

 

© PXimport

Samsung Galaxy S III Mini

Prijs los toestel € 290,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 12,1 x 6,3 x 1 cm, 112 gram

Pluspunten

Handzaam formaat

Samsung-toepassingen

Minpunten

(Misleidende) specificaties

SCORE 7/10

Samsung Galaxy S II Plus

De Galaxy S II is alweer twee jaar geleden verschenen. Een toptoestel, dat zelfs in 2013 nog prima mee kan komen. De Plus-versie verschilt bijzonder weinig met de originele Galaxy S II. Er is een andere processor aanwezig, met dezelfde kloksnelheid en hetzelfde aantal processorkernen, alleen energiezuiniger. Gek genoeg is het opslaggeheugen omlaag geschroefd naar 8 GB (van 16 GB op de S II). Ook komt de S II Plus standaard met Android 4.1 uit de doos, hoewel er voor de S II ook al een update beschikbaar is. Grootste verschil? De S II zal binnenkort niet meer verkrijgbaar zijn.

De specs van het toestel zijn verder zo goed, dat ze twee jaar later nog mee kunnen komen in de middensectie. Niet alleen dankzij de recente versie van Android, maar ook de dualcore-processor laat andere toestellen uit deze test achter zich. Het 4,3 inch scherm heeft alleen niet de hoogste resolutie en ook de camera blinkt bepaald niet uit.

 

© PXimport

Samsung Galaxy S II Plus

Prijs los toestel € 309,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 12,5 x 6,6 x 0,9 cm, 121 gram

Pluspunten

TouchWiz-functies

Lichtgewicht

Minpunten

Schermresolutie

Matige camera

Minder opslaggeheugen dan Galaxy S II.

SCORE 6/10

LG Nexus 4

Google maakt in samenwerking met smartphone-fabrikanten zogenoemde Nexus-toestellen. Deze smartphones (en tablets) draaien Android zoals Google het bedoeld heeft, zonder skin of andere aanpassingen van de fabrikant zelf. Voordeel hiervan is dat het minder belastend is voor het systeem en dat je updates van Android het eerste krijgt.

Voor zo'n 350 euro heb je een smartphone die op alle fronten mee kan komen in een test met smartphones uit het hogere prijssegment. De Nexus 4 is prachtig vormgegeven met een minimalistisch uiterlijk, gebogen afgerond scherm en een glazen achtergrond met reflecterende blokjes. Hierdoor voelt het toestel ook erg stevig aan.

De Nexus 4 beschikt over een quadcore-processor en een IPS-scherm van 4,7 inch met aardig hoge resolutie (1280x768). Een praktisch formaat voor wie geen reusachtige smartphone zoekt, maar wel goede foto’s, games en video’s wil hebben.

Klik hier voor de volledige LG Nexus 4 review.

(Review op persoonlijke noot redacteur)

 

© PXimport

LG Nexus 4

Prijs los toestel € 350,-

Besturingssysteem Android 4.2

Eigenschappen 13,9 x 6,9 x 0,9 cm, 139 gram

Pluspunten

Recentste versie van Android

Vormgeving

Bouwkwaliteit

Scherm

Minpunten

Verkrijgbaarheid

Batterij niet vervangbaar

Geen ruimte voor geheugenkaart

SCORE 9/10

Sony Xperia SP

De Xperia SP is een opvallende verschijning. Allereerst het transparante randje onder de smartphone. Functieloos, maar wel eigenzinnig. Bovendien licht het prachtig op op basis van de kleuren op het scherm.

De smartphone voelt stevig en degelijk aan, mede dankzij de metalen plaat die zich achter de achterklep bevindt. Deze weerhoudt je er echter wel van om de batterij te vervangen. Ander smetje is dat de achterklep (die in zijn geheel verwijderd kan worden voor plaatsing van de sim- en geheugenkaart) een beetje speling heeft, waardoor hij rond de flitser in te drukken is. Dit valt op omdat de rest van de smartphone juist zo stevig in elkaar zit.

Het scherm is van een aardig groot formaat, en helder en kleurrijk, wat een plus is voor het bekijken van foto’s en video’s. Ook de camera mag er wezen, wat we eigenlijk ook wel mogen verwachten van Sony. In aantal megapixel (zeven) valt het wat tegen, maar de kleuren worden mooi afgevangen. Alleen zijn de resultaten steeds korreliger naarmate de lichtomstandigheden voor de camera moeilijker worden.

 

© PXimport

Sony Xperia SP

Prijs los toestel € 399,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 13,1 x 6,8 x 1 cm, 155 gram

Pluspunten

Stevig

Goede specs

Helder en kleurrijk beeld

Oplichtende rand

Minpunten

Zwaar

Batterij niet vervangbaar

SCORE 9/10

Xperia T

De vorm van de Xperia T is erg apart, het lijkt alsof de smartphone uit twee aan elkaar geplakte onderdelen (het scherm en de plastic achterkant) bestaat, die niet helemaal goed op elkaar passen. Ook het klepje aan de zijkant voor de sim- en microSD-kaart is niet fraai afgewerkt.

Schrijf deze smartphone niet meteen af na het lezen van dit intro. De schoonheid zit bij de Xperia T van binnen. Het 4,5inch-scherm heeft een fijne resolutie en weergave. Ook als je een goede camerafunctie belangrijk vindt, is de Xperia T een prima keuze. Vooral in donkere omgevingen levert de camera goede prestaties, hoewel de camerasnelheid op de hoogste resolutie wat tegenvalt.

Dat is echter geen manco, want met 13 megapixel heeft deze camera veruit de hoogste resolutie. Als je de resolutie iets lager zet, schiet je je foto’s een stuk sneller. De Xperia T heeft een dualcore-processor. Dit is snel genoeg, maar het is geen racemonster. Gelukkig komt het de batterijduur wel iets ten goede, maar aan dagelijks opladen valt bijna niet te ontkomen. De batterij is helaas niet te vervangen.

 

© PXimport

Sony Xperia T

Prijs los toestel € 345,-

Besturingssysteem Android 4.1

Eigenschappen 12,9 cm x 6,7 cm x 1 cm, 139 gram

Pluspunten

Schermresolutie

Camera

Minpunten

Te veel voorgeïnstalleerde apps

Klepje voor simkaart

SCORE 6/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten