Bescherm je privacy met zoekmachine DuckDuckGo

© PXimport

Bescherm je privacy met zoekmachine DuckDuckGo

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 mei 2014 - 12:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Redactie

DuckDuckGo beschermt je privacy op het web en zorgt ervoor dat bedrijven jouw surfgedrag op het web niet volgen. De zoekmachine stelt de anonimiteit van de gebruiker voorop en kan sinds de lancering van de nieuwe bètaversie ook beelden, producten en video's vinden.

De privacybescherming die DuckDuckGo probeert te bieden schuilt zich in de naam. 'Duck ,duck, Go!', wegduiken en gaan. Dat wordt vormgegeven met een vrolijke snavel die sinds kort dus ook het web afspeurt naar beeld en video. Dat kon voorheen ook al, maar ging via Google en Bing. De privacy was daar dus ver te zoeken. Zoekmachine DuckDuckGo heeft wel moeite om gevonden items te ordenen. Het is daarom maar net wat je belangrijk vindt om te bepalen welke zoekmachine je gebuikt. Je gaat voor privacy of gebruiksgemak.

DuckDuckGo privacy

DuckDuckGo speelt in op privacy en dat zie je terug als je de add-on hebt geïnstalleerd op je webbrowser of opent via het web. Op de pagina van de zoekmachine zie je naast de zoekbalk een klein rood blokje met Meer erop staan. Als je deze aanklikt en je gaat naar Instellingen dan valt meteen op dat alle opties op default staan. De machine geeft dus geen informatie over vanaf waar je het internet bezoekt, waar je naar zoeken via welk ip-adres je er bent gekomen. Je kunt die instellingen aanpassen naar eigen wens, dit was met de Epic Privacy Browser wel anders. Je geeft zo wel deels je identiteit prijs.

© PXimport

Pas je privacyinstellingen aan naar eigen wens.

Foto's en filmpjes

Nieuw in de zoekmachine van DuckDuckGo is dat je zoektermen ook aan foto's en video's op het web worden gelinkt. Je krijgt een overzicht te zien van gerelateerde beeldbestanden die op willekeur direct onder de zoekmachine te vinden zijn. Je kunt daarbij van links naar rechts gaan om door de bestanden te zoeken. Het nadeel hier is ook dat DuckDuckGo minder gerangschikt kan zoeken dan Google of Bing, omdat ze je gegevens niet opslaan en bijhouden.

Dat neemt niet weg dat je nu ook in privacy bepaalde zoektermen kunt gebruiken om afbeeldingen te vinden, iets wat voor sommigen een zeer welkome toevoeging zal zijn. Het is alleen onduidelijk waarom er niet elke keer foto's verschijnen bij een zoekopdracht, soms gebeurt dit gewoon niet.

© PXimport

De zoekmachine geeft gevonden foto's en video's weer.

Een poging wagen met ...

Het voordeel van DuckDuckGo is dat deze zoekmachine je vrij laat in wat jij belangrijk vindt. Add-ons worden ondersteund, maar je kunt ook bij gebrek aan goede zoekresultaten via DuckDuckGo zoeken in Bing of Google. Als je op zoek bent naar producten, dan kan het ook bij bijvoorbeeld Amazon.com. Dit doe je door naar het blauwe icoontje met neerwaartse pijltje te drukken. Deze vind je direct rechts van de zoekbalk.

© PXimport

Niet gevonden wat je zocht? Zoek dan eenmalig via andere zoekmachines.

Met DuckDuckGo bepaal je zelf de mate van privacy die je wilt hanteren en je kunt op de privacybeschermende zoekmachine afstellen naar jouw wens. Dit is althans als je geen gebruikmaakt van het oude internet Explorer 8, want daarvoor is de bètaversie nog niet geschikt. De zoekmachine is compatibel als add-on voor Google Chrome, Firefox en Internet Explorer en kan als app gebruikt worden voor Windows Phone, iPhone, Android-smartphone, iPad en Android-tablet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000