ID.nl logo
Zo los je de bekendste problemen in MacOS Catalina op
© CIDimport
Huis

Zo los je de bekendste problemen in MacOS Catalina op

De update naar MacOS Catalina zorgt voor nogal wat problemen. Apple bracht recent een update uit die verschillende kleine bugs oplost, maar desondanks verloopt nog niet alles soepel in het besturingssysteem. We helpen je MacOS Catalina problemen op te lossen.

Een veelvoorkomend probleem duikt al op in de installatie van Catalina. Diverse gebruikers lieten weten dat het updateproces halverwege stokte en dat de voortgangsbalk urenlang op hetzelfde niveau blijft hangen. Dit heeft Apple in principe met de recente update verholpen, maar mocht je nog steeds tegen problemen aanlopen, dan helpt het om je Mac met een kabel te verbinden aan het internet in plaats van via een wifi-verbinding. Bovendien kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om de update te installeren. Ga naar het Apple-menu en klik op Over deze Mac. Ga naar Opslag en controleer of je voldoende schijfruimte hebt. Voor de Catalina-update heb je 15GB nodig.

Is de Catalina-update al voor een deel gedownload, dan loont het ook om het macOS 10.15-installatiebestand te verwijderen van je Mac. Start je Mac opnieuw op en probeer Catalina opnieuw te downloaden. Ook kun je in de App Store checken of je nog onvoltooide downloads hebt staan. Van daaruit kun je vaak opnieuw beginnen met downloaden. Even uitloggen op de App Store kan soms ook helpen.

Login problemen

Heb je macOS Catalina geïnstalleerd, maar lukt het je vervolgens niet meer om in te loggen op je Mac of Macbook, dan kun je tijdens het opnieuw opstarten van je apparaat de Command + S-toetsen indrukken. Je krijgt dan een opdrachtprompt te zien, waar je het volgende invoert:

/sbin/mount -uw / en vervolgens op enter drukt.

Voer vervolgens het volgende in:

rm /var/db/.applesetupdone en druk op enter.

Hierdoor wordt een bestand dat het probleem veroorzaakt, verwijderd.

Systeem is trager geworden

Na installatie van Catalina merk je dat je systeem mogelijk een stuk trager is geworden. Apple waarschuwt hier ook voor en je krijgt soms een notificatie te zien dat je Mac wordt geoptimaliseerd en dat dit in de tussentijd een impact kan hebben op de prestaties en accuduur. Het is normaal dat je systeem hierdoor iets langzamer wordt en in principe zal dit probleem zichzelf na een paar dagen oplossen. Is dit niet het geval, zorg dan eerst dat je je systeem een keer opnieuw hebt opgestart.

Controleer vervolgens of al je apps en software up-to-date zijn. Het kan ook geen kwaad om nog eens naar de apps te kijken die automatisch aanspringen als jij je systeem opstart. Klik op het Apple-logo links bovenin beeld en kies Systeemvoorkeuren. Ga vervolgens naar Gebruikers en Groepen en kies jouw account. Log in en klik in de lijst die verschijnt op de programma’s die je niet automatisch wil laten opstarten. Klik op het minnetje om de app uit te schakelen.

Je Mac of MacBook opschonen is ook geen verkeerd idee. Het is mogelijk om je cache te legen door Finder te openen en vervolgens te klikken op Ga en Ga Naar en vervolgens het onderstaande pad hierin te plakken: /Library/Caches. Verwijder de bestanden die hierin staan en start je apparaat opnieuw op. Er zijn daarnaast diverse apps die helpen bij het opschonen van je systeem, bijvoorbeeld CleanMyMac.

©PXimport

Accu sneller leeg

Catalina kan zoals gezegd ook de prestaties van je accu beïnvloeden. Je Mac of Macbook loopt dan ineens veel sneller leeg dan voor de Catalina-update. In de eerste paar uur na installatie draaien er nog allemaal processen op de achtergrond om macOS Catalina goed te laten werken. Na ongeveer een dag zou dit probleem opgelost moeten zijn.

Kijk ook of de apps die je hebt draaien, veel van je accuduur afsnoepen. In je menubalk op je Mac kun je op het batterij-icoontje drukken om inzicht te krijgen in welke apps je batterij beïnvloeden. Sluit enkele apps af en kijk wel effect dit heeft. En nogmaals: zorg dat je apps zijn bijgewerkt tot de laatste versie.

Bluetooth-apparaten werken niet meer

Krijg je geen verbinding meer met je draadloze muis, toetsenbord of andere bluetooth apparaten? Open dan Finder en navigeer naar de menubalk, klik op Ga en dan op Ga naar map. Vul vervolgens het volgende pad in en klik op Ga: /Library/Preferences. Zoek nu in de map vervolgens naar com.apple.Bluetooth.plist en verwijder deze. Herstart je Mac en schakel vervolgens Bluetooth weer in.

©PXimport

Apps werken niet meer

De komst van het nieuwe besturingssysteem Catalina gaat gepaard met het verdwijnen van 235 apps, omdat 32-bits apps niet langer worden ondersteund. Je kunt nu dus enkel nog 64-bit programma's draaien op je Mac. Dit betekent dat bepaalde, verouderde apps als de apps uit het Office 11-pakket of Adobe CS5, maar bekende tools van Apple als Aperture, zijn verwijderd.

Als je deze apps op je Mac had staan, dan werken ze dus niet meer. Wil je dubbelchecken of de apps niet meer werken omdat het om een 32-bits versie gaat, dan kun je op je Mac op het Apple-icoontje klikken, linksboven op je scherm. Klik op Over deze Mac en vervolgens op Systeeminformatie. Scrol naar beneden om de ondersteuning voor software te vinden en klik vervolgens op Programma’s. Nu zie je een lijst met apps en een kolom met 64-Bit (Intel). Als er bij een programma ‘Nee’ staat in de kolom, dan is er geen 64-versie van de app beschikbaar.

Heb je een 32-bits versie van een programma op je apparaat staan, ga dan na of er ook een 64-bits versie beschikbaar is.

Sidecar werkt niet

Sidecar is een handige functie voor MacOS Catalina en iPadOS, waardoor je je iPad kunt gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Werkt Sidecar niet? Dat kan aan je iPad of Mac-model liggen. Niet iedere tablet en Mac ondersteunt namelijk deze nieuwe functie. Om Sidecar te kunnen gebruiken heb je een iPad 6 of 7, een iPad mini 5, een iPad Air 3 of een iPad Pro (elke versie) nodig. Vergeet uiteraard niet om iPadOS te installeren voor je tablet.

Sidecar werkt verder op een iMac 27-inch (eind 2015 of later), MacBook Pro (2016 of later) Mac mini (2018) Mac Pro (2019) MacBook Air (2018) of een MacBook (begin 2016 of later).

Met een omweg is het nog steeds mogelijk om Sidecar te gebruiken op een apparaat dat eigenlijk niet compatibel is, zo ontdekte een Reddit-gebruiker. Maar een erg stabiele Sidecar-versie zou dit niet zijn.

©PXimport

Geen wifi

Als je moeite hebt om verbinding te maken met het internet via wifi of kabel na installatie van Catalina, probeer dan je Mac in Veilige Modus op te starten. Lukt het dan wel om verbinding te krijgen, dan betekent dit dat er een probleem is met een app of extensie. Update je drivers en apps.

Loop je nog tegen andere problemen aan? Laat het weten in de opmerkingen.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube