Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

© PXimport

Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

Geplaatst: 12 april 2015 - 07:11

Aangepast: 14 december 2022 - 15:41

Richard Veenstra

Een blik op een site van een telecomaanbieder zorgt soms voor meer vragen dan antwoorden. Wat betekent simonly, waarom is LTE handig en waar moet je op letten als je een abonnement afsluit? In dit artikel vind je antwoorden op al deze vragen.

Op je smartphone

Tip 01: Megapixel-camera

Elke smartphone heeft tegenwoordig minstens één camera, vele hebben ook nog een minder geavanceerde camera aan de voorkant om mee te videobellen. De kwaliteit van een camera wordt onder andere bepaald door het aantal megapixels. Dit aantal wordt berekend door het aantal horizontale en verticale pixels met elkaar te vermenigvuldigen. Een 8megapixel-camera kan bijvoorbeeld foto's maken van 3160 bij 2528 pixels als de verhouding 5:4 is. Een 5megapixel-camera kan foto's van maximaal 2496 bij 2000 pixels bij dezelfde verhouding maken. De kwaliteit van een camera hangt overigens niet alleen af van het aantal megapixels.

© PXimport

Tip 01 De Nokia Lumia 1020 heeft een 41-megapixel camera, extreem veel voor een smartphone.

Tip 02: Vingerafdruksensor

Moderne smartphones zoals de Apple iPhone 6 en de Samsung Note 4 (welke past bij jou?) hebben een vingerafdruksensor aan boord. Hiermee kun je de smartphone ontgrendelen en app-aankopen doen. In de meeste gevallen wordt de informatie op een speciale plek in de processor van de smartphone opgeslagen, niet in het besturingssysteem van het apparaat of op cloudservers van de fabrikant. Om de functie te activeren, moet de sensor een aantal keren je vingerafdruk scannen om hem te leren herkennen.

 

© PXimport

Tip 03 Android 5, ook bekend als Lollipop, is de meest recente versie van Android.

Tip 03: Software-versies

Een smartphone is een kleine computer en heeft daarom ook zijn eigen besturingssysteem (ook wel OS). De bekendste zijn Android van Google en iOS van Apple. De laatste draait alleen op apparaten van Apple, Android draait op smartphones en tablets van veel verschillende merken. In sommige gevallen kun je na installatie van een besturingssysteem-update niet meer terug naar een oude versie, vooral Apple is hier heel strikt in. Denk dus goed na of je wel wilt upgraden naar de nieuwste versie als je een oude smartphone hebt.

Tip 04: Geheugen

Een smartphone heeft naast het besturingssysteem nog ruimte om foto's, documenten en apps op te slaan, deze grootte wordt aangegeven in gigabytes (GB). Hoeveel gigabyte je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke wensen. Sommige apps hebben veel ruimte nodig, zo neemt Real Racing 3 op de iPhone bijvoorbeeld 1,42 gigabyte in. Sommige leveranciers snoepen veel van je beschikbare ruimte af. iOS 8 is 1,1 gigabyte, bij de installatie heeft het zelfs 5,8 gigabyte vrij ruimte nodig. Veel smartphones hebben overigens een sleuf waar je een micro SD-kaart in kunt steken, zo kun je je geheugen voor foto's en documenten uitbreiden.

Simkaart

Tip 05: Type simkaart

Een simkaart is je toegang tot de diensten van een provider, de geïnstalleerde simkaart bepaalt eveneens het telefoonnummer waarop je gebeld kan worden. Simkaarten worden steeds kleiner, de allereerste waren zo groot als een creditcard. De eerste massa-simkaart was de minisim, deze vond je in de eerste smartphones terug. Een paar jaar geleden kwam de microsim in beeld, bekende gebruikers waren de iPhone 4 en 4s. De nanosim is nog iets kleiner en wordt door bijvoorbeeld de iPhone 5, 5s en 6 gebruikt. In de toekomst heb je waarschijnlijk helemaal geen simkaart meer nodig, maar kun je via de hardware van je smartphone op het netwerk van een provider registreren.

 

© PXimport

Tip 05 Je iPhone kan van verschillende simkaart-formaten gebruikmaken.

Tip 06: Dual-sim

In sommige smartphones kun je twee simkaarten installeren. Handig als je veel onderweg bent en bijvoorbeeld op een Nederlands en een buitenlands telefoonnummer bereikbaar wilt zijn. Bij een passieve dual-sim smartphone moet je één van de twee simkaarten in de software activeren, op de andere simkaart ben je niet bereikbaar. Bij een actieve dual-sim smartphone zijn beide simkaarten altijd actief en kun je telefoongesprekken op beide simkaarten ontvangen. Dit zorgt er wel voor dat de accu sneller leeg raakt.

Tip 07: Simlock

Op de Nederlandse markt zijn weinig dual-sim smartphones verkrijgbaar, mede doordat providers werken met een simlock. Dit betekent dat als je een smartphone en abonnement van provider A koopt, je er geen simkaart van provider B in kunt stoppen. Gedurende je contracttijd ben je gebonden aan de diensten van provider A. Wil je deze hardware-blokkade omzeilen, dan moet je een simlock-vrije smartphone kopen. Hiervoor betaal je dan echter wel de volle prijs. Na afloop van je abonnement kun je bij je provider een zogenaamde unlockcode aanvragen. Met deze code maak je je smartphone simlock-vrij.

Tip 08: Sim-only

Op websites van providers zie je steeds vaker sim-only staan. Dit betekent dat je alleen een simkaart koopt met een bijbehorende dienst. Dit kan een abonnement zijn waarbij je bijvoorbeeld 100 belminuten en 1 gigabyte internet per maand hebt, maar het kan ook gaan om een prepaid simkaart. In het laatste geval laad je het tegoed op via een app of een opwaardeerkaart. Als je een sim-only koopt, moet je zelf voor een simlock-vrije smartphone zorgen. Sim-only wordt ook gebruikt als je een databundel voor je tablet nodig hebt.

 

© PXimport

Tip 08 Een sim-only abonnement van Ben.

Draadloze protocollen

Tip 09: Wifi

Met de wifi-ontvanger in je smartphone meld je je aan bij een draadloos netwerk. Dit kan bij je thuis zijn of in een café, vliegveld of hotel. De verbinding is meestal snel en je internetverbruik gaat niet af van je databundel. Het wifi-protocol kent verschillende versies en wordt aangeduid met 802.11, gevolgd door een letter. De eerste versie was a, daarna volgden b, g en n, de meest recente versie is ac. In de specificaties van je smartphone zie je welke versie je toestel ondersteunt. Nieuwere protocollen zijn over het algemeen sneller en kun je over een langere afstand ontvangen, de resultaten hangen uiteraard ook af van de versie die de wifi-router ondersteunt.

Tip 10: Bluetooth

Bluetooth is een protocol waarmee je gemakkelijk bestanden kunt uitwisselen als beide apparaten zich in dezelfde ruimte bevinden. Ook in het geval van Bluetooth zijn er verschillende versies, de meest recente versie is 4.2. Bluetooth kent bovendien verschillende profielen, niet elk profiel wordt door elke smartphone ondersteund. Bluetooth wordt ook vaak gebruikt om je smartphone draadloos te laten communiceren met je autoradio, je smartphone moet dan het profiel A2DP ondersteunen.

 

© PXimport

Tip 10 Bluetooth wordt gebruikt om bijvoorbeeld een smartphone met een autoradio te laten communiceren.

Tip 11: GSM en CDMA

Het begrip GSM staat in Nederland gelijk aan je mobieltje of je smartphone. Maar eigenlijk gaat het hier om een technologie waarmee mobiele telefoons communiceren. Niet elk land werkt echter enkel met het GSM-netwerk, bekendste uitzondering is de Verenigde Staten. AT&T en T-Mobile gebruiken in de VS het GSM-netwerk, maar de andere aanbieders gebruiken het CDMA-netwerk. Als je in de VS een simkaart koopt, moet je erop letten welk netwerk wordt gebruikt. Als jouw smartphone geen CDMA ondersteunt, kun je bijvoorbeeld geen simkaart van Verizon gebruiken, omdat Verizon alleen op het CDMA-netwerk werkt.

 

© PXimport

Tip 11 In Europa is alleen het GSM-netwerk beschikbaar.

Tip 12: 3G

3G en 4G staan voor de generaties van mobiele communicatiestandaarden. 3G, oftewel derde generatie, haalt downloadsnelheden die vergelijkbaar zijn met een normale DSL- of kabel-internetverbinding in je huis. 3G maakt gebruik van UMTS-technologie of de uitbreidingsstandaard HSPA. Oudere technologieën die op 3G of eerdere generaties werken, zijn bijvoorbeeld GPRS en EDGE. Als je een slechte verbinding hebt, kan het zijn dat je boven in het scherm van je smartphone een G of E ziet staan, dit betekent dat je gebruikmaakt van slomere technologieën als GPRS of EDGE.

Tip 13: 4G en LTE

4G is de nieuwste generatie van de communicatiestandaarden, en haalt veel hogere downloadsnelheden. De term wordt vaak in één adem genoemd met LTE, Long Term Evolution. LTE wordt beschouwd als echte 4G-technologie, terwijl providers soms ook de term 4G gebruiken om de iets oudere HSPA-standaard te verkopen, feitelijk een 3,9G-standaard. HSPA is wel een stuk sneller dan het traditionele 3G. LTE is snel, maar pas op: het dekkingsgebied van LTE is nog klein. LTE Advanced is de volgende stap en is nog sneller dan 4G of LTE. In sommige gevallen noemen providers dit ook wel 4G+.

 

© PXimport

Tip 13 Vodafone biedt al 4G+ aan.

Tip 14: Gps

Om je locatie te kunnen bepalen, maakt je smartphone gebruik van een gps-ontvanger. In de meeste gevallen gaat het echter niet om een normale gps-ontvanger, maar om 'assisted gps'. Assisted gps maakt naast satellieten ook gebruik van masten van providers en is daardoor sneller in het gebruik. Veelgebruikte termen die je leest in verband met gps zijn Glonass en Beidou. De eerste is de Russische tegenhanger van gps, de tweede is de Chinese tegenhanger.

 

© PXimport

Tip 14 Gps wordt gebruikt om navigatiesoftware aan te sturen.

Tip 15: NFC

NFC betekent Near Field Communication en staat voor veel mensen synoniem voor contactloos betalen. Maar er zijn ook andere toepassingen voor NFC, zoals het automatisch verbreken van een Bluetooth-verbinding tussen twee apparaten als een bepaalde taak is volbracht. In tegenstelling tot Bluetooth hoef je met NFC geen apparaten aan elkaar te koppelen.

 

© PXimport

Tip 15 NFC wordt gebruikt bij het contactloos betalen met een smartphone.

Abonnementen en contracten

Tip 16: Databundel

Als je voor een abonnement bij een provider kiest, zie je naast het aantal belminuten ook vaak het begrip databundel staan. Je databundel slaat op je internetgebruik: hoeveel data je gebruikt om e-mails te checken, YouTube-video's te bekijken en WhatsApp-berichten te versturen. De databundel wordt meestal in gigabytes per maand aangegeven. Net als bij je belminuten, zit er een begrenzing aan het aantal gigabytes dat je per maand mag gebruiken. Sommige providers brengen extra kosten in rekening als je over deze begrenzing heen gaat. Andere zorgen ervoor dat de snelheid van je internetverbinding een stuk lager wordt. Zorg dat je precies weet wat een overschrijding van je databundel inhoudt voor je een abonnement afsluit.

 

© PXimport

Tip 16 Dit abonnement levert je een databundel van 1000 megabyte.

Tip 17: Downloadsnelheid

De snelheid van je databundel wordt meestal aangegeven met een maximale downloadsnelheid. Met een 4G LTE-databundel kan dit wel oplopen tot tientallen megabyte per seconde. Zodra je buiten je databundel wilt internetten, wordt de snelheid extreem verlaagd. Je ziet dan vaak downloadsnelheden van 64 kilobyte per seconde. Dit is veel te langzaam om je smartphone zinvol te gebruiken, providers bieden je uiteraard de mogelijkheid om extra gigabytes bij te kopen.

Tip 18: Extra kosten

Meestal betaal je eenmalig aansluitkosten als je een abonnement bij een provider afsluit, vaak verschijnen deze aansluitkosten op je eerste factuur. Aansluitkosten worden alleen berekend als je een nieuw contract afsluit. Blijf je klant van dezelfde provider maar verander je van abonnement, dan berekent de provider in de regel geen aansluitkosten. Als je naast een abonnement ook een smartphone aanschaft, betaal je ook een thuiskopieheffing. Deze heffing is bedoeld om auteurs, artiesten en muzikanten te compenseren voor het kopiëren van films en muziek voor privédoeleinden. In 2015 is de thuiskopieheffing voor een smartphone 4,24 euro inclusief btw.

 

© PXimport

Tip 18 Aan de rechterkant zie je hoeveel aansluitkosten je moet betalen en dat de thuiskopieheffing in het tarief is inbegrepen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten