Kies de camera die het beste bij je past
Er bestaan enorm veel camera's. Dat maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Er zijn er niet alleen veel, camera's bestaan ook nog eens in allerlei soorten. Zo heb je compactcamera's, spiegelreflexen en systeemcamera's. Wat is nu wat en welk type past het beste bij wat jij voor ogen hebt?
Tip 01: Telefoon
In een artikel waarin het draait om de keuze van een camera die het beste bij jou past, is het misschien vreemd om met een smartphone te beginnen. Toch is dat wat we doen. Telefoons hebben immers een steeds betere camera aan boord en daar zijn fraaie foto's mee te maken. Het voordeel van fotograferen met een smartphone is dat je dat toestel toch al bij je hebt.
Het is een kleine moeite om hem even te pakken en een kiekje te maken. Het is lekker laagdrempelig. Ook kijkt niemand er tegenwoordig van op als je met je mobiel staat te fotograferen. Er is dan ook nog nooit zo veel gefotografeerd als nu, en een groot deel van die foto's is gemaakt door mensen die normaal gesproken helemaal niet met een camera zouden rondlopen. Een smartphone is dan ook perfect voor iedereen die eigenlijk niets met camera's heeft. Mikken en klikken, zonder je druk te maken of alle knopjes en instellingen wel goed staan.
©PXimport
Tip 01 Die smartphone heb je toch al bij je, dus een foto is zo gemaakt.
Tip 02: Klik en deel
Voordelen van fotograferen met een smartphone zijn er dus genoeg. Je hebt hem toch op zak en het werkt super eenvoudig. Je kunt hem overal mee naartoe nemen en dus altijd foto's maken. Ideaal om vast te leggen wat je allemaal doet en meemaakt. Daarnaast kun je de foto's bewerken en van effecten voorzien met leuke apps. Het blijft dus niet alleen bij fotograferen. De platen hoef je niet voor jezelf te houden. Je kunt ze ogenblikkelijk met de rest van de wereld delen.
Zijn er dan geen nadelen? We noemen het liever beperkingen. Zo zit er vrijwel nooit een optische zoomlens op. Om iets dichterbij te halen of juist meer omgeving in beeld te nemen, moet je er zelf naartoe gaan of verder weg gaan staan. Verder is de beeldkwaliteit minder goed dan bij gewone camera's en heb je minder grip op het toestel. Smartphones worden immers steeds platter en je kunt je vingers alleen 'op het richeltje' (de zijkant dus) kwijt.
©PXimport
Tip 02 Een smartphone is veelzijdig. Fotograferen, bewerken, delen en nog veel meer.
Tip 03: Compactcamera
De beeldkwaliteit van een compactcamera is beter dan die van een smartphone. Dat komt vooral omdat er een aanzienlijk grotere beeldsensor in zit. Het is vooral te zien als er bij minder licht gefotografeerd wordt, zoals op een zwaarbewolkte dag of binnenshuis. Een camera is groter en dikker en er zit soms een handgreep op, zodat je hem makkelijker en beter kunt vasthouden. Veel modellen zijn alsnog zo klein dat ze makkelijk in je broekzak of jaszak pakken. Je kunt zo'n camera dus elke dag bij je dragen, al heb je dan wel een extra apparaatje mee.
Het aantal instellingen en knoppen is groter dan bij een smartphone. Je hebt zodoende meer mogelijkheden om je lekker uit te leven. Het toestel is immers puur bedoeld om foto's te maken en verder niets anders. Tegenwoordig zijn er compactcamera's met aanraakschermen en zelfs met wifi aan boord. Foto's delen kan dan via een draadloos netwerk of door contact te maken met je tablet of smartphone. Mogelijkheden en beeldkwaliteit, dat zijn de grootste pluspunten ten opzichte van een smartphone.
©PXimport
Tip 03 Een compactcamera is zeer handzaam en biedt meer mogelijkheden.
Tip 04: Spiegelreflex
Voor wie fotograferen een liefhebberij is, is een spiegelreflex een goede keuze. Dit is wel een flink grotere camera dan een compactcamera. Je stopt hem niet in je (jas)zak en hij is ook niet bedoeld om altijd maar bij je te hebben. Een spiegelreflex neem je mee als je er vrij zeker van bent dat je foto's gaat maken. De beeldkwaliteit is superieur. Vele malen beter dan bij smartphones en compactcamera's.
Daarnaast zijn er enorm veel instelmogelijkheden, waarmee je elke foto helemaal naar smaak kunt maken. Dit betekent wel dat je ook wat meer van fotografie af moet weten om echt het onderste uit de kan te halen. Als het je liefhebberij is, is dat geen probleem. Maar het is niet handig als je een gelegenheidsfotograaf bent en het je puur om het moment gaat (en de camera dus maar bijzaak is).
Dan is een smartphone of compactcamera toch geschikter. Spiegelreflexen hebben overigens talrijke automatische standen, dus iedereen kan ermee fotograferen. Alleen gebruik je dan de mogelijkheden maar in beperkte mate.
©PXimport
Tip 04 Met een spiegelreflex maak je foto's van topkwaliteit.
Tip 05: Objectieven
Een voor- en direct ook nadeel van een spiegelreflexcamera is dat je met losse onderdelen werkt. Je koopt niet alleen een camera, maar heb ook minstens één objectief nodig. Meestal zit er wel eentje bij, maar dat is niet de allerbeste lens. Je haalt dan niet het maximale uit je camera en dat is zonde. Sterker nog: het objectief bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van je foto's. Dus liever een iets duurdere lens en een wat goedkopere camera, dan andersom.
Er bestaan talloze objectieven, zodat je precies die exemplaren kunt kopen die passen bij wat jij wilt fotograferen. Zo zijn er groothoek-, macro-, portret- en telelenzen. Ze zijn dus gespecialiseerd voor bepaalde situaties. Een lens waar je nagenoeg alles mee kunt vastleggen bestaat ook wel, maar die is wat groot om altijd bij je te hebben en ook dan heb je te maken met een iets mindere kwaliteit.
Ze zijn zeker niet slecht, maar presteren minder goed dan de andere objectieven. Verder kun je nog allerlei andere accessoires voor je spiegelreflex kopen, zoals een krachtige flitser of een afstandsbediening.
Tip 06: Systeemcamera
Een spiegelreflex kan best groot en zwaar zijn. Gelukkig kan het ook lichter en kleiner, want tegenwoordig bestaat er een modernere variant en dat is de systeemcamera. Eigenlijk is dit gewoon een spiegelreflex waarin wat onderdelen zijn vervallen of vervangen door modernere. Hierdoor is een systeemcamera een stuk kleiner dan een spiegelreflexcamera.
Verder blijft alles ongeveer hetzelfde. Zelfs de beeldkwaliteit komt overeen. Ook nu werk je dus met losse objectieven, die iets kleiner zijn dan die voor een spiegelreflex, maar ook weer niet heel veel kleiner. Een systeemcamera met twee of drie bescheiden objectieven neem je makkelijk in een kleine tas met je mee. Bij een spiegelreflex zou je dan al met een grote tas of een camerarugzak rondlopen. Zo heb je dus een uitstekende beeldkwaliteit met een relatief compact formaat.
©PXimport
Tip 06 Een systeemcamera is een spiegelreflex in een moderner jasje.
Tip 07: Digitale zoeker
Het grootste verschil tussen een spiegelreflex en een systeemcamera, is misschien nog wel de zoeker. Een spiegelreflex heeft altijd een optische zoeker. Je kunt meestal via het scherm fotograferen, maar eigenlijk werkt het beter als je door de zoeker kijkt. Een systeemcamera heeft nooit een optische zoeker.
Moet je dan altijd via het scherm werken? Zo zijn ze in eerste instantie wel gemaakt. Maar omdat een zoeker in bepaalde omstandigheden wel erg prettig werkt, zoals buiten in de volle zon, zijn er ook systeemcamera's met ingebouwde digitale zoeker. Dat is een soort minischerm in een zoeker. Je ziet er hetzelfde mee als op het grote scherm, wat een groot voordeel is boven een optische zoeker. Daarin zie je immers niet hoe de foto wordt. Zit er geen digitale zoeker ingebouwd, dan zijn ze vaak wel los te koop. Je plaatst zo'n losse digitale zoeker dan in de flitsvoet bovenop het toestel. Ze zijn wel erg prijzig.
©PXimport
Tip 07 Een digitale zoeker: alle voordelen van een scherm in het klein.
Tip 08: Grote sensor
Sinds de opkomst van de smartphone is de markt voor compactcamera's zo goed als ingestort. Begrijpelijk, want voor veel gelegenheidsfotografen is het niet meer nodig om met een extra apparaat rond te lopen. Voor de dagelijkse kiekjes voldoet een smartphone voor hun prima. Zeker als je om de twee jaar een nieuw exemplaar koopt, want dan heb je steeds de modernste cameratechniek (op smartphone-gebied) in handen. Dat is een stuk goedkoper dan steeds een nieuwe camera kopen, althans, ervan uitgaande dat je die smartphone toch al kocht.
Koop daarom liever een iets duurdere telefoon wanneer die een betere camera heeft. Om compactcamera's nieuw leven in te blazen, hebben fabrikanten iets nieuws bedacht: een camera op zakformaat met een heel grote beeldsensor. Dit zorgt ervoor dat de fotokwaliteit ineens veel beter is, sterker nog, die de kwaliteit van een spiegelreflex- of systeemcamera benadert of zelfs evenaart.
©PXimport
Tip 08 Geen gewone compactcamera, maar eentje met een enorme beeldsensor.
Tip 09: Kleine topkwaliteit
Zo'n compactcamera met extra grote beeldsensor heeft geen eigen soortnaam. Zoals je ze omschrijft, zo worden ze ook genoemd. Compactcamera met grote beeldsensor dus. De beeldkwaliteit is enorm goed en toch zijn de toestellen erg handzaam. Met een beetje moeite passen ze nog in je broekzak. Ideaal dus voor wie hoge eisen aan de beeldkwaliteit stelt en toch een handzaam model zoekt.
Spiegelreflex-kwaliteit past nu in je broekzak! Vaak is het een camera voor erbij, zoals voor fotografen die de kwaliteit van een spiegelreflex gewend zijn, maar ook eens niet als pakezel willen rondlopen. Het zoombereik is wel beperkt. Vanwege de grote sensor zou de lens anders te groot worden, waarmee het geen camera van zakformaat meer zou zijn. Vaak kun je zelfs helemaal niet zoomen, net als bij een smartphone. Momenteel hebben alleen Nikon, Ricoh en Sony een dergelijke camera in het assortiment zitten. Het is dan ook een vrij nieuwe ontwikkeling.
©PXimport
Tip 09 Ongelofelijk: spiegelreflex-kwaliteit past nu gewoon in je broekzak.
Tip 10: Water en viezigheid
Voor de actieve mens zijn er ook camera's te koop waar je wat ruwer mee om kunt gaan. Ze kunnen tegen een stootje en je hoeft niet zo op een spatje water of wat viezigheid te letten. Er zijn toestellen te koop die een val van één à twee meter overleven. Een kras of deukje is dan nog steeds mogelijk, maar hij blijft het tenminste doen.
Daarnaast zijn ze vaak niet alleen spatwater- maar zelfs waterdicht. Ideaal voor gebruik in de regen of andere natte omgevingen. Helemaal mooi is het als je de camera een stukje onder water mag meenemen. Echte onderwatercamera's kunnen zelfs mee de diepte in genomen worden, soms tot wel veertien of zestien meter diep. Ideaal voor snorkelaars en duikers. Je zit dan wel vast aan de paar modellen die dit kunnen. Heb je een andere camera op het oog, dan zijn er ook losse behuizingen te koop, zodat een 'gewoon' toestel alsnog mee onder water kan.
Behuizingen zijn niet goedkoop, maar je kunt op deze manier wel zelf je ideale camera uitkiezen.
©PXimport
Tip 10 Een camera die tegen stof, water, vrieskou en een stootje kan.
Tip 11: Actiecamera
Vooral de laatste jaren zijn actiecamera's erg populair. Het is een kleine camera die je op je kleding, helm, fiets, jetski of een ander vervoermiddel vastzet, waarna je alle spectaculaire actiemomenten vastlegt, zonder dat je de camera hoeft te bedienen. Je hebt dus je handen vrij. Ze worden veel door sporters gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door parachutisten en basejumpers. Actiecamera's worden voornamelijk gebruikt om te filmen, maar uiteraard kun je er ook foto's mee maken.
Daarnaast kan een spectaculair actiemoment altijd nog uit het filmpje geknipt worden. Je kunt er op hoge snelheid mee filmen, zodat je achteraf alles in slow motion kunt afspelen. Dan zie je nog beter wat er gebeurt als iets in werkelijkheid maar kort duurt. Een gave timelapse maken, is vaak ook mogelijk. De camera zelf is meestal vrij kwetsbaar. Er zit een stevige doorzichtige behuizing bij die het geheel stof- en waterdicht maakt. Het zijn wel puur actiecamera's.
Vaak ziet het eruit als een wat hoekig kastje met een scherm op postzegelformaat en nog een paar knopjes. Een actiecamera is dan ook niet bedoeld als vervanging van een gewone camera.
©PXimport
Tip 11 Actieve mensen leggen spectaculaire momenten vast met een actiecamera.
Kooptips
Canon Powershot S200
De Powershot S200 van Canon is een zeer kleine camera die je makkelijk overal mee naartoe neemt. Er zit een lichtsterk objectief op, zodat je ook bij weinig licht mooie foto's kunt maken zonder dat je meteen hoeft te flitsen. Deze zoomlens heeft een bereik van vijf keer en begint met een ruime groothoekstand, zodat een landschap of interieur prima op de foto past.
Omdat er wifi op de camera zit, kun je jouw foto's direct bewerken en delen met anderen, door verbinding te maken met een draadloos netwerk of met je tablet of smartphone. Deze handzame camera kan dus prima in combinatie met je smartphone gebruikt worden. De beeldkwaliteit is gegarandeerd beter en zo vullen beide apparaten elkaar mooi aan. Prijs 279 euro.
©PXimport
Nikon D3300
De Nikon D330 is een spiegelreflexcamera die toch niet zo groot en zwaar is. Hij is daarom wat gemakkelijker mee te nemen dan de doorsnee spiegelreflex. De camera kan alles automatisch voor je regelen, maar is ook volledig zelf in te stellen, dus bruikbaar voor zowel beginners als gevorderden. Hij is enorm lichtgevoelig en kan daarom ook bij weinig licht kwalitatief hoogstaande foto's maken. Zodoende kan de flitser uitgeschakeld blijven tot het echt niet anders kan.
De moderne sensor maakt het mogelijk om zeer kleine details vast te leggen, zodat foto's nog scherper zijn. Het is een spiegelreflex, dus de beeldkwaliteit steekt ver boven de andere camerasoorten uit. Je kunt de camera los kopen, maar ook gecombineerd met een objectief zodat je meteen aan de slag kunt. Vanaf 549 euro.
©PXimport
Sony RX100 II
Zoek je de hoogste beeldkwaliteit, maar ook een camera op zakformaat zodat je hem altijd mee kunt nemen? Dan kom je uit bij een compactcamera met grote beeldsensor. De foto's van deze camera benaderen de kwaliteit van een spiegelreflex heel aardig en het scheelt je veel gesleep. Alles wat je nodig hebt zit er al in. Extra handig is het kantelbare scherm, waarmee je ook vanuit heel lage en hoge standpunten op een ontspannen en gemakkelijke manier fotografeert.
Omdat er wifi op zit, kun je jouw foto's meteen de wijde wereld insturen of bewerken op je smartphone of tablet. Ondanks het kleine formaat, zit er toch een zoomlens van 3,6 keer op. Hij kost wel 649 euro.
©PXimport