5 nieuwe tablets waarvan Apple het zuur krijgt

© CIDimport

5 nieuwe tablets waarvan Apple het zuur krijgt

Smartphone & tablet

Geplaatst: 2 september 2011 - 09:41

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Redactie

Apple kan zijn borst natmaken. Op de IFA in Berlijn telde Webwereld deze week diverse nieuwe Android tablets. “De eersten hoeven niet de beste te zijn", waarschuwde Sony-baas Howard Stringer.

1. Toshiba AT200

Toshiba had al de tablet AT100, die een dezer dagen toevallig ook in Nederland wordt gelanceerd, maar in Berlijn stond de opvolger AT200 al achter glas. Kennelijk is hij nog niet klaar. Toshiba claimt dat het de dunste tablet op de markt is met een dikte van 7,7 millimeter. De tablet weegt dan ook slechts 558 gram, draait op Android 3.2 en heeft onder meer stereoluidsprekers, wifi, Bluetooth, een microSD-kaartslot en een microHDMI-aansluiting aan boord, net als een 5-megapixel camera. Wat de tablet gaat kosten is nog niet bekend.

© CIDimport

2. Samsung Galaxy Note

Zonder twijfel dé innovatie van IFA. Gingen er eerder geruchten over een mini iPad, Samsung had deze week de primeur met zijn minitablet Samsung Galaxy Note. Denk aan een blocnote die je als mobiele telefoon en als tablet kunt gebruiken.

De Zuid-Koreanen denken dat zij met een display van 5,3 inch zich tussen smartphone en tablet in kunnen positioneren. Ook weer terug is de stylus, die we sinds Palm eigenlijk gemist hadden. Samsung zal de SDK vrijgeven, zodat mobiele app-ontwikkelaars applicaties kunnen maken. Het heldere AMOLEC display heeft een kijkhoek van 180 graden, waardoor je ook met anderen de beelden kunt bekijken. Met 9,65 mm is hij iets dikker dan de grotere concurrenten. Aan zakelijke gebruikers is gedacht: Meegeleverd is de Junos Pulse SSL VPN (virtual private network) voor toegang tot bedrijfsnetwerken. Populaire applicaties die zijn meegeleverd op de Galaxy Note kun je split-screen op het display laten verschijnen. De Note moet nog dit jaar verkrijgbaar zijn, maar prijzen zijn nog niet bekend.

© CIDimport

3. Galaxy Tab 7.7

De opvolger van de door Apple belaagde Tab 10.1. De nummering 7.7 is ons niet geheel duidelijk, alsof we al zeven revisies achter de rug hebben. Wel is er een keuze uit schermen van 8,9 en 10,1 inch. Ook de Galaxy Tab 7.7 beschikt over een Super AMOLED Plus displaytechnologie. Die biedt een groter kleurenspectrum en onderscheidt lichtere en donkere tinten beter.

De Galaxy Tab 7.7 is 7,89 millimeter dik en weegt niet meer dan 335 gram. Bijzonder is de ondersteuning voor long term evolution (LTE), de opvolger van 3G, die nog maar mondjesmaat beschikbaar is. Met de Galaxy Tab 7.7 kan dus ook gebeld worden. Ook ondersteunt de tab Wi-Fi Channel Bonding. Daarmee combineer je twee kanalen tot één voor twee keer zo snelle datatransfers. Met de 5.100 mAh batterij zou 10 uur achtereen video's moeten kunnen afspelen. De Galaxy Tab 7.7 draait op Android 3.2 Honeycomb. Ook van deze tablet is de prijs nog niet bekend.

© CIDimport

4. Sony tablet S en P

Beter laat dan nooit, moet Sony gedacht hebben. Het bedrijf lanceerde woensdag eindelijk zijn Tablet S en Tablet P (video), beide Android modellen. Tablet S is een normaal tablet, met een ietwat gebogen achterkant, die in drie modellen verkrijgbaar is: met 16GB opslaggeheugen (479 euro), met 32GB (578 euro) en met 16GB en 3G (599 euro). Nauwelijks goedkoper dus dan de iPad, maar Sony wijst op mogelijkheden die je op de iPad niet vindt: deze tablet beschikt over een IR-poort waarmee de tablet kan fungeren als afstandsbediening voor je AV apparatuur en via DLNA kun je al je media delen. Verder draaien alle Playstation games op de tablet. De Playstation Portable wordt daarmee minder aantrekkelijk.

De Tablet P is een kleiner clamshell model, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Nintendo 3DS. Wellicht handiger om in je broekzak te stoppen. Hoewel kleiner, zal deze tablet wel duurder worden dan het grote model. Beide schermen zijn 5.5 inch groot en hebben een resolutie van 1024x480. De Tablet P heeft 4GB aan opslaggeheugen en standaard 3G-functionaliteit.

© CIDimport

5. Amazon tablet

Niet op IFA, maar al wel volop in het nieuws. De iPad killer van webwinkel Amazon. Daarover is nog weinig bekend, behalve dat hij op Android draait en het Taiwanese Wintek de schermen levert. De 7 inch versie zou 349 dollar kosten en de 10 449 dollar, maar een fractie goedkoper dus dan de iPad 2. De tablet wordt of deze maand of uiterlijk oktober verwacht. Als Amazon voor voldoende voorraad zorgt, kunnen er volgens analisten niettemin wel drie tot vijf miljoen exemplaren het laatste kwartaal van dit jaar worden verkocht, want het aantrekkelijke zit hem in het feit dat je met die tablet ook gelijk allerlei producten kunt kopen.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000