Review SwitchBot Curtain - Maakt slimme gordijnen betaalbaar

© PXimport

Review SwitchBot Curtain - Maakt slimme gordijnen betaalbaar

Geplaatst: 23 juli 2021 - 13:12

Aangepast: 13 mei 2024 - 13:34

Joris Peterse

Met de SwitchBot Curtain motoriseer je je gordijnen, die je vervolgens op afstand bedient door zijn internetconnectie. Het klinkt als iets voor in een smart home voor extreem luie mensen, maar zulke slimme gordijnen kunnen wel degelijk erg praktisch zijn. Je leest het in deze SwitchBot Curtain review.

8,0

SwitchBot Curtain

Pluspunten

Handige toepassing voor vakantie

Eenvoudige installatie

Minpunten

Hub vereist voor automatisering en bediening op afstand

Motor niet heel krachtig

Conclusie

De SwitchBot Curtain is geen smart home-product dat een oplossing biedt voor een probleem dat niet bestaat. Wie veel van huis is, heeft er namelijk zeker wat aan om de gordijnen op afstand te openen en te sluiten (vergeet hierbij niet ook de SwitchBot Hub aan te schaffen). Voor wie een zwakje heeft voor het automatiseren van het huis is de SwitchBot Curtain een leuke gadget, die prima werkt. Mits je gordijnen niet te veel wegen....
Lees meer

Er gaat een hoop nonsens om in smart home-producten, van oplossingen voor problemen die niet bestaan zoals slimme waterkokers tot marketingkul als energiebesparing met je slimme thermostaat en inbraakbeveiliging dankzij een cameradeurbel. Waarmee er meteen een bruggetje is geslagen naar deze slimme gordijnen. Want hier zit het praktische haakje, want de gordijnen zijn van meerwaarde als je op vakantie gaat, vaak van huis bent of een vakantiewoning hebt. Wanneer je gordijnen ’s nachts sluiten en overdag geopend zijn, kunnen potentiële inbrekers lastiger vaststellen wanneer je wel of niet thuis bent.

Er is echter niets mis met comfort en gemak als bestaansrecht voor je slimme gordijnen. De SwitchBot Curtain zorgt er namelijk voor dat je gordijnen op gezette tijden sluiten, te koppelen zijn aan andere smart home-producten om bepaalde ‘scenes’ te creëren of desgewenst via spraakbediening te openen en sluiten.

Oude gordijnen slim

Het voordeel is dat je niet je oude gordijnen of gordijnrails hoeft te vervangen voor de installatie van de SwitchBot Curtain. Dit kan gewoon op de bestaande gordijnen en -rails. De SwitchBot Curtain kun je kopen voor staaf-, U- en I-rails. In mijn geval heb ik de SwitchBot Curtain getest op U-rails. Op de site van de fabrikant kun je precies zien op welke afmetingen van je rails de SwitchBot Curtain past.

Review SwitchBot Curtain - Maakt slimme gordijnen betaalbaar-evFc4xt_Sf2Qz9nk_LnACg

In mijn geval dus U-rails. In het pakketje zaten netjes verwisselbare deeltjes, zodat je het apparaat precies op jouw gordijnrails zet. Het robotje moet immers niet te strak in de rails zitten, omdat het anders zijn zijwaartse beweging niet kan maken.

SwitchBot Curtain ophangen

Het robotje zet je dus op je gordijnrails, voorbij het eerste haakje. Wanneer deze is geplaatst duwt hij het uiteinde van het gordijn naar links of naar rechts om de gordijnen te openen en te sluiten. Deze beweging maakt het robotje middels een dik wiel tegen de rails. Aan de zijkanten klik je twee opzetstukjes tegen het robotje. Deze opzetstukjes beschikken over twee kleine (niet-gemotoriseerde) wieltjes die in de gordijnrails hangen. Dit ophangen is niet iets waar je tegenop hoeft te zien: het is ook zonder technische- of gordijnkennis zo gepiept.

Afhankelijk van je gordijnen in het raam heb je één of twee SwitchBots nodig. Heb je één gordijn dat naar links of rechts opent, dan heb je aan één apparaatje voldoende. Heb je twee gordijnen die je naar het midden sluit? Dan zul je er twee aan moeten schaffen.

Dat je het apparaatje zo eenvoudig ophangt is maar goed ook. Want ze hebben natuurlijk wel energie nodig uit een batterijtje om hun werk te doen. De levensduur van het batterijtje is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak de gordijnen openen en sluiten. Het batterijtje laad je op via de usb-c-poort op het apparaat. Er zit een vrij lange kabel in het doosje, maar de kans zit er dik in dat je de SwitchBot Curtain uit zijn gordijnrails moet halen om hem op te laden. Eventueel kun je ook een zonnepaneelladertje kopen die je op de SwitchBot Curtain plaatst. Een slimme oplossing natuurlijk voor een apparaat dat voor het raam hangt.

Je slimme gordijnen aansluiten

Wanneer je de SwitchBot in de gordijnen hebt hangen kun je deze koppelen via de app (iOS en Android). Ook het koppelen is eenvoudig: start de pairingmodus via een knopje op het apparaat en gaan. Vervolgens kalibreer je je gordijnen: met een pijltje naar links en naar rechts bepaal je de sluitstand en de open stand. Helaas is een account wel nodig.

Vanaf nu kun je in de app de gordijnen met een druk op de knop openen en sluiten. In mijn geval ging het de SwitchBot Curtain hoorbaar met moeite af: de gordijnen voor mijn raam zijn lang en daardoor tamelijk zwaar. Bovendien moest het rechtergordijn ook nog eens een bochtje maken. Maar het werkte wel.

SwitchBot Curtain configureren

In de app kun je de SwitchBot Curtain verder configureren. Je kunt bijvoorbeeld de silent mode kiezen als je gordijnen wat lichter zijn en soepel door de rails lopen. Je kunt een lichtsensormodus inschakelen die de gordijnen opent en sluit op basis van de lichtinval. Of op dit op gezette tijden laten doen, hoewel dat eerste natuurlijk wel zo prettig is met het langer en korter worden van de dagen in de zomer en winter.

 

© PXimport

Ook kun je de app natuurlijk gebruiken om handmatig de gordijnen te sluiten. Of meerdere gordijnen te koppelen en die in te delen in meerdere kamers. Ook andere apparatuur van SwitchBot, zoals een slimme thermostaat kan worden toegevoegd in de app. Het configureren en bedienen via de app gebeurt via standaard via bluetooth. Je moet dan dus fysiek in de buurt zijn om connectie te maken.

Review SwitchBot Curtain - Maakt slimme gordijnen betaalbaar-22448896

Verbindingsmogelijkheden

Switchbot biedt ook nog andere accessoires aan. Zo is er een afstandsbediening die je met de gordijnen verbindt, zodat je niet eerst op zoek hoeft naar je telefoon of tablet om de gordijnen te sluiten. Ook is er een Hub (€ 33,-) verkrijgbaar, zodat je de SwitchBot Curtain met je draadloze netwerk verbindt. Zo kun je ook op afstand je gordijnen bedienen en clouddiensten koppelen aan de gordijnen zodat ze écht deel uitmaken van je smart home. Als je je gordijnen wilt automatiseren met zogenoemde ‘scenes’ dan zul je de Hub erbij moeten aanschaffen.

SwitchBot Curtain

© PXimport

Conclusie

De SwitchBot Curtain is geen smart home-product dat een oplossing biedt voor een probleem dat niet bestaat. Wie veel van huis is, heeft er namelijk zeker wat aan om de gordijnen op afstand te openen en te sluiten (vergeet hierbij niet ook de SwitchBot Hub aan te schaffen). Voor wie een zwakje heeft voor het automatiseren van het huis is de SwitchBot Curtain een leuke gadget, die prima werkt. Mits je gordijnen niet te veel wegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten