ID.nl logo
Smart home: zo bouw je een echt slim huis
© PXimport
Huis

Smart home: zo bouw je een echt slim huis

Je huis ‘slimmer’ maken is op zich niet zo moeilijk. Koop een slimme thermostaat en slimme verlichting en je kunt je verwarming en lampen met je smartphone bedienen. Maar of je dan een slim huis hebt? Doorgaans heb je dan voor ieder slim apparaat een eigen app en is het niet altijd mogelijk om apparaten op een handige manier te koppelen. Dat moet toch slimmer kunnen?

Zoals de meeste consumenten, begon ik mijn ‘slimme huis’ met een Nest-thermostaat en Philips Hue-verlichting. Via IFTTT en een koppeling vanuit de fabrikanten konden deze producten wel enigszins met elkaar communiceren, maar van één systeem was zeker geen sprake. Dus of het geheel nu echt slim is?

Slimme verlichting?

De verlichting in mijn woonkamer bestaat naast plafondlampen ook uit lampen die zijn aangesloten op stopcontacten. Dankzij Philips Hue kan ik alle lampen in één keer via een app in- en uitschakelen. Ook maakt Hue het instellen van scènes mogelijk. Handig, want ik heb bepaalde lampen die reflecteren in de televisie en die schakel ik zo in één keer uit als ik televisiekijk. Ik kwam er al wel snel achter dat het niet altijd handig is om steeds je smartphone te moeten pakken. De oplossing bleek een afstandsbediening, maar die was er nog niet voor Hue toen ik hiernaar op zoek ging. Philips had wel al eerder draadloos bedienbare LivingWhites-spaarlampen op de markt gebracht en de bijbehorende afstandsbediening bleek compatibel te zijn met Hue-lampen. Tegenwoordig kun je wel een echte Hue-afstandsbediening kopen in de vorm van de Hue Dimmer. Hoe handig Hue ook is, uiteindelijk moest ik nog steeds handmatig de verlichting in een andere stand zetten als ik televisie ging kijken … Dus mijn verlichting was iets slimmer, maar niet echt slim.

©PXimport

Controller

Wat ik nodig had, was een systeem dat al mijn apparatuur zo aan elkaar knoopt dat ik het op één centraal punt kan programmeren. Om dit mogelijk te maken zijn er kant-en-klare oplossingen te koop zoals Homey, HomeWizard, Zipato ZipaBox, Fibaro en VeraEdge. Vaak bevatten deze kant-en-klare controllers naast een (web)interface en apps ook ingebouwde radio’s voor bijvoorbeeld Z-Wave-, ZigBee- en 433MHz-producten als KlikAanKlikUit. Door die ingebouwde radio’s zijn ze relatief duur, zonde als je die draadloze radio’s niet per se nodig hebt. Philips Hue heeft ook een eigen Bridge die de draadloze communicatie met de lampen verzorgt. Een goedkopere optie is om zelf een controller te maken op basis van bijvoorbeeld een Raspberry Pi.

©PXimport

Welke domoticasoftware?

Ik koos ervoor aan de slag te gaan met die goedkope optie: de Raspberry Pi 2. Met alleen de Raspberry Pi ben je er natuurlijk niet. De belangrijkste keuze is het softwarepakket dat je gaat gebruiken. Je kunt kiezen voor onder andere Domoticz, Home Assistant of OpenHAB. Aanvankelijk wilde ik de ultieme interface bouwen die de bediening van mijn slimme apparatuur aan elkaar zou knopen.

Na wat experimenteren besloot ik dat Home Assistant de beste interface bood. Dit pakket is namelijk erg flexibel qua indeling en ziet er in vergelijking met bijvoorbeeld Domoticz lekker modern uit. Het nadeel van Home Assistant ten opzichte van Domoticz is dat het systeem geprogrammeerd wordt in scrips die je moet uploaden naar de Pi; via de webinterface kun je geen veranderingen of instellingen doorvoeren. Maar ik was met Home Assistant in m’n thuisnetwerk niet tevreden. Het eerdere nadeel van de app bleef bestaan: ik vond het nog steeds onhandig om de verlichting met een smartphone in te schakelen. Ik bleek dus eigenlijk helemaal geen behoefte te hebben aan een mooie interface, en besloot daarom Domoticz een tweede kans te geven. Domoticz kun je geheel instellen via de webinterface en naast scripts kun je ook visueel programmeren in Blockly. Hierdoor kun je snel nieuwe ideeën uitproberen.

©PXimport

Niet als ‘app’

Gedurende het automatiseren van mijn slimme huis met behulp van een Raspberry Pi is mijn mening behoorlijk veranderd. Aanvankelijk wilde ik een soort ultieme app hebben waarmee ik alles vanuit één plek kon bedienen en eventueel kon automatiseren. Vandaar de keuze voor het qua interface fraaie en flexibele Home Wizard. In de praktijk bleek ik dat dashboard toch niet te gebruiken. Domoticz bleek handiger om snel aanpassingen in de regels door te voeren. Op het dashboard van Domoticz heb ik geen schakelaars staan waarmee ik handmatig de verlichting kan bedienen. Die heb ik niet nodig, ik gebruik dat dashboard nauwelijks. Er wordt ook enkel vanwege troubleshooting-doeleinden getoond of er beweging gedetecteerd is. Verder toont het dashboard de huidige temperatuur afkomstig van de Nest Thermostaat en het huidige energieverbruik afkomstig uit de slimme meter. Eventueel zijn losse lampen via het tabblad Switches wel te bedienen, maar voor handmatige bediening vind ik de wandschakelaars, afstandsbediening of Philips’ eigen app toch handiger.

Slimmere verlichting

Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo moeilijk om het systeem te laten achterhalen of de televisie aan staat. Zoals vrijwel alle moderne televisies is mijn televisie een smart-tv. Op het moment dat de televisie wordt ingeschakeld, krijgt deze een ip-adres dat ik via de router heb gereserveerd. In Domoticz draait een script dat één keer per minuut dit ip-adres pingt. Het mooie van Domoticz is dat het systeem door veel mensen wordt gebruikt; het benodigde ‘pingscript’ was al door iemand geschreven. Wordt de televisie gedetecteerd, dan wordt binnen Domoticz een virtuele schakelaar aangezet. Vervolgens had ik via Blockly al snel een script in elkaar gezet dat de verlichting juist schakelde op het moment dat de televisie was ingeschakeld. De gewenste lampen gingen aan en de andere lampen uit. Probleem opgelost, toch? Al snel bleek dat ik over één ding niet goed had nagedacht: het bleek ook overdag onmogelijk om nu televisie te kijken zonder dat de (juiste) lampen aangingen. Door in het script op te nemen dat de verlichting alleen van stand veranderd moet worden als een bepaalde lamp al is ingeschakeld, is dat ook opgelost. Een tweede script doet precies het omgekeerde en schakelt de verlichting weer in als de televisie uit staat.

©PXimport

Automatische verlichting

De automatische televisieverlichting smaakte naar meer en het leek me leuk om nooit meer een afstandsbediening, wandschakelaar of app nodig te hebben om de verlichting in te schakelen. De verlichting moet vanzelf inschakelen op het moment dat ik aanwezig ben en weer uitgaan als ik er niet ben. Een bewegingssensor in de betreffende ruimte leek me de beste oplossing. Philips verkoopt zelf bewegingssensoren voor het Hue-systeem, maar het leek me handiger om een bewegingssensor te hebben die direct met Domoticz communiceert. Zo kan de aanwezigheidsdetectie eventueel ook voor andere dingen gebruikt worden. Er zijn diverse manieren om een bewegingssensor te koppelen. Zo kun je KlikAanKlikUit- of ZWave-sensoren koppelen, mits je de Raspberry Pi van de juiste radio’s voorziet. Omdat ik niet wist of een bewegingssensor écht handig is, heb ik vooralsnog gekozen voor een veel goedkopere oplossing. Ik heb een voor Arduino bedoelde bewegingssensor van zo’n twee euro gekoppeld aan een NodeMCU: een op Arduino lijkende microcontroller van zo’n vier euro met wifi. Door op de NodeMCU de gratis firmware ESP Easy te zetten, koppel je sensoren eenvoudig met Domoticz.

Dankzij een Blockly-script wordt er bij beweging een virtuele schakelaar geactiveerd die een x-aantal minuten aan blijft staan. Is er geen beweging meer, dan gaat de verlichting dus na een x-aantal minuten uit. Bij iedere nieuwe beweging wordt de schakelaar als het ware gereset en is de verlichting dus de volledige x-aantal minuten weer actief. Het is niet de bedoeling dat de verlichting overdag vanzelf inschakelt, vandaar dat in het script de status van een virtuele schakelaar is opgenomen die is gekoppeld aan de zonsonder- en opgang is gekoppeld. Blockly bevat overigens ook blokken waarin je bijvoorbeeld de zonsondergang kunt opnemen, maar dat bleek om onbekende redenen niet te werken. De virtuele schakelaar is dus een soort omweg.

©PXimport

Onverwachte problemen

Toen ik de verlichting handmatig uitschakelde met de Hue-wandschakelaar liep ik wel tegen een probleem aan. Want de verlichting spring vrijwel direct weer aan. Logisch: er was immers beweging gedetecteerd. Omdat de Hue-schakelaars niet direct met Domoticz communiceren, moest ik een omweg verzinnen om Domoticz te laten weten dat de wandschakelaar gebruikt werd. Uiteindelijk heb ik dit probleem opgelost met een extra virtuele schakelaar die wanneer de verlichting aanstaat ook door de bewegingssensor wordt getriggerd. Na iedere beweging blijft deze schakelaar vijf minuten aan staan. Zolang deze virtuele schakelaar aan staat, kan de verlichting niet nogmaals ingeschakeld worden. Oftewel als ik de verlichting nu dus handmatig uitzet, dan staat de virtuele schakelaar nog aan, waardoor de lamp niet direct weer aan springt. Dat zou betekenen dat de verlichting vijf minuten lang niet ingeschakeld kan worden. Een script houdt daarom de status van de lampen in de gaten en wanneer de verlichting is uitgeschakeld terwijl de virtuele schakelaar nog aan staat, wordt na tien seconden de virtuele schakelaar gereset. Die extra tien seconden zijn nodig doordat de Hue Bridge de uitgeschakelde status van de lampen niet altijd direct aan Domoticz doorgeeft. Zou ik lichtknopjes hebben die direct met Domoticz communiceren, bijvoorbeeld via Z-Wave of KlikAanKlikUit, dan was de oplossing simpeler én sneller geweest. Scripts die de bewegingssensor tijdelijk bevriezen hadden dan immers direct met de wandschakelaar geactiveerd kunnen worden. Natuurlijk: na een tijdje zonder beweging gaat het licht vanzelf uit en ik had er dus voor kunnen kiezen om dit hele probleem te negeren. Maar ik vind het wel prettig dat ook de traditionele bediening blijft werken.

©PXimport

Relatieproblemen

Voor mij is slimme apparatuur als Philips Hue en het verder automatiseren met bijvoorbeeld Domoticz een hobby. Ik vind het dus niet erg als ik mijn smartphone moet pakken om de lampen in te schakelen. Mijn vriendin was minder enthousiast over Philips Hue. Hoezo kun je de normale wandschakelaars niet meer gebruiken om de verlichting aan of uit te zetten en moet je de smartphone gebruiken? Het moment dat Philips de relatief goedkope Dimmer Switch uitbracht, heb ik er een aantal gekocht en deze naast de normale schakelaars gehangen. De verlichting kon weer gewoon met een wandschakelaar bediend worden. Ook de integratie van een bewegingsmelder leidde tot klachten. Het is namelijk meer dan eens voorgekomen dat de verlichting in de woonkamer uitging terwijl mijn vriendin wel aanwezig was. Want hoewel ik nergens last van heb, zit ze soms kennelijk te stil om opgepikt te worden door de pir-bewegingssensor. Inmiddels heb ik de tijd waarna de verlichting automatisch wordt uitgeschakeld ruimer ingesteld en zijn er minder problemen.

©PXimport

Conclusie

Slimme apparatuur wordt wat mij betreft pas echt leuk als ‘je huis’ je helpt. Zo blijft het voor mij magie dat na het aanzetten van de televisie bepaalde lampen automatisch uitschakelen. Wanneer je je domoticasysteem stapje voor stapje opbouwt, maak je vast keuzes die achteraf niet handig zijn: zo had ik beter voor lichtknopjes kunnen kiezen die direct met Domoticz communiceren. Je bent ook nooit klaar. Nu de bewegingssensor blijkt te werken, is het tijd voor een esthetisch fraaiere oplossing, het liefst ook draadloos via bijvoorbeeld Z-Wave. Ik heb mijn oog laten vallen op de Chinese Xiaomi Smart Home Kit, waarvan het basisstation gekoppeld kan worden met Domoticz en waarvoor relatief goedkope draadloze bewegingssensoren beschikbaar zijn. Als de verlichting voor elkaar is, is het integreren van Sonos de volgende stap. Het lijkt me bijvoorbeeld handig dat wanneer de televisie wordt aangezet, de muziek gepauzeerd wordt. En dan is er nog altijd iets te doen met de thermostaat en data van de slimme meter die ook op Domoticz zijn aangesloten. Het zal dus nog wel even duren voordat mijn huis echt slim is.

▼ Volgende artikel
Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig
© Samsung
Huis

Samsung OLED 4K 55S93D tv: high-end kijkervaring nu extra voordelig

Wie op zoek is naar een tv die beeld en geluid naar een hoger niveau tilt, moet zeker kijken naar de Samsung OLED 4K 55S93D. Deze 55 inch smart-tv uit 2024 combineert de nieuwste oled-technologie met slimme functies. Tijdens Black Friday krijg je én een hoge korting én 200 euro cashback op dit model!

Partnerbijdrage - in samenwerking met HelloTV

De Samsung OLED 4K 55S93D biedt een 4K Ultra HD-resolutie, wat inhoudt dat het beeld is opgebouwd uit meer dan acht miljoen pixels. Deze hoge pixeldichtheid zorgt ervoor dat je zelfs de kleinste details scherp en helder kunt zien, wat vooral bij films en series met veel visuele effecten voor een meeslepende kijkervaring zorgt. Met de oled-technologie worden de beelden nog intenser, doordat elke pixel individueel wordt aangestuurd. Dit betekent dat zwart echt zwart is en kleuren veel rijker overkomen. Het resultaat is een scherp en levendig beeld dat bij elke scène indruk maakt.

Altijd perfect zicht, vanuit elke hoek

De Samsung OLED 4K 55S93D is ontworpen om het hele gezelschap een optimale kijkervaring te geven. Dankzij de heel brede kijkhoek blijft het beeld vanuit elke hoek helder en kleurrijk, zonder verlies van beeldkwaliteit. Ideaal dus voor filmavonden of sportwedstrijden met familie en vrienden, want iedereen geniet vanuit zijn positie van hetzelfde scherpe beeld. De ingebouwde antireflectielaag minimaliseert hinderlijke reflecties, waardoor je ook overdag en in verlichte kamers het beste zicht hebt zonder schitteringen.

AI-gestuurde beeldverwerking met NQ4 AI Gen2-processor

Het kloppende hart van de Samsung OLED 4K 55S93D is de Neural Quantum AI Gen2-processor. Deze krachtige processor optimaliseert het beeld en de snelheid van de smart tv-functies, zodat alles soepel en snel werkt. Bovendien houdt de processor rekening met de hoeveelheid licht in de ruimte en past de helderheid en het contrast hier automatisch op aan. Dit zorgt ervoor dat je zowel overdag als 's avonds geniet van de beste beeldkwaliteit, zonder handmatig instellingen te hoeven aanpassen.

HDR-ondersteuning voor levensechte kleuren

De Samsung OLED 4K 55S93D ondersteunt diverse HDR-formaten, waaronder HDR10, HDR10+ en HLG. High Dynamic Range (HDR) verbetert het contrast en zorgt ervoor dat lichte en donkere delen van het beeld beter tot hun recht komen. Hierdoor zie je in donkere scènes nog steeds veel details en komen lichteffecten, zoals zonlicht of vuur, levendig over. HDR10+ past zich per scène aan om de beeldkwaliteit dynamisch te optimaliseren, wat vooral bij natuurdocumentaires en actiefilms een indrukwekkend resultaat geeft.

Profiteer van Black Friday korting bij HelloTV

Samsung OLED 4K 55S93D nu tijdelijk in prijs verlaagd (én met cashback!)

Vloeiende weergave met Motion Xcelerator

Met Motion Xcelerator-technologie biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een vloeiende kijkervaring, zelfs bij snel bewegende beelden. Deze functie schat de frames automatisch in voor soepele bewegingen en voorkomt vervaging en onscherpte. Zo geniet je van kristalheldere beelden, of je nu een spannende actiefilm of sportwedstrijd bekijkt. Voor snelle scènes maakt deze technologie het verschil door je recht in de actie te plaatsen.

Realistisch geluid met Dolby Atmos en Q-Symphony

Op audiogebied biedt de Samsung OLED 4K 55S93D een rijke en realistische ervaring. Het ingebouwde 2.1.2-kanaals speakersysteem zorgt voor een helder en vol geluid, ondersteund door Dolby Atmos, waarbij het geluid om je heen voelbaar is. Deze technologie is ideaal voor het creëren van een surround-effect, waarbij je je echt midden in de actie waant. Daarnaast is Object Tracking Sound Lite een unieke toevoeging: het geluid volgt de actie op het scherm, waardoor films en series heel intens aanvoelen.

Wil je de geluidservaring naar nog een hoger niveau tillen? Combineer de Samsung OLED 4K 55S93D met een Samsung soundbar die Q-Symphony ondersteunt. Met deze technologie werken de speakers van je tv en soundbar naadloos samen. Het resultaat is een krachtig, gelaagd geluid dat de ruimte vult en zorgt voor de ultieme bioscoopervaring bij jou thuis.

©Samsung

Speciaal voor gamers: Game Bar en Super UltraWide GameView

Gamers komen met de Samsung OLED 4K 55S93D niets tekort. Deze tv biedt speciale functies voor een ultieme game-ervaring, zoals de nieuwe Game Bar. Dit menu geeft directe toegang tot belangrijke instellingen, zoals framerate, input lag en HDR, zodat je niet door ingewikkelde menu's hoeft te navigeren. Met Super UltraWide GameView speel je in ultrabrede aspectratio's zoals 21:9 en 32:9. Ideaal voor wie graag een breder gezichtsveld heeft bij pc-games, omdat je hiermee meer van het slagveld of de racebaan kunt overzien.

Slimme functies met Tizen OS en SmartThings-integratie

De Samsung OLED 4K 55S93D draait op het Tizen OS, het gebruiksvriendelijke besturingssysteem van Samsung. Dit geeft je snel toegang tot populaire streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en YouTube. Samsungs SmartThings-platform integreert moeiteloos met je smart home-apparaten, zodat je bijvoorbeeld de verlichting of thermostaat via de tv kunt bedienen. Met AirPlay-ondersteuning stream je ook eenvoudig vanaf Apple-apparaten. Daarnaast biedt Tizen handige tools zoals Samsung TV Plus voor gratis zenders en Gaming Hub voor cloud gaming zonder console.

De tv komt met een ergonomische Smart Remote en spraakbesturing, waarmee je eenvoudig kunt navigeren door menu's of apps kunt starten. Dit maakt de Samsung OLED 4K 55S93D zeer gebruiksvriendelijk en comfortabel in gebruik.

Aansluitingen en energieverbruik

De Samsung OLED 4K 55S93D heeft met vier HDMI-ingangen, waarvan één met Audio Return Channel (ARC) voor een betere audiokwaliteit. Naast HDMI beschikt de tv over wifi, bluetooth en een ethernetpoort, waardoor hij eenvoudig verbinding maakt met je thuisnetwerk. Met een energieverbruik van 66 kWh per 1000 uur in standaard gebruik is deze tv relatief efficiënt, zeker gezien zijn grote formaat en hoge helderheid.

Samsung OLED 4K 55S93D kopen

Zoek je een tv die beeld en geluid naar een nieuw niveau tilt? De Samsung OLED 4K 55S93D combineert levensechte kleuren, diepe contrasten en meeslepend Dolby Atmos-geluid voor een echte thuisbioscoopervaring. Nu bij HelloTV mét Black Friday-korting én 200 euro cashback!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro
© TP-Link
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 luxe beveiligingscamera's van max 220 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een beveiligingscamera waarmee je jouw woning dag en nacht kunt bewaken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken bewakingscamera’s bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 220 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Eufy EufyCam 2 Pro Duo (S221)

Met deze prijsvriendelijke bundel bewaak je de voor- en achterzijde van je huis. In de verpakking vind je namelijk twee weerbestendige camera's. Dankzij de ingebouwde accu's hang je de apparaatjes overal op, mits er op de beoogde plek voldoende draadloos bereik is. Volgens Eufy hoef je deze batterijen bij gemiddeld gebruik maar eenmaal per jaar op te laden, al is dat natuurlijk sterk afhankelijk van het filmgedrag. In de productdoos zit ook nog een basisstation dat draadloos met alle gekoppelde apparaten communiceert.

Met een resolutie van 2048 × 1080 pixels biedt de EufyCam 2 Pro een behoorlijke videokwaliteit. Bij bewegingsdetectie begint de camera direct met opnemen. Dat gebeurt op de interne opslagdrager van 16 GB, een NAS of een cloudserver. Nuttig is dat deze camera mensen en dieren van elkaar kan onderscheiden. Bepaal van welke gebeurtenissen je pushberichten op je smartphone wilt ontvangen en kijk de beelden meteen terug. Verder ondersteunt de EufyCam 2 Pro Duo tweewegaudio en nachtzicht. Je kunt dit beveiligingssysteem optioneel met één of meerdere camera's uitbreiden.

TP-Link Tapo C425 Kit

Beveiligingscamera's met een accu hebben als nadeel dat je ze regelmatig moet opladen. Daar heeft TP-Link iets op bedacht, want bij deze uitvoering van de Tapo C425 is een relatief groot zonnepaneel bijgesloten. Dat voorziet de inwendige batterij (10.000 mAh) van stroom. Volgens de fabrikant is gemiddeld 45 minuten zonlicht per dag voldoende. Je kunt deze camera als alternatief ook zonder zonnepaneel kopen (singlepack/2-pack/4-pack). Een pluspunt is dat het beveiligingssysteem geen basisstation vereist. Je meldt de camera namelijk rechtstreeks aan op wifi. De Tapo C425 stuurt desgewenst pushberichten van personen, huisdieren en/of voertuigen naar je smartphone.

In tegenstelling tot populaire merken als Google Nest en Ring zit je bij dit model niet per se vast aan een betaald cloudabonnement. Bewaar de beelden gewoon op een eigen microSD-kaart van hoogstens 512 GB of NAS. De videoprestaties zijn dik in orde, want de maximale resolutie bedraagt 2560 × 1440 pixels. In combinatie met een brede diagonale kijkhoek van 150 graden bewaak je een groot deel van de woning of tuin. Voor nachtelijke beelden komen de vier witte ledlampen goed van pas. Daarmee maak je opnames in kleur. De IP66-gecertificeerde behuizing bevat ook nog een sirene met een volumeniveau van 94 decibel.

Google Nest Cam Spotlight (GA02411-EU)

De Google Nest Cam Spotlight is een zogeheten schijnwerpercamera. Na bewegingsherkenning gaan er twee richtbare ledlampen met een totale opbrengst van 2400 lumen branden. Dat is zéér fel! Nuttig voor het geval je regelmatig in het donker thuiskomt, want de tuin of oprit is zo goed verlicht. Bovendien helpt het natuurlijk ook om eventuele insluipers af te schrikken. Je past de helderheid van de lampen in de app trouwens naar eigen wens aan. Deze weerbestendige camera heeft een accu, zodat je hem praktisch overal kunt ophangen. Zorg wel voor voldoende wifi-dekking.

Uiteraard kun je met de Nest Cam Spotlight ook gewoon filmen. De lens maakt Full-HD-opnamen op een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dat is ruimschoots voldoende om personen te identificeren. Je kunt tot 6× digitaal inzoomen, al gaat dat wel ten koste van de beeldkwaliteit. Krijg je onverwachts visite en ben je niet thuis? Geen probleem, want dankzij de geïntegreerde speaker en microfoon kun je op afstand met iemand communiceren. Open hiervoor de app op je smartphone en druk op het microfoontje om een gesprek te starten. Voor cloudopslag heb je een Nest Aware-abonnement nodig.

Lees ook: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Ring Spotlight Cam Plus - Plug In

Deze compacte schijnwerpercamera kun je in een witte of zwarte behuizing kopen. Het hier besproken model werk op netvoeding, maar de Ring Spotlight Cam Plus is als alternatief ook verkrijgbaar inclusief oplaadbare batterij (wit/zwart). In dat geval kun je de inwendige batterij met dit apart verkrijgbare zonnepaneel opladen. Aan weerszijden van de Full-HD-lens bevinden zich twee witte ledlampen. Die springen na bewegingsdetectie automatisch aan, zodat je nachtelijke opnames in kleur kunt bekijken. In combinatie met de geïntegreerde sirene schrik je ongewenste bezoekers hopelijk af.

De Spotlight Cam Plus ondersteunt een riante kijkhoek van 140 graden. Hierdoor vangt de camera een groot gebied in beeld. Uiteraard krijg je liever geen (valse) bewegingsmeldingen van gebeurtenissen van de openbare weg of tuin van de buren. Om dat te voorkomen, kun je met behulp van de gebruiksvriendelijke Ring-app bewegingszones instellen. Uiteraard kun je ook livebeelden opvragen. Tik op de groene telefoonknop om op afstand met iemand te praten. Deze populaire beveiligingscamera ondersteunt alleen cloudopslag via een (betaald) Ring Home-abonnement.

Reolink E340

Reolink ontwikkelt goede camera's met een aantrekkelijk prijskaartje. De E340 is daarvan een goed voorbeeld, want dit binnenmodel bevat verrassend veel functies. Zo kan het camerahoofd automatisch draaien (355 graden) en kantelen (50 graden), waardoor je bijvoorbeeld een kat, hond of kind kunt volgen. Zeker bij een hoge positie aan het plafond of de muur zie je hierdoor precies wat er thuis gebeurt. Je kunt de behuizing trouwens ook (tijdelijk) op een kast of tafel neerzetten. Wil je iets van dichtbij zien? Dankzij ondersteuning voor 3× optische zoom kun je zonder kwaliteitsverlies inzoomen.

Voor verbinding met het thuisnetwerk koppel je het apparaatje aan wifi of ethernet. Open vervolgens de Reolink-app en bekijk livebeelden in een maximale resolutie van 2560 × 1920 pixels. De ingebouwde speaker en microfoon maken het mogelijk om met mensen of dieren te communiceren. De compacte behuizing heeft daarnaast een microSD-kaartlezer. Hierop bewaar je opnames van gebeurtenissen. Overigens kan de E340 als alternatief ook continu opnemen. Verder koppel je deze camera eventueel aan een geschikte NAS.