Weg met vlekken en krassen: zo krijg je je kookplaat weer schoon
Geen gedoe en gepuzzel met gaspitten, maar een gladde plaat waar je even met een doekje overheen gaat: een kookplaat schoonmaken is best goed te doen. Mits je het meteen na het koken doet natuurlijk, want anders moet je alsnog de strijd aan met hardnekkige kringen en ingebrande vlekken.
In dit artikel ontdek je:
-
Waarom je niet moet wachten met schoonmaken
-
Hoe je ingebrande vlekken verwijdert
-
Dat in geval van nood een glasschraper kan helpen
-
Hoe je krassen kunt voorkomen of verminderen
-
Lekker op dreef: Maak dan ook meteen de oven weer eens schoon.
Gewoon doen: de kookplaat direct schoonmaken
Natuurlijk wist je dit al, maar je maakt het jezelf echt het makkelijkste door direct na het koken even een doekje over de kookplaat te halen. Dit doe je niet alleen voor een glimmend en glanzend resultaat: een schone kookplaat werkt ook gewoon beter. Want als de kookplaat vies is, dan kan de pan minder goed contact maken.
Laat de kookplaat eerst afkoelen en maak een sopje met wat afwasmiddel. Met een microvezeldoek verwijder je vervolgens de etensresten en vieze kringen. Herhaal dit een paar keer als je iets te kwistig in de pannen hebt geroerd en droog de plaat af met keukenpapier of een droge doek.
©Артем Барынин
Ingebrande vlekken verwijderen
Overkokende pannen en hevig spetterende grillpannen kunnen zorgen voor een ravage op je kookplaat. Dat is op geen enkele kookplaat fijn, maar specifiek op een keramische kookplaat, die na gebruik - in tegenstelling tot een snel afgekoelde inductieplaat - nog zeker een halfuur warm blijft, hebben etensresten alle tijd om in te branden. Is dat precies wat er is gebeurd? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:
Spuit wat natuurazijn op de kookplaat, vooral op de ingebrande vlekken. Daarna strooi je er baking soda overheen en deze mix zorgt voor een bruisende kookplaat. Dit magische goedje laat je een minuut of vijf zijn werk doen en de vlekken zullen daarna niet meer te zien zijn.
Vieze ramen kun je schoon krijgen met een krant en dezelfde truc kun je ook toepassen op een kookplaat. Maak hiervoor een prop van een krant en wrijf hiermee over de ingebrande vlekken. Wordt de krant vies en vettig, maak dan een nieuwe prop.
Geen zin in driftig poetsen? Dan kan een warme, natte handdoek ook wonderen doen. Je dekt de hele kookplaat af met de vochtige handdoek en laat deze een kwartiertje liggen. Daarna kun je met deze doek de kookplaat schoonvegen.
Glasschraper als redmiddel
Zijn de ingebrande vlekken niet 1, 2 ,3 met bovenstaande trucs weg te toveren? Dan kan een speciale glasschraper voor kookplaten helpen. Wees hier wel voorzichtig mee, doe het niet al te krachtig en houd het mesje zo vlak mogelijk, in een hoek van 45 tot 60 graden. Daarna haal je nog even een natte microvezeldoek met eventueel wat schoonmaakmiddel over de kookplaat en als finishing touch droog je hem na met een theedoek zodat hij weer mooi glimt.
©Proxima Studio
Krassen op de kookplaat
Het is bijna onmogelijk om na verloop van tijd geen krassen op de kookplaat te krijgen, maar je kunt wel proberen dit zoveel mogelijk te vermijden:
Gebruik geen schuursponsjes, staalwol of schuurmiddel om de kookplaat schoon te krijgen. Een microvezeldoek en eventueel wat afwasmiddel of speciaal schoonmaakmiddel voor kookplaten voldoen prima.
Pak pannen op en schuif ze niet van de ene kookzone naar de andere.
Kijk uit met zout in de pan strooien, want wanneer dit op de kookplaat terechtkomt, werken de korrels net als schuurmiddel.
Zie je toch kleine, ondiepe krasjes? Dan kun je eens proberen deze weg te krijgen met tandpasta. Het liefst de gewone witte variant en liever geen geltandpasta. Knijp een klein beetje tandpasta op een doek en wrijf hiermee voorzichtig over de krassen. Daarna kun je met een vochtige doek nawrijven.