Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Schoonmaken

Geplaatst: 6 maart 2023 - 13:02

Aangepast: 13 maart 2023 - 13:08

Monique van Beekhoven

Fijn hoor, van die zonovergoten dagen. Maar je ziet ineens wel hoe ontzettend vies de ramen eigenlijk zijn. Als even sprayen met een glasreiniger niet meer volstaat, dan wordt het tijd om emmer en spons te pakken en aan de slag te gaan. Met deze tips lukt het iedereen om de ramen te lappen zonder strepen.

⏱ Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Hoe vaak moet je je ramen lappen? | Wat heb je nodig voor het zemen van ramen? | Hoe lap je je ramen het beste? | Hoe kun je ramen lappen waar je met een (huishoud)trap niet bij kunt?

Ook interessant voor jou: De beste apps voor al je huishoudtaken

Hoe vaak moet je de ramen wassen?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe snel je je stoort aan een raam dat niet meer helemaal schoon is, maar meestal is vier keer per jaar voldoende voor de binnenramen. Zeem je zelf ook de buitenboel? Dan is zes tot acht keer het beste voor de ramen. Als je vuil namelijk te lang laat zitten, wordt het alleen maar lastiger om het eraf te krijgen en té stevig boenen kan dan schade aan het glas of de kozijnen veroorzaken.

© alexey_arz - stock.adobe.com

Dit heb je nodig voor ramen zemen

🗹 emmer met lauw tot heet water
🗹 scheutje afwasmiddel of schoonmaakazijn
🗹 schone spons
🗹 zeem
🗹 trekker of raamwisser zonder scheurtjes
🗹 microvezeldoek
🗹 trap of ladder

© Maren Winter


Stappenplan ramen lappen

De beste dag om de ramen te wassen is op een bewolkte dag, want met veel zon zal het water snel opdrogen en is een streeploos eindresultaat nog lastiger. Klaar voor de start? Houd dan deze volgorde aan voor streeploze ramen:

• Zorg eerst dat je goed bij de ramen kunt, dus haal de vensterbank binnen leeg en haal buiten eventuele bloempotten of meubilair weg.
• Zijn de ramen behoorlijk vies, bijvoorbeeld door vogelpoep of zand door een flinke storm of verbouwing? Spuit dan eerst met een waterslang het ergste vuil weg. Krijg je de vogelpoep niet weg? Dan schijnt een beetje tandpasta te helpen om het weg te poetsen.
• Vul een emmer met lauw tot heet water en doe hier een paar druppels afwasmiddel of schoonmaakazijn in, dit zijn de beste ontvetters. Overdrijf niet, want te veel afwasmiddel maakt het zemen lastiger. Gebruik je liever geen schoonmaakmiddel, dan kun je ook een ui in vier stukken snijden en aan het water toevoegen.
• Dompel een schone spons - geen schuurspons - helemaal onder in de emmer met sop en maak de ramen goed nat. Vergeet niet om ook de hoekjes en kozijnen mee te nemen.
• Droog eerst de randen van het raam en het kozijn met een zeem, zo voorkom je druppels op je droge raam.
• Check nog even de raamwisser, is het rubber nog helemaal intact? Scheurtjes zorgen gegarandeerd voor strepen, dus dit is geen onbelangrijk gedeelte van de klus. Het rubber kun je bijsnijden met een stanleymes of anders vervangen door losse rubbers.
• Trek de raamwisser steeds in banen van boven naar beneden; voor elke nieuwe baan maak je de raamwisser even droog met een licht vochtige zeem of microvezeldoek.
• Is het raam nog wat nat of zie je toch nog een streep hier en daar? Gebruik dan een schone microvezeldoek om het raam goed droog te maken. Dit kan trouwens ook met een krantenprop.
• Neem tot slot nog even de vensterbank af nu hij toch leeg is en klaar is deze schoonmaakklus.

© Halfpoint - stock.adobe.com

Je kunt je ramen het best lappen als het bewolkt is. Doe je het op een zonnige dag, dan droogt het water namelijk sneller op en heb je dus meer kans op strepen.

- Monique, schoonmaakexpert van ID.nl

Ook handig: ruitenreinigers met een waterreservoir ⤵

0

Powered by

logo

Ramen wassen op hoogte

Nog even een tip voor helden die de bovenramen buiten willen zemen en liever niet op een wiebelend keukentrapje willen staan: de veiligste manier om dit te doen is met een telescoopsteel. Kies er eentje die niet te zwaar is en met watertoevoer. Je kunt de telescoopsteel dan aansluiten op de tuinslang en hoeft niet onhandig te hannesen met water boven je hoofd.

© josh joshua/EyeEm - stock.adobe.com

Robot ruitenreiniger

Ben je wel in voor nieuwe snufjes en heb je een enorme hekel aan ramen zemen? Laat dan een robot het werk doen! Deze robot ruitenreiniger neemt niet alleen ramen wassen uit handen, maar je kunt op verschillende plekken in huis inzetten. Je bedient ‘m met de meegeleverde afstandsbediening (tip: er zijn ook robotreinigers die je met een app kunt besturen) en de slimme sensoren weten precies wanneer de ruit stopt en het kozijn begint. Een robotramenwasser is misschien wat prijzig, maar je spaart er wel de glazenwasser mee uit.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000