ID.nl logo
Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet
© Maryna Pleshkun | zest_marina
Huis

Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet

Steeds meer mensen stappen over op een inductiekookplaat. Jij ook? In dit artikel leggen we je uit hoe je deze kookplaat schoonmaakt. Je leest welke (milieuvriendelijke) schoonmaakmiddelen je daarvoor kunt gebruiken, hoe je zorgt dat de kookplaat niet beschadigt en wat je kunt doen om zo min mogelijk tijd aan dit schoonmaakklusje kwijt te zijn.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het schoonmaken van je inductiekookplaat: 🧽 Dit doe je dagelijks 🧽 Dit doe je 1x per maand 🧽 Milieuvriendelijk schoonmaken 🧽 Veilig schoonmaken 🧽 Do's en don'ts

Lees ook: Overstappen van gasfornuis naar inductieplaat: de voor- en nadelen


Het is belangrijk om een inductiekookplaat regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat etensresten inbranden. Hoewel de plaat zelf niet warm wordt, kan dat toch gebeuren: bijvoorbeeld wanneer je iets hebt gemorst en daar voor langere tijd een gloeiend hete pan op staat. Het is dan de hitte van de pan die de boosdoener is. Aangekoekte etensresten zijn niet alleen lastig weg te krijgen, ze kunnen in het ergste geval ook de werking van de inductie verstoren, waardoor de kookplaat minder efficiënt werkt. Bovendien is een vuile kookplaat onhygiënisch én ziet het er gewoon niet zo smakelijk uit.

Dit doe je dagelijks

Het schoonhouden van een inductiekookplaat is eigenlijk een soort drietrapsraket. Zet hem na gebruik uit en laat hem afkoelen. Kijk dan of er etensresten op liggen die zich niet met een doekje laten wegvegen. Denk bijvoorbeeld aan gesmolten suiker, gemorste olie of aan overgekookte aardappelen: het zetmeelrijke water kan flink aankoeken. Ook gesmolten plastic (een stukje verpakking dat aan je pan kleefde) moet je zo snel mogelijk weghalen. Maak een microvezeldoek vochtig met lauw water en veeg daar de etensresten mee weg. Gebruik vervolgens een speciale schraper om het aangekoekte vuil los te krabben. Deze schraper zet je in een scherpe hoek.

Wanneer er geen etensresten (meer) op de kookplaat zitten, gebruik je een vochtige (micro)vezeldoek. Doop dat in warm water waarin je een beetje afwasmiddel hebt gedaan of gebruik een speciale reiniger voor inductiekookplaten, bijvoorbeeld van HG of Mr. Muscle. Gebruik daarna een droge doek om de plaat goed droog te wrijven: je wilt natuurlijk geen strepen!

©Екатерина Арцыбашева

💡 Morsen? Meteen wegvegen! Mors je iets of kookt een pan over? Door gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg te vegen, voorkom je vlekken en wordt ook de kans op aangekoekt of ingebrand vuil kleiner.

©Lazy_Bear

Dit doe je 1x per maand

Geef je kookplaat eens in de maand een beetje extra liefde. Bijvoorbeeld door hardnekkige vlekken te lijf te gaan met een papje van zuiveringszout en water. Je kunt hiervoor eventueel een zachte tandenborstel gebruiken. Laat dit mengsel een paar minuten inwerken en veeg het weg met een zachte doek. Je kunt ook een speciale reiniger of reinigingscrème gebruiken. Hoe je dat het beste doet, kun je nalezen op de verpakking. Neem daarna de kookplaat af met een schone, vochtige doek om alle reinigingsmiddelresten te verwijderen en droog na met een schone, droge doek of keukenpapier. Voor een extra glanzend resultaat kun je glasreiniger gebruiken, mits die geen schurende bestanddelen bevat. Spuit de reiniger op een doek in plaats van direct op de kookplaat om te voorkomen dat vloeistof in de naden of openingen komt.

Lees ook: Zo maak je aanspraak op de nieuwe subsidie voor elektrisch koken

💡 Rechtstreeks van de fabrikant Veel fabrikanten van inductiekookplaten (zoals AEG, Siemens en Bosch hebben een online shop waarin je reinigingsmiddelen vindt die zij adviseren. Door die te gebruiken, weet je zeker dat je kookplaat mooi blijft.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Wil je liever geen chemisch reinigingsmiddel gebruiken? Ook met ecologische huis-tuin-en-keuken-middeltjes krijg je je kookplaat schoon. Een mengsel van witte azijn en water werkt goed voor het verwijderen van kalkaanslag (watervlekken), terwijl een pasta van zuiveringszout en water helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. Gebruik deze middelen spaarzaam en spoel na met water om residu te voorkomen.

©Lazy_Bear

Veilig schoonmaken

Let tijdens het schoonmaken goed op dat de kookplaat is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld voordat je begint. Gebruik geen schuursponsjes of schuurmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen – hieronder vind je een uitgebreider overzicht van wat je wel en niet moet doen. Doe armbanden en ringen met steentjes of scherpe hoeken af voordat je gaat schoonmaken, om krassen te voorkomen.

Do's en don'ts

✅ Gebruik zachte doeken of sponzen.
✅ Reinig met milde schoonmaakmiddelen of milieuvriendelijke alternatieven. Kijk in de handleiding om te zien wat de fabrikant adviseert.
✅ Droog de kookplaat na het schoonmaken.

❌ Gebruik geen schuursponsjes (krassen!)
❌ Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen (krassen!)
❌ Gebruik geen onverdunde allesreiniger of afwasmiddel (kan te agressief zijn en/of een vettig laagje achterlaten)
❌ Gebruik geen soda (verkleuring van de plaat)
❌ Gebruik voor het verwijderen van aangekoekte resten nooit een mesje of schuurspons (krassen!)
❌ Laat geen water op de bedieningspanelen komen. De glasplaat beschermt alles wel, maar het is altijd mogelijk dat er toch wat water in de elektronische componenten terecht kan komen.
❌ Gebruik geen stoomreinigers (zie hierboven).

💡 Na het schoonmaken Is je kookplaat weer helemaal schoon en glanzend? Leg er na het schoonmaken dan een speciale afdekplaat op, voor extra bescherming tegen krassen. Inductiebeschermers, zoals deze platen heten, zijn er in allerlei uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een marmerprint of met een afbeelding van een Schotse Hooglander.


▼ Volgende artikel
Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau

De Dreame X50 Ultra Complete mag dan misschien wel een van de duurste robotstofzuigers van dit moment zijn, het is ook meteen een van de beste. Dat komt door verschillende eigenschappen, waardoor vuil bijna geen kans meer heeft.

Fantastisch
Conclusie

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Intrekbare poten
  • Inschuifbare sensor
  • 20.000 Pa aan zuigkracht
  • Twee borstels
  • Uv-lamp in basisstation
  • Stiller dan ooit
  • Alles wat de X40 Ultra goed doet
  • De prijs
  • Warm dweilen alleen op schema

Je moet van goeden huize komen om de regerend kampioen van de troon te stoten. Sinds medio 2024 was dat wat ons betreft de Dreame X40 Ultra Complete – en alleen Dreame kan daarin zichzelf overtreffen. Niet alleen als het om de prijs-kwaliteitverhouding gaat, maar ook als we kijken naar het aantal functies en mogelijkheden. De Dreame X50 Ultra Complete heeft een adviesprijs van 1499 euro en is daarmee niet duurder dan zijn voorganger tijdens de introductie. Desondanks heeft de fabrikant flink wat nieuwe onderdelen toegevoegd.

In de basis is dit nog altijd een zeer krachtige en uitgebreide robotstofzuiger, die onder meer beschikt over een uitschuifbare borstel en dweil, waardoor plinten en hoeken veel beter meegepakt worden. Ook is er nog altijd een LiDAR-scanner aanwezig voor de navigatie, die op basis van kunstmatige intelligentie tot tweehonderd objecten in huis kan ontwijken. Binnen de app stel je no-go-zones en meer in – wat dat betreft wijkt de ervaring niet af ten opzichte van de voorganger. Maar dan komen we op wat er nieuw is ...

©Wesley Akkerman

Tilt zichzelf op

Voor de recensie willen we ons met name concentreren op de nieuwe elementen, omdat die de ervaring naar een hoger niveau tillen. Letterlijk. Want onderop de robotstofzuiger zitten twee, wat Dreame noemt, intrekbare poten. Die kunnen het systeem tot zes centimeter omhoog tillen, waardoor menig drempel geen obstakel meer vormt. Daar waar tot nu toe alle geteste robotstofzuigers hier in huis stoppen bij de badkamerdrempel, gaat de Dreame X50 Ultra Complete gewoon door.

Je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het tijd is om de poten in te zetten, dan doet hij dat uit zichzelf. Vervolgens neemt hij een kleine aanloopt en rijdt zo over de drempel heen. We zijn nog niet zo ver dat de robotstofzuiger de trap oploopt; dat is vooralsnog een futuristisch idee. Maar op deze manier komen we er wel. Drempels herkent het systeem met de slimme camera voorop, dus zorg ervoor dat die zicht houdt op de omgeving. Verder kunnen die poten in elk geval tot dertigduizend keer ingezet worden. Klinkt duurzaam.

©Wesley Akkerman

Uitschuiven en intrekken

Zoals bij veel andere robotstofzuigers, zeker in dit prijssegment, zit er een kleine toren op waar in dit geval een Direct Time of Flight-sensor inzit. Daarmee kan het systeem veel beter diepte inschatten en dus een goede route bepalen. Omdat de sensor uitsteekt, kan dat verhinderen dat de stofzuiger onder allerlei meubelstukken schoonmaakt. Nieuw in dit model is de intrekbare sensortoren, die in de behuizing verdwijnt op het moment dat de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het nodig is. Zo komt hij toch onder menig bank, stoel of kast.

Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, dan kom je uit op een som die tevredenheid oplevert. Uitschuifbare dweil, uitschuifbaar borsteltje, intrekbare poten en een scanner die in de behuizing verdwijnt – Dreame doet er alles aan om het schoonmaken uit handen te nemen en eventuele moeilijkheden uit de weg te ruimen – moeilijkheden waar veel andere robotstofzuigers wel (letterlijk) tegenaan lopen. Deze Dreame kan die vrijwel overal bij, onder veel meer meubels door en zelfs over hogere drempels heen (mits er ruimte voor de robot is).

©Wesley Akkerman

Onzichtbare verbeteringen

Daarnaast zijn er onzichtbare verbeteringen, die vooral op specificatielijsten goed staan. Zo bedraagt de zuigkracht maar liefst liefst 20.000 Pa en kun je binnen de app kiezen uit een van de vijf reinigingsstanden, waardoor vuil tussen vezels van je tapijt of kleed geen kans meer maakt. Zo luidt althans de belofte, want op dat vlak kan het wat ons betreft altijd beter: we kwamen soms toch nog wat viezigheid tegen in het kleed. Verder is het systeem stiller dan ooit: niet alleen als het om het stofzuigen gaat, maar ook het rijden klinkt nu geruislozer.

Onderop zitten bovendien twee borstels die goed met elkaar samenwerken. De ene borstel doet voornamelijk het schoonmaakwerk, terwijl de andere haren en dergelijk ontwart. In de basis treffen we daarnaast twee uv-lampen aan die bacteriën verwijderen in zowel de moppen als de stofzak. Dat voorkomt nare geurtjes in huis. Dit nieuwe systeem zorgt er verder voor dat je de dweilpads niet handmatig hoeft te wassen, zoals dat bij de voorganger nog wel het geval was.

©Wesley Akkerman

Dreame X50 Ultra Complete kopen?

Een ander groot voordeel ten opzichte van de X40 Ultra Complete is dat de Dreame X50 Ultra Complete nu kan dweilen met warm water. Deze functionaliteit lijkt helaas alleen maar te werken wanneer je een schema instelt; ons is het op een andere manier nog niet gelukt aan de praat te krijgen. Dweilen op zich gaat ongeveer even goed als bij de X40 Ultra, met een minimum aan strepen. Verder navigeert de X50 Ultra complete moeiteloos door het huis (hij heeft geen enkele keer vastgezeten) en biedt de app ontzettend veel opties die je zelf kunt instellen.

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

▼ Volgende artikel
🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!
© Sved Oliver
Huis

🫧 Overkokende pannen? Met deze tips nooit meer!

Ai... Je let even niet op, en je pan met rijst, pasta of aardappels kookt over. Dus kun je na het eten ook nog eens je fornuis gaan schrobben. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om te voorkomen dat je pannen overkoken. Snel lezen, dan heb jij er voortaan nooit meer last van!

In dit artikel laten we je vier manieren zien om overkokende pannen te voorkomen. Wat heb je nodig? • Een houten pollepelEen dekselWat olie of boterEen beetje geduld

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Redder in nood: een houten pollepel

Een houten pollepel is niet alleen handig voor het roeren in de pannen; het kan ook het overkoken van de pan tegengaan. Hoe? Je plaatst de pollepel dwars over de pan. De bubbels die ontstaan tijdens het koken van het water barsten kapot tegen het hout. Dit is iets wat je misschien ook weleens tijdens een scheikundeles hebt geleerd. De bellen water barsten omdat het materiaal, de droge houten pollepel, hydrofoob is. En omdat de bubbels zo'n 100°C zijn en tegen materiaal aangaan dat minder heet is, worden de bubbels weer vloeibaar. In vloeibare vorm is water zwaarder dan lucht, waardoor het in de pan terugvalt.

Je kunt deze truc dus niet uitvoeren met materiaal dat ook warm wordt, zoals metaal. Leg de pollepel pas op de pan als het water al kookt, niet direct als je de pan op het vuur zet. Hierdoor voorkom je dat de lepel al warm wordt tijdens het koken. Dankzij deze tip blijft je kookplaat, of het nu elektrisch of gas is, schoon.

©pharaoh1404

Pollepels!

Houd/Hout ze bij de hand

Deksels schuin!

Als je een pannendeksel helemaal op de pan legt, bouwt er door de hitte druk op van stoom die niet kan ontsnappen. Sommige etenswaren, zoals aardappels en rijst, veroorzaken schuim tijdens het koken. Het schuim stuwt snel omhoog. Het gevolg: het water kookt snel over en belandt op je kookplaat.

Je voorkomt dat er te veel druk wordt opgebouwd en dat schuim uit de pan ontsnapt door het deksel schuin op de pan te leggen. Schuim en bubbels blijven in de pan. En dat scheelt jou een hoop getier en poetswerk.

💡Verschuift het pannendeksel? Houd deze schuin op de pan door aan de zijkant van de pan een houten knijper te bevestigen, zodat het deksel niet plat op de pan kan vallen.

Olie of boter: smeren maar!

Tip nummer 3: smeer olie, bakspray of boter op de rand van de pan, tot waar het water mag reiken. Deze vette laag creëert een grens. De bubbels kunnen zich niet hechten aan de pan en rijzen hierdoor ook niet de pan uit. Pak een stukje keukenpapier, dip dit in wat boter of olie, of gebruik de bakspray. Smeer met het ingevette keukenpapier de pan in of spray met de bakspray. Doe dit voordat je begint met koken, want als je wacht tot het water kookt, heeft het geen effect meer.

💡Boter kun je ook op een andere manier toepassen als anti-overkookmiddel: gooi een klontje boter in het kookwater.

©Nomad_Soul

Warmtebron niet zo hoog zetten

Eigenlijk een open deur: je voorkomt overkoken ook door simpelweg het vuur of de temperatuur van de kookplaat niet zo hoog te zetten. Zet het vuur tussentijds lager zodra je merkt dat de bubbels omhoog komen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je goed blijft opletten tijdens het koken en dus niet ondertussen zit te appen met je beste vriend(in). En je moet dus wat geduld hebben: het koken zelf zal iets langer duren.