Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet

© Maryna Pleshkun | zest_marina

Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet

Geplaatst: 2 februari 2024 - 11:31

Redactie ID.nl

Steeds meer mensen stappen over op een inductiekookplaat. Jij ook? In dit artikel leggen we je uit hoe je deze kookplaat schoonmaakt. Je leest welke (milieuvriendelijke) schoonmaakmiddelen je daarvoor kunt gebruiken, hoe je zorgt dat de kookplaat niet beschadigt en wat je kunt doen om zo min mogelijk tijd aan dit schoonmaakklusje kwijt te zijn.

Lees ook: Overstappen van gasfornuis naar inductieplaat: de voor- en nadelen


Het is belangrijk om een inductiekookplaat regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat etensresten inbranden. Hoewel de plaat zelf niet warm wordt, kan dat toch gebeuren: bijvoorbeeld wanneer je iets hebt gemorst en daar voor langere tijd een gloeiend hete pan op staat. Het is dan de hitte van de pan die de boosdoener is. Aangekoekte etensresten zijn niet alleen lastig weg te krijgen, ze kunnen in het ergste geval ook de werking van de inductie verstoren, waardoor de kookplaat minder efficiënt werkt. Bovendien is een vuile kookplaat onhygiënisch én ziet het er gewoon niet zo smakelijk uit.

Dit doe je dagelijks

Het schoonhouden van een inductiekookplaat is eigenlijk een soort drietrapsraket. Zet hem na gebruik uit en laat hem afkoelen. Kijk dan of er etensresten op liggen die zich niet met een doekje laten wegvegen. Denk bijvoorbeeld aan gesmolten suiker, gemorste olie of aan overgekookte aardappelen: het zetmeelrijke water kan flink aankoeken. Ook gesmolten plastic (een stukje verpakking dat aan je pan kleefde) moet je zo snel mogelijk weghalen. Maak een microvezeldoek vochtig met lauw water en veeg daar de etensresten mee weg. Gebruik vervolgens een speciale schraper om het aangekoekte vuil los te krabben. Deze schraper zet je in een scherpe hoek.

Wanneer er geen etensresten (meer) op de kookplaat zitten, gebruik je een vochtige (micro)vezeldoek. Doop dat in warm water waarin je een beetje afwasmiddel hebt gedaan of gebruik een speciale reiniger voor inductiekookplaten, bijvoorbeeld van HG of Mr. Muscle. Gebruik daarna een droge doek om de plaat goed droog te wrijven: je wilt natuurlijk geen strepen!

Inductiekookplaat hardnekkig vuil wegkrabben

© Екатерина Арцыбашева

Inductiekookplaat schoonmaken

© Lazy_Bear

Dit doe je 1x per maand

Geef je kookplaat eens in de maand een beetje extra liefde. Bijvoorbeeld door hardnekkige vlekken te lijf te gaan met een papje van zuiveringszout en water. Je kunt hiervoor eventueel een zachte tandenborstel gebruiken. Laat dit mengsel een paar minuten inwerken en veeg het weg met een zachte doek. Je kunt ook een speciale reiniger of reinigingscrème gebruiken. Hoe je dat het beste doet, kun je nalezen op de verpakking. Neem daarna de kookplaat af met een schone, vochtige doek om alle reinigingsmiddelresten te verwijderen en droog na met een schone, droge doek of keukenpapier. Voor een extra glanzend resultaat kun je glasreiniger gebruiken, mits die geen schurende bestanddelen bevat. Spuit de reiniger op een doek in plaats van direct op de kookplaat om te voorkomen dat vloeistof in de naden of openingen komt.

Lees ook: Zo maak je aanspraak op de nieuwe subsidie voor elektrisch koken

Milieuvriendelijk schoonmaken

Wil je liever geen chemisch reinigingsmiddel gebruiken? Ook met ecologische huis-tuin-en-keuken-middeltjes krijg je je kookplaat schoon. Een mengsel van witte azijn en water werkt goed voor het verwijderen van kalkaanslag (watervlekken), terwijl een pasta van zuiveringszout en water helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. Gebruik deze middelen spaarzaam en spoel na met water om residu te voorkomen.

Inductiekookplaat droogtrekken met een wisser

© Lazy_Bear

Veilig schoonmaken

Let tijdens het schoonmaken goed op dat de kookplaat is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld voordat je begint. Gebruik geen schuursponsjes of schuurmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen – hieronder vind je een uitgebreider overzicht van wat je wel en niet moet doen. Doe armbanden en ringen met steentjes of scherpe hoeken af voordat je gaat schoonmaken, om krassen te voorkomen.

Do's en don'ts

✅ Gebruik zachte doeken of sponzen.
✅ Reinig met milde schoonmaakmiddelen of milieuvriendelijke alternatieven. Kijk in de handleiding om te zien wat de fabrikant adviseert.
✅ Droog de kookplaat na het schoonmaken.

❌ Gebruik geen schuursponsjes (krassen!)
❌ Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen (krassen!)
❌ Gebruik geen onverdunde allesreiniger of afwasmiddel (kan te agressief zijn en/of een vettig laagje achterlaten)
❌ Gebruik geen soda (verkleuring van de plaat)
❌ Gebruik voor het verwijderen van aangekoekte resten nooit een mesje of schuurspons (krassen!)
❌ Laat geen water op de bedieningspanelen komen. De glasplaat beschermt alles wel, maar het is altijd mogelijk dat er toch wat water in de elektronische componenten terecht kan komen.
❌ Gebruik geen stoomreinigers (zie hierboven).


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem