Hoe krijg je de oven het best schoon? In 4 stappen weer als nieuw

Hoe krijg je de oven het best schoon? In 4 stappen weer als nieuw

Keukenapparatuur

Geplaatst: 15 maart 2023 - 08:28

Aangepast: 16 maart 2023 - 09:56

Monique van Beekhoven

Eigenlijk zou je na elke baksessie de oven even moeten schoonmaken, maar eerlijk is eerlijk: wij doen het ook niet. Toch is het verstandig om het regelmatig te doen, want achtergebleven vet is niet alleen vies, het veroorzaakt ook muffe luchtjes en je krijgt de oven bovendien steeds lastiger schoon als je er te lang mee wacht. Eindelijk moed verzameld? Ga dan aan de slag met deze tips.

Dit artikel in het kort: In vier stappen een schone oven | De oven leegmaken | De binnenkant van de oven schoonmaken | De roosters en ovenplaat reinigen | Tot slot: de ovendeur

Ook interessant voor jou: Hoe reinig ik mijn vaatwasser?

In vier stappen een schone oven

Ben je er helemaal klaar voor? De oven schoonmaken is geen klusje dat wekelijks terugkomt, maar als je regelmatig de tijd neemt om hem even stap voor stap te reinigen, blijft hij langer mooi en fris. Met onze tips pak je dit gestructureerd aan!

Stap 1: De oven leegmaken

Je kunt de oven pas echt goed schoonmaken als je bij alle onderdelen kunt komen. Haal dus eerst de roosters en bakplaten uit de oven en verwijder alle kruimels, aangekoekte resten en verdere onherkenbare vondsten. Gebruik hiervoor de stofzuiger of kruimeldief en spreek meteen met jezelf af dat je dit voortaan vaker doet.

0

Powered by

logo

Stap 2: De binnenkant van de oven schoonmaken

Het vervelendste onderdeel van het reinigen van de oven is de binnenkant, dus daar beginnen we eerst mee. Je kunt speciale ovenreinigers gebruiken, maar er is ook een aantal spullen uit je keukenkastje dat wonderen verricht:

O Citroen: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd 1 citroen in schijfjes en leg deze in een ovenschaaltje. Zet het 10 minuten in de oven en het vet wordt vanzelf zacht. De oven kan nu uit en met een vochtige doek haal je alle vieze vetresten eenvoudig weg.
O
Azijn: dezelfde truc als met de citroen kun je ook uithalen met azijn. Plaats een ovenschaaltje met wat schoonmaakazijn en heet water in een voorverwarmde oven van 200 graden. Zet de oven uit en laat het schaaltje met azijn een aantal uur staan met een dichte ovendeur. Daarna zijn de resten goed te verwijderen met keukenpapier.
O
Baking soda: strooi wat baking soda op een vochtig doekje en neem hiermee de binnenkant van de oven af. Laat het een half uur intrekken en haal er nog even een schone doek overheen. Is de bodem van de oven erg vies? Strooi er wat baking soda op en maak het poeder nat met een plantenspuit. Laat dit mengsel een nacht inwerken en neem het de volgende dag af.
O
Vaatwastablet: los een vaatwastablet op in heet water en breng het aan op de plekken die het het hardst nodig hebben. Laat dit een paar uur intrekken, zodat het vuil goed loskomt. Haal het daarna weg met wat keukenpapier en een schone doek.

© Aleksandar BlanusaZrenjanin,Srbija

Stap 3: De roosters en ovenplaat reinigen

Is het ovenrooster zwart in plaats van zilver, dan wacht er een volgende klus op je. Je kunt voor het schoonmaken van het rooster dezelfde middelen inzetten als voor de binnenkant van de oven, maar er is nog een aantal andere trucs:

O Past het rooster in de vaatwasser? Doen! Zo krijg je het ergste vet eraf.
O
Vul de gootsteen met heet water en een vaatwastablet en leg de roosters hier een paar uur in.
O
Leg het rooster een nachtje tussen twee natte kranten. Je zult zien wat er voor viezigheid de volgende dag afkomt. Werkt ook goed bij een vies barbecuerooster.

Nooit zonder vaatwastabletten zitten?

Shop hier voor de beste deals!

Stap 4: Tot slot: de ovendeur

Het ergste heb je gehad, nu nog het raampje van de oven schoonmaken. Een ruitenreiniger kan al helpen, maar zijn de vlekken te hardnekkig, gebruik dan wat baking soda of groene zeep op een vochtige vaatdoek. Besprenkel voor de finish touch nog een doekje met wat olijfolie en wrijf over de buitenkant van de oven. Droog na met een schone doek en … je bent klaar!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000