Handig en gezond voor onderweg: draagbare blender

Handig en gezond voor onderweg: draagbare blender

Geplaatst: 18 mei 2024 - 09:02

José Mast

Maak jij ook graag zelf smoothies en shakes? Dan wil je ook in de sportschool of onderweg van een lekker vers en gezond drankje genieten. Dat kan met een draagbare blender, die je thuis oplaadt en vervolgens overal mee naartoe neemt. Waar moet je op letten bij het kiezen van een draagbare blender?

Een blender is een handig apparaat als je graag smoothies maakt of groente pureert, bijvoorbeeld voor babyvoeding. Maar je kunt er ook soep, sauzen en pannenkoekenbeslag in maken en soms ook ijsblokjes mee crushen, handig als je een ijskoud drankje wilt. Noten en verse kruiden hakken kunnen de meeste blenders minder goed.

Blenders voor thuisgebruik variëren in prijs van 25 tot 600 euro en in gewicht van 1 tot 6 kilo. Daar zitten alleskunners bij met verschillende snelheden, vermogens tot boven de 2000 watt en blenderkannen tot 2 liter. Voor onderweg is een lichter en kleiner apparaat handiger. Bovendien moet een draagbare blender oplaadbaar zijn. Je kunt het apparaat dan met een usb-c laadkabel opladen en meenemen naar de sportschool, tijdens een wandeling of op de fiets. Ook op de camping of tijdens een picknick kun je veel plezier hebben van een snoerloze blender.

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

0

Powered by

logo

Je kunt van een lichte, draagbare blender niet dezelfde prestaties verwachten als van een blender voor thuisgebruik. Draagbare blenders wegen maximaal ongeveer een kilo hebben een vermogen van 100 tot circa 220 watt. Daarmee kun je bijvoorbeeld smoothies, milkshakes en proteïneshakes maken, maar ijsblokjes en bevroren fruit crushen gaat met deze apparaten minder goed. Voor gebruik onderweg is dat misschien ook wat minder relevant. 

vrouw in sportschool

© Kiattisak - stock.adobe.com

Verse smoothie mee op pad?

In een thermos-drinkfles blijft hij lekker koel!

Waarop letten?

Zorg dat je een draagbare blender kiest die past bij je verwachtingen. Niet iedere blender heeft dezelfde mogelijkheden. Kijk dus naar de toepassingen waarvoor de fabrikant de blender aanbeveelt. Raadpleeg bij twijfel de reviews van gebruikers.

De meeste draagbare blenders hebben maar één stand. Sommige hebben ook een pulse-functie. Als je de pulse-functie gebruikt, werkt de blender alleen zolang je de knop ingedrukt houdt. Daarmee houd je de controle over het proces. Grotere stukken in het mengsel kunnen hierdoor naar beneden zakken.

Verder kun je letten op het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer kracht je mag verwachten van de motor. Toch zegt het vermogen niet alles. Draagbare blenders hebben altijd een relatief laag vermogen.

Andere belangrijke aspecten zijn bijvoorbeeld het gemak waarmee je het apparaat kunt schoonmaken, hoe vaak je moet opladen en hoeveel geluid de blender produceert. Onze zustersite Kieskeurig en reviews van andere gebruikers helpen om deze productkenmerken te achterhalen. 

Groentesapjes

© M.studio - stock.adobe.com

Gezond met de blender

Met een blender die uitsluitend smoothies maakt, heb je al een wereld aan gezonde mogelijkheden. Want naast fruit kun je natuurlijk nog allerlei andere vitaminerijke en voedzame ingrediënten aan je smoothie toevoegen.

Kies om te beginnen een vloeibare basis, zoals melk, amandel- of haverdrink, kokoswater, fruit- of groentesap. Voeg daarna verschillende soorten fruit en/of groenten toe. Denk aan banaan, avocado, aardbeien, bessen, ananas, perzik, meloen, spinazie en rucola. Hou je van een wat dikkere textuur, dan kun je yoghurt, kwark, notenpasta, havermout, chia- of lijnzaad toevoegen. Daarmee stilt je smoothie bovendien je hongergevoel en kun je er weer even tegen.

Smoothies maak je met een blender

© jchizhe - stock.adobe.com

Tips

  • Lukt het niet om snel een gladde smoothie te maken? Probeer het fruit dan in wat kleinere stukjes te snijden voordat je ze in de beker doet. Het kan ook helpen om wat meer vloeibare ingrediënten te gebruiken of de ingrediënten in gedeelten toe te voegen.

  • Gebruik gerust overrijpe bananen of ander fruit dat een beetje zacht begint te worden. De smaak is nog prima en de blender kan er beter mee overweg dan met hard fruit.

  • Van havermout kun je eerst havermeel maken door de havermout los in de blender te doen. Voeg daarna pas de andere ingrediënten toe, bijvoorbeeld melk en banaan om een lekkere pannenkoek te maken.

  • Gebruik je harde groenten, zoals paprika, courgette, ui, broccoli of bloemkool? Die kun je beter eerst blancheren, bakken of koken om ze wat zachter te maken. Je pakt dan meteen wat extra smaak mee.

  • Is je blender net niet krachtig genoeg om ijs te crushen? Misschien lukt het wel met extra kleine ijsblokjes, die je maakt met een siliconen vorm voor mini-ijsblokjes.

  • Heb je wel weer genoeg gezonde shakes gemaakt? Met een blender kun je natuurlijk ook prima cocktails shaken, met of zonder alcohol. Proost!

Meer inspiratie nodig? Check dan dit boek vol met smoothierecepten!


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten