Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!
Een blender is onmisbaar in de keuken als je (onder andere) lekkere smoothies, soepen en (pasta)sauzen wilt maken. Maar kies nooit de eerste de beste blender, want niet elke blender kan hetzelfde. Hier moet je op letten als je een nieuwe blender koopt.
In dit artikel lees je:
- Wat je allemaal kunt maken met een blender (meer dan alleen soepen en smoothies!)
- Welke soorten blenders er zijn
- Waar je zoal rekening mee kunt houden bij het kopen van een nieuwe blender, zoals inhoud, vermogen, materiaal en hoeveelheid standen
Blenders zijn echte alleskunners. Vaak wordt gedacht dat je er alleen smoothies en soepen mee kunt maken, maar een blender kan nog zo veel meer. Sauzen, dips, cocktails, milkshakes, ijskoffie, pannenkoekenbeslag, babyvoeding en ga zo maar door: met een blender creëer je in enkele seconden de heerlijkste gladde bereidingen.
Toch doet niet elke blender (afhankelijk van het vermogen en andere functionaliteiten) dat even effectief. En ook qua type blender – denk aan de smoothieblender, powerblender en vacuümblender – zijn er grote verschillen. Welke blender het best bij jou past, hangt onder meer af van wat je ermee wilt maken, hoe je je resultaten wenst en hoeveel personen je huishouden telt.
Nieuwe blender nodig?
Bekijk hier de nieuwste modellen voor de beste prijs!Soorten blenders
De juiste blender aanschaffen begint met voor jezelf bepalen waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Ga je alleen smoothies maken in kleinere hoeveelheden? Dan volstaat een simpele smoothieblender misschien. Ben je van plan vaak harde ingrediënten zoals wortelen, bieten, bevroren fruit, noten en ijsklontjes te blenden? Dan heb je een krachtiger apparaat ofwel een powerblender nodig met een vermogen van minstens 1000 watt.
Is soep maken helemaal jouw ding, dan is een soepmaker ideaal. Een soepmaker is een blender met ingebouwde kookfunctie die jouw ingrediënten tijdens het blenden meteen verwarmt. Wil je er zeker van zijn dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen in jouw smoothie of soep achterblijven, ga dan voor een vacuümblender. Door het vacuüm in de mengbeker wordt het oxidatieproces vertraagd, waardoor vitaminen en mineralen beter behouden blijven.
©Philips
Inhoud
De inhoud van blenders varieert van 0,5 tot meer dan 2 liter. De nóg grotere blenders zijn meestal voor professioneel gebruik. Bij het kiezen van de juiste inhoud zijn er twee factoren om rekening mee te houden, namelijk hoeveel ruimte je hebt in je keuken en hoeveel je met je blender gaat maken. Een smoothie voor één persoon maak je makkelijk in een mengbeker van 0,5 liter, maar voor soep, pannenkoekenbeslag of een paar cocktails heb je al snel een inhoud van 1 liter of meer nodig. Heb je een kleine keuken, dan is een compacte blender die niet al te veel ruimte inneemt wel zo fijn.
Vermogen
Misschien wel de belangrijkste eigenschap van je nieuwe blender is het vermogen. Er zijn blenders van 300 watt en blenders van meer dan 1200 watt. 300 watt is voldoende om zachte ingrediënten in kleine hoeveelheden te blenden – denk aan simpele fruitsmoothies en romige soepen van voorgekookte groenten. Voor steviger ingrediënten zoals rauwe groenten is een vermogen van minstens 500 watt nodig.
Weet je nog niet helemaal wat je precies wilt gaan blenden, kies dan voor een apparaat van minstens 1000 watt. Daarmee weet je zeker dat je geen harde brokken in je sauzen of smoothies tegenkomt en dat de messen het bij hardere ingrediënten niet begeven. Zo’n apparaat is sterk genoeg voor ijsblokjes, noten en bevroren fruit.
Materiaal
De motor en de messen van een blender werken naadloos samen, en daarom is de kwaliteit van de messen net zo belangrijk als het vermogen van je blender. Goede blendermessen zijn gemaakt van sterke en scherpe materialen zoals roestvrij staal, titanium of keramiek.
Ook het materiaal van de mengbeker zegt veel over de kwaliteit van een blender. De meeste mengbekers zijn van glas of kunststof. Een mengbeker van glas is veruit het populairst, omdat dit materiaal sterker is en dus langer meegaat. Ook neemt glas geen geur- en smaakstoffen op, waardoor het makkelijker schoon te houden is. Glas is wel zwaarder en duurder dan kunststof.
Ontwerp
Bepaal ook of design voor jou belangrijk is. Zal je nieuwe blender standaard op het aanrecht staan of berg je hem na gebruik weer op? In het eerste geval is het wel zo leuk als je blender matcht met de rest van de keuken. Of ga juist voor een eyecatcher in retrostijl of in een gekke kleur. Verder kun je onder meer kijken of je een schenktuit, vulopening (om veilig extra ingrediënten toe te voegen tijdens het blenden) of maatstreepjes op je mengbeker handig vindt.
Hoeveelheid standen
Veel blenders zijn uitgerust met extra standen. De meeste modellen hebben drie snelheidsstanden, maar er zijn ook blenders met maar liefst acht snelheden. Dat is vooral fijn als je je blender voor verschillende doeleinden gebruikt en zo veel mogelijk controle wilt hebben over het resultaat.
Lagere snelheden zijn bijvoorbeeld ideaal voor grovere mengsels als guacamole en salsa’s, terwijl je met hogere snelheden perfect gladde smoothies bereidt. Daarnaast beschikken sommige blenders over een pulse-knop, waarmee je de messen kort op maximale kracht laat draaien. Ideaal voor het vermalen van ijsblokjes of het hakken van groenten in grovere stukken.