5 dingen die je beter niet in de blender kunt stoppen
Een blender is een fantastische alleskunner in de keuken, maar wees gewaarschuwd: er is een aantal etenswaren dat je beter níet in de blender kunt stoppen. Tenminste: als je wilt dat-ie lang meegaat en dat je soep of smoothie lekker smaakt.
In dit artikel over blenders lees je:
- Wat de risico's zijn als je de verkeerde ingrediënten in je blender stopt
- Welke vijf dingen je beter niet in de blender kunt stoppen (en waarom niet)
- Wat alternatieven zijn als je deze vijf ingrediënten tóch aan je smoothie, saus of soep wilt toevoegen
Lees ook: Smoothies maken met je blender? Vermijd deze 5 fouten!
Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een blender in zijn of haar keuken staan. En terecht, want je pureert met een blender niet alleen heel snel en eenvoudig smoothies, soepen, sauzen en dips, maar je kunt er bijvoorbeeld ook pannenkoekenbeslag en cocktails mee bereiden. In de haastige wereld waarin we leven is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar soms denken we dat we haast álles in een blender kunnen stoppen, met bijvoorbeeld als gevolg een oververhit of overbelast apparaat, messen die stukgaan of een smoothie met harde brokken. Om je hiervoor te behoeden, lees je hier welke producten je liever uit de buurt van je blender houdt.
💡Ook interessant: Houd je blender in topconditie in drie simpele stappen
Knoflook
Een blender is ontzettend handig als je een lekker soepje op het menu hebt staan. Je gooit alle ingrediënten in de blenderkan, mixt de boel tot een gladde massa en warmt het tot slot nog even op in de pan (tenzij je een speciale soepblender hebt, die warmt de soep direct voor je op). Gaat er knoflook in je soep? Dan is het verstandig om die even apart te houden en bijvoorbeeld met een knoflookpers of een foodprocessor te vermalen. De rubberen afsluitrand die in de meeste blenders zit, neemt namelijk makkelijk sterke geuren op. En dus smaakt waarschijnlijk ook je smoothie de volgende ochtend naar knoflook.
©Mikhailov Studio
Vezelige groenten
Qua verse groenten is er eigenlijk weinig wat een blender niet kan verwerken. Om die reden wordt het apparaat dan ook veelvuldig ingezet om gezonde groentesmoothies en soepen mee te maken. Toch zijn er ook enkele groenten die je beter niet in een blender stopt, en dan hebben we het met name over groenten met een taaie of vezelige structuur. Denk hierbij aan selderij, asperges, prei, venkel en rabarber, maar bijvoorbeeld ook aan gember. Wil je deze groenten toch in je smoothie of soep verwerken, snijd ze dan eerst (heel) fijn met een mes of kook ze even om de vezels te verzachten.
Te harde ingrediënten
Veel blenders zijn zo krachtig dat ze (erg) harde ingrediënten prima kunnen verwerken, maar dat geldt lang niet voor elk apparaat. Heeft jouw blender een vermogen van minder dan 1000 watt? Pas dan op met ingrediënten als hele noten, ijsblokjes en rauwe bieten. Als jouw blender hier niet tegen bestand is, kunnen in het ergste geval de messen afbreken of kan de motor overbelast raken. Of je hebt een smoothie met harde stukken biet, en dat wil je ook niet. IJsblokjes en bevroren fruit kun je eventueel eerst even laten ontdooien voordat je ze blendt.
Heet voedsel
Je tomaten-, pompoen- of linzensoep na het koken in de pan mixen tot een romige massa? Laat je soep dan eerst afkoelen voor je ‘m in de blender stopt óf doe dit met een staafmixer. Hetzelfde geldt voor andere warme gerechten die je nog even wilt nablenden, zoals sauzen, puree en babyvoeding. Heet voedsel kan stoom creëren in de afgesloten ruimte van de blender, waardoor druk ontstaat en de boel zelfs kan exploderen. Dat zorgt niet alleen voor heel wat rommel in de keuken, maar kan ook nog erg gevaarlijk zijn.
©StasySin - stock.adobe.com
Gedroogd fruit
Misschien wil je je smoothie een zoetere smaak geven door er wat gedroogd fruit, zoals rozijnen of dadels, bij te doen. Op zich kan dat, maar het is wel belangrijk dat je het gedroogde fruit eerst even weekt, zodat de buitenkant zacht wordt. Het taaie omhulsel van gedroogde fruitsoorten kleeft namelijk makkelijk vast aan de messen van de blender, waardoor niet alleen het blenden lastig gaat, maar de messen ook stuk kunnen gaan.
Ook interessant voor jou: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!