Houd je blender in topconditie in drie simpele stappen
Met een blender maak je in een handomdraai de lekkerste smoothies, sauzen en soepen. Om je blender zo lang mogelijk in topconditie te houden, is het wél belangrijk dat je hem goed schoonmaakt en onderhoudt. Met deze tips krijg je dat voor elkaar.
In dit artikel lees je:
- Waarom regelmatig schoonmaken essentieel is om de levensduur van je blender te verlengen
- Hoe je je blender het beste schoonmaakt
- Hoe je je blender kunt inspecteren op storingen en mankementen
- Hoe je ook tijdens gebruik rekening kunt houden met de levensduur van je blender
Lees ook: Smoothies maken met je blender? Vermijd deze 5 fouten!
Een blender is de perfecte hulp in de keuken als je gezond wilt eten, maar niet altijd tijd (of zin) hebt om lang in de keuken te staan. Gooi een paar voedzame ingrediënten in de blenderkan, druk op de startknop en het apparaat doet de rest. Er zit wel een kleine adder onder het gras: een gebruikte blender moet ook weer schoongemaakt worden. Etensresten hopen zich anders snel in het apparaat op, waardoor bacteriën volop hun gang kunnen gaan. Ook kunnen vastgekoekte etensresten storingen veroorzaken. Gelukkig is het schoonmaken van een blender zo gepiept. Als je het apparaat ook nog regelmatig controleert op storingen én er slim mee omgaat, kun je jarenlang van je keukenhulp genieten.
Snijd harde of grote ingrediënten in stukjes voor ze in de blender gaan
Met een scherp mes is dat zo gepiept!Schoonmaken na ieder gebruik
Het reinigen van een blender kan al snel als een obstakel voelen, maar dat is helemaal niet nodig. Een blender is namelijk zo schoon. Wacht vooral niet te lang met schoonmaken nadat je je blender hebt gebruikt, want fruit- en groenteresten koeken makkelijk aan en dan wordt schoonmaken een iets tijdrovender klusje. Kijk eerst in de handleiding van je blender of de blenderkan in de vaatwasser mag. Is dat niet het geval, dan is er een ander handig trucje waarmee je je blender in een oogwenk weer laat blinken.
Vul daarvoor de blenderkan voor een derde met warm of heet water en voeg een scheutje afwasmiddel toe. Doe de deksel op de kan en zet de blender een paar seconden aan. Voor het beste resultaat voer je de snelheid langzaam op, waarbij je de blender op het eind zo’n tien seconden op het hoogste vermogen laat draaien. Zet het apparaat uit en spoel de kan vervolgens goed uit om alle sop- en zeepresten te verwijderen. Tada: je blender is weer schoon.
Ook interessant: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken
Zijn er toch wat restjes, vlekken of nare geurtjes achtergebleven? Met een zachte spons en een mengsel van water met azijn boen je deze zo weg. Controleer ook de messen goed op achtergebleven etensresten en verwijder deze vervolgens voorzichtig. Om te voorkomen dat je jezelf bezeert of de messen beschadigt, doe je dat het beste met een oude tandenborstel of een speciaal schoonmaakborsteltje. Als de blender weer helemaal spic en span is, zet je hem ondersteboven te drogen op een theedoek.
Soms is ook de behuizing van de blender toe aan een opfrisbeurt. Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je aan dit klusje begint. Voor de behuizing gebruik je het beste een microvezeldoekje of een zachte spons en een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel, zoals een beetje afwasmiddel of azijn. Laat schuursponsjes in de kast liggen, want die kunnen de lak van de blender beschadigen waardoor het apparaat vaal wordt. Droog de behuizing goed af voordat je het apparaat weer in het stopcontact steekt.
Controleren op mankementen
Met regelmatig (goed) schoonmaken kom je al een heel eind in het verlengen van de levensduur van je blender, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je blender op den duur tóch mankementen gaat vertonen. Om te voorkomen dat je blender blijvende schade oploopt, wil je zulke mankementen zo snel mogelijk opsporen. Het is daarom goed om de verschillende onderdelen van je blender regelmatig, zeg eens per halfjaar, te controleren. Kijk bijvoorbeeld of de rubberen ring rond de blenderkan nog in goede staat is. Zie je slijtage? Vervang de ring dan meteen om lekkages te voorkomen. Check ook altijd de messen: die moeten uiteraard goed scherp zijn. Als je het idee hebt dat het apparaat minder goed blendt dan voorheen, zouden botte messen weleens de oorzaak kunnen zijn. Blendermessen kun je los aanschaffen.
©Philips
Gebruik je blender slim
Tot slot kun je ook tijdens gebruik een hoop doen om je blender in goede conditie te houden. Zo is het nooit verstandig om het apparaat langdurig op het hoogste vermogen te laten draaien; hierdoor kan de motor oververhit raken. Doe ook nooit meer ingrediënten in de blender dan-ie aankan. Vaak staat de maximale capaciteit van de kan met maatstreepjes aangegeven. Check ook altijd het vermogen van je blender en onderzoek daarbij of het apparaat geschikt is voor het blenden van harde ingrediënten. Met een te laag vermogen noten, bevroren fruit en ijsblokjes proberen te blenden, is vragen om moeilijkheden.