Blender stuk? Met deze tips krijg je hem weer aan de praat
Geplaatst: 21 augustus 2024 - 12:35
Dewi Hoijtink
Valt je blender plotseling uit tijdens gebruik? Of gaat-ie überhaupt niet meer aan? Wacht in dat geval even met een nieuwe blender kopen, want met een paar simpele trucjes krijg je je geliefde keukenhulp waarschijnlijk zo weer aan de praat.
Een kapotte blender is vaak het gevolg van verkeerd gebruik. Zo kan niet elke blender harde en zware ingrediënten zoals noten en ijsblokjes blenden. En een compacte blender kun je beter niet volstouwen met grote hoeveelheden ingrediënten. Misschien heb je je blender niet na elk gebruik schoongemaakt, waardoor etensresten zich hebben opgehoopt en storingen in de aandrijving hebben veroorzaakt. Het hoeft overigens niet per se aan jou te liggen: ook een defecte stroomaansluiting of een apparaat dat verouderd is, kan de oorzaak ervan zijn waarom jouw blender het niet meer doet. Zelfs hoogwaardige blenders gaan na verloop van tijd slijtage vertonen, vooral als ze intensief worden gebruikt.
Blender gaat niet aan
Als je blender helemaal niet meer aangaat, controleer dan eerst of het probleem bij het stopcontact of de stekkerdoos ligt. De snelste manier om dit te checken is door je blender aan te sluiten op een stopcontact waarvan je zeker weet dat het doet. Nog steeds geen teken van leven? Dan zit het defect in de blender zelf. Soms is een eenvoudige reset voldoende om het apparaat weer aan de praat te krijgen. Schakel de blender hiervoor eerst helemaal uit, haal de stekker uit het stopcontact en wacht een paar minuten voor je ‘m weer aansluit.
Werkt een reset niet, kijk dan of de veiligheidsvergrendeling van je blender is ingeschakeld. De veiligheidsvergrendeling voorkomt dat het apparaat per ongeluk aangaat als de onderdelen niet correct zijn gemonteerd. Het kan daarbij gaan om de blenderkan die niet goed op de basis van het apparaat is gedraaid of, bij sommige modellen, het deksel dat niet correct op de kan is bevestigd. Controleer ook of de messen goed vastzitten en of er geen voedselresten in de vergrendelingsmechanismen zijn achtergebleven. Heeft jouw blender geen veiligheidsvergrendeling, zet de onderdelen dan even opnieuw en op de juiste manier in elkaar en probeer het nog eens.
Ook interessant voor jou: Houd je blender in topconditie in drie simpele stappen
Fijne soep of romige saus?
Zet een staafmixer in je pan: zo komen er geen geurtjes in je blender
Blender stopt tijdens blenden
Misschien gaat je blender wel aan, maar stopt hij halverwege met blenden. In dat geval is hij waarschijnlijk overbelast of oververhit. Overbelasting of oververhitting is meestal het gevolg van het blenden van te dikke, te harde of te veel ingrediënten. Ook te lang blenden kan een oorzaak zijn: de meeste blenders zijn niet geschikt om langer dan 2 à 3 minuten onafgebroken te werken.
Oververhitting is soms te herkennen aan een milde brandlucht, maar lang niet altijd. Veel blenders geven met een oververhittingsbeveiliging aan of de motor inderdaad oververhit is geraakt. In dat geval is het slim om de stekker uit het stopcontact te halen totdat het apparaat is afgekoeld tot kamertemperatuur. Let op: dit kan soms wel een uur duren. Als het apparaat voldoende is afgekoeld, kun je hem gewoon weer gebruiken.
Bij overbelasting kan het helpen om de ingrediënten opnieuw in de blenderkan te mengen, bijvoorbeeld met een mes of een spatel. Op die manier kunnen de messen weer vrijuit draaien. Soms is het nodig om wat extra vloeistof toe te voegen. Hapert het apparaat nog steeds, dan kun je de inhoud van de blender verdelen over meerdere porties die je afzonderlijk van elkaar blendt.
Extra tip: wees altijd voorzichtig met wat je in je blender stopt. Het is afhankelijk van het vermogen van het apparaat wat-ie wel en niet aankan. Is je blender erg oud? Dan bestaat er een groter risico op overbelasting of oververhitting. Vertoont jouw blender regelmatig kuren, dan is het waarschijnlijk toch tijd voor een nieuw model.
Blender gaat wel aan, maar werkt niet
Tot slot kan ook het aandrijfmechanisme van de blender stukgaan. Vaak gaat de blender dan wel aan, maar draaien de messen niet meer (goed). Ook kan het apparaat ongebruikelijke geluiden produceren, zoals geratel of geknars. De enige oplossing is dan de aandrijving vervangen. Wel is dit een vrij ingewikkeld technisch klusje, dat je misschien beter aan een professional kunt overlaten. Instapmodellen blenders zijn niet duur, dus wellicht is een overstap dan toch de snelste en voordeligste oplossing.
Powered by