Airfryer in actie: ontdek hoe je de perfecte kruidnoten maakt!
De feestdagen komen eraan en dat betekent veel lekkers in huis halen! Eén van de favorieten is natuurlijk de kruidnoot. Deze kleine speculaasjes smaken heerlijk bij de koffie of thee. In dit artikel delen we het recept om ze zelf te maken met de airfryer (of oven). Het resultaat? Huisgemaakte kruidnoten die overheerlijk ruiken en smaken.
Kruidnoten zijn een must in deze tijd van het jaar, en te koop in allerlei smaken. Zelf maken is leuk en levert een prima resultaat op. En het is zeker ook een gezellige activiteit om met de kinderen te doen. In dit artikel lees je hoe je in een paar stappen overheerlijke huisgemaakte kruidnoten bakt.
- Hoe maak je eenvoudig een deeg voor kruidnoten?
- Hoe rol en vorm je de kruidnoten?
- Welke temperatuur en baktijd heb je nodig voor knapperige kruidnoten?
Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Oven of airfryer?
Je kunt kruidnootjes bakken in een oven of een airfryer. Het voordeel van de airfryer is dat deze snel warm wordt en je dus niet lang hoeft te wachten tot je kunt gaan bakken. Het nadeel van de airfryer is dat er minder kruidnootjes tegelijk gebakken kunnen worden dan op een oven-bakplaat. Welke bakmethode je kiest maakt weinig uit voor het eindresultaat. Gebruik wel altijd een bakpapiertje onder het deeg.
Wat heb je nodig?
🍚 220 gram bloem
🍬 110 gram bruine basterdsuiker
🍪 14 gram speculaaskruiden
🧈 140 gram roomboter, op kamertemperatuur
🧁 13 gram bakpoeder
🥛 30 ml melk
🧂 Snufje zout
❄️ (Optioneel) poedersuiker om te bestrooien
Deeg voor kruidnoten maken
Meng in een beslagkom de zachte boter met de bruine basterdsuiker. Voeg vervolgens alle droge ingrediënten (bloem, specerijen, zout) toe en meng alles goed door elkaar. Meng totdat je een samenhangend deeg hebt. Het deeg zal in het begin plakkerig aanvoelen, maar naarmate je langer kneedt, wordt het soepeler. Vorm het deeg tot een bal, wikkel deze in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Zo kan het deeg ontspannen.
TIP Je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en kant-en-klaar deeg kopen, of een mix waaraan je alleen water of melk hoeft toe te voegen.
Kruidnootjes vormen
Stap 1: Verwarm de airfryer voor op 160 graden en de oven op 175 graden of 160 graden als je een heteluchtoven hebt. Leg wat bakpapier in de mand of op de bakplaat.
Stap 2: Haal het deeg uit de koelkast en kneed nog even goed door. Rol het deeg uit tot een dikke worst van ongeveer 2 cm dik. Snijd de worst in stukjes van 2 cm lang. Rol elk stukje tussen je handpalmen tot een balletje.
Stap 3: Leg de balletjes met ruimte ertussen op het bakpapier in de airfryermand. Druk ze iets plat met je vinger, zodat je de typische kruidnootvorm krijgt.
Zo bak je de perfecte kruidnoten
Schuif de mand voorzichtig in de airfryer of de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten 10-12 minuten goudbruin en gaar. Controleer na 8 minuten of ze al voldoende kleur krijgen. Haal de kruidnoten vervolgens uit de airfryer of oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze worden krokanter naarmate ze afkoelen.
Herhaal het bakken eventueel met de rest van het deeg. Bewaar ze in een afgesloten trommel om ze knapperig te houden.
©Sara Winter
Er zit vast iets voor jou tussen
De populairste airfryers van het moment
Powered by Kieskeurig.nl