Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg

© Michal - stock.adobe.com

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg

Geplaatst: 21 juni 2023 - 12:01

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:25

Redactie ID.nl

Als je thuis wat extra zitruimte nodig hebt, of je tuin een nieuwe look wilt geven, dan is een zelfgemaakte palletbank misschien wel de oplossing. Pallets zijn veelzijdig, duurzaam en budgetvriendelijk - perfect voor een doe-het-zelf-project. In dit artikel laten we je zien hoe je stap voor stap een palletbank maakt.

Een palletbank heeft duidelijke voordelen: het materiaal is goedkoop en het is duurzaam hergebruik van materialen. In dit artikel lees je: Waarom je een palletbank zou moeten maken | Wat je ervoor nodig hebt | In 7 stappen je eigen bank maken | Het toepassen van poten en kussens.

Ook interessant als je houdt van zelf iets maken: DIY: maak een vogelhuisje voor de tuin in 7 stappen

Waarom een palletbank maken?

Een palletbank is niet alleen een stijlvolle toevoeging aan je woonruimte, maar het is ook een geweldige manier om te recyclen. Pallets worden vaak eenmalig gebruikt en daarna weggegooid. Door ze te hergebruiken voor je palletbank, draag je bij aan een duurzamere levensstijl. Bovendien, als je de bank zelf maakt, heb je de volledige controle over het ontwerp en de grootte. Zo kun je de bank helemaal aanpassen aan jouw persoonlijke stijl en behoeften.

Materialen en gereedschappen

Om een palletbank te maken, heb je het volgende nodig:

  • 2 tot 4 houten pallets (afhankelijk van de gewenste grootte van de bank)

  • Schuurpapier of een schuurmachine

  • Spijkers of schroeven

  • Een hamer of schroefmachine

  • Houtverf of beits (optioneel)

  • Kussens


0

Powered by

logo

Je eigen palletbank maken

Stap 1: Voorbereiding van je basis

Begin met de eerste pallet ondersteboven op de vloer te leggen, zodat het frame naar boven gericht is. Dit zal fungeren als het stevige fundament van je palletbank. Ga aan de lange zijde van de pallet staan om een goed overzicht te hebben van je werk.

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg-46838045

Stap 2: Samenstellen van de zitting

Neem de tweede pallet en plaats deze bovenop de eerste, maar nu met de bovenkant naar boven gericht. Deze tweede pallet zal de zitting van je palletbank vormen, waar je comfortabel op kunt zitten.

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg-46838046

Stap 3: Verankeren van de basis

Verbind nu de twee pallets aan elkaar voor stabiliteit. Dit doe je door in elke hoek een schroef van 200 mm te schroeven, waardoor je een solide constructie krijgt die de basis van je bank zal vormen.

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg-46838048

Stap 4: Installeren van de rugleuning

Het is tijd om de rugleuning toe te voegen. Een handige tip is om het bankframe met de voorzijde tegen een muur te zetten, wat helpt om verschuiven te voorkomen tijdens het bevestigen van de rugleuning.

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg-46838050

Stap 5: Bevestigen van de rugleuning

Schroef de rugleuning stevig vast aan het frame. Gebruik hiervoor 200 mm schroeven voor de blokken van de rugleuning en 50 mm schroeven voor de planken. Zorg ervoor dat elke schroef goed vastzit .

Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg-46838051

Stap 6: Makkelijk verplaatsbaar maken

Als je wilt dat je bank gemakkelijk te verplaatsen is, kun je overwegen om vier meubelwieltjes aan de onderkant van de bank toe te voegen. Dit zorgt niet alleen voor gemakkelijke mobiliteit, maar creëert ook een comfortabele zithoek.

Stap 7: De finishing touch

Nu je bank klaar is, is het tijd om hem op te fleuren met je favoriete kussens of dekens. Zitten op kaal hout is natuurlijk niet prettig en je bank ziet er ook een stuk mooier uit met kussens. Kies wel kussens die geschikt zijn voor buitengebruik en het handigst is ook als ze vlekbestendig zijn, zeker als je kinderen hebt of op de bank gaat eten of drinken.

Palletbank met witte kussens

Om je bank echt helemaal persoonlijk te maken, kun je een opvallende kleur beits gebruiken. Je kunt ook een houten tafeltje maken van een extra pallet om bij de bank te zetten, perfect voor zomerse BBQ's of gezellige avonden in de tuin.

Palletbank verhogen

Als je je palletbank hoger wilt maken, zijn er verschillende opties:

Extra pallets toevoegen

Een van de eenvoudigste manieren om je palletbank hoger te maken, is door simpelweg meer pallets toe te voegen aan de basis. Je kunt nog een pallet (of meer) op de bestaande pallets stapelen en ze op dezelfde manier bevestigen met lange schroeven. Dit zal de zithoogte aanzienlijk verhogen. Houd er wel rekening mee dat dit de stabiliteit van de bank kan beïnvloeden, dus zorg ervoor dat alles goed bevestigd is.

Palletbank is hoger gemaakt met een extra pallet

© (c) 2019 Jeanette Teare

Poten gebruiken

Een andere optie is om poten aan je palletbank toe te voegen. Dit kan je doen door houten blokken of metalen poten te kopen die je aan de onderkant van je bank kunt bevestigen. Deze methode geeft je ook de mogelijkheid om een specifieke stijl of look aan je bank te geven, afhankelijk van het type poten dat je kiest.

Kussens gebruiken

Ten slotte, als je meer hoogte wilt maar niet de structuur van de bank wilt veranderen, kun je overwegen om dikkere of extra zitkussens te gebruiken. Daardoor zit je hoger, zonder dat je de basis nog verder hoeft aan te passen.

Wel zin maar geen tijd om zelf een bank te maken?

Gelukkig kun je online 24/7 terecht

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten