DIY: maak een vogelhuisje voor de tuin in 7 stappen
Steeds meer nestplaatsen in de natuur verdwijnen. Hierdoor zijn vogels op zoek naar een ander plekje om hun nestje te bouwen. Help de vogels door een vogelhuisje in de tuin te hangen. Heb je er nog geen, maar nog wel wat hout liggen in de schuur of garage? Steek je handen uit de mouw en maak zelf een vogelhuisje met onze instructies.
In dit artikel lees je:
- Wat je nodig hebt om het vogelhuisje te maken
- De afmetingen voor het vogelhuisje voor een koolmees
- Hoe je het vogelhuisje bouwt
- Dat je het vogelhuisje het best op 1,5 meter hoogte hangt
- Waar je nog meer rekening mee moet houden wanneer je een vogelhuisje in de tuin hangt
Heb je na deze klus nog hout over? Maak dan ook een insectenhuisje met de instructies van DIY: zo bouw je zelf een insectenhuisje
Wat heb je nodig om het vogelhuisje te maken
De grootte van het vogelhuisje en de grootte van de opening van het huisje bepalen welke vogelsoorten je aantrekt. Hieronder zie je wat je allemaal nodig hebt om een vogelhuisje te maken voor een koolmees.
0 Een zaag, decoupeerzaag of een cirkelzaag
0 Schuurpapier
0 Een houtvijl
0 Een potlood
0 Een rolmaat
0 Een liniaal
0 Houtlijm
0 Lijmklem voor hoeken
0 Een accuboormachine
0 Opzetstukje voor de boormachine om een gat te maken van 32 millimeter
0 Bitjes voor je boor
0 Schroeven 3,5 x 20 millimeter
0 Een houten plank van ongeveer 1 tot 3 centimeter dik en minstens 16 centimeter breed, met deze plank maak je het dak
0 Een houten plank tussen 1 en 1,5 centimeter dik en tot 17 centimeter breed voor de rest van het vogelhuis
0 Optioneel: scharnieren voor het dak
Tip Kies voor hout dat weerbestendig is en voor buiten is bedoeld, zoals beuken, eiken of watervast multiplex. En wil je het huisje extra goed beschermen? Behandel het hout dan met een lak of beits. Kies voor een diervriendelijke beits of lak, zodat het niet giftig is voor vogels.
Stap 1: teken de afmetingen van het vogelhuisje op het hout
Voor het vogelhuisje zijn de volgende afmetingen belangrijk om aan te houden, teken dit af op het hout:
Een achterkant van 15 bij 27 centimeter
Twee zijkanten, waarbij de voorkant 22 centimeter lang is en de achterkant 26 centimeter en de breedte 15 centimeter is
Een dak van 21 centimeter bij 16 centimeter
De voorkant is 23 centimeter hoog en 15 centimeter breed
De bodem is 15 bij 17 centimeter
Een plankje voor aan de binnenkant van het dak, de afmetingen zijn 5 mm minder dan de binnenmaten van de vier wanden, of gebruik scharnieren
Openingen aan de voorkant In dit voorbeeld zijn de grootte van het vogelhuisje en de grootte van de opening gebaseerd op een koolmees. Alle afmetingen voor verschillende vogelsoorten:
- 25-28 millimeter: de pimpelmees en zwarte mees
- 31-35 millimeter: de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger, huismus, kuifmees, ringmus en de gekraagde roodstaart
- 34 millimeter: de spreeuw en grote bonte specht
Stap 2: zaag, boor en schuur
Zaag de zijkant, het dak, de bodem, en de voorkant met een zaag, decoupeerzaag of cirkelzaag uit de houten platen. Met een cirkelzaag werk je het meest nauwkeurig, wat prettig is voor het monteren van het vogelhuisje. Boor nu in de voorkant de vliegopening voor de koolmees. Dit doe je 18 centimeter vanaf de onderkant. Leg onder de voorkant nog een stukje afvalhout en boor tot je het afvalhout raakt. Schuur nu alle plankjes en de vliegopening glad om te voorkomen dat er scherpe randjes zijn waaraan een vogel zich kan bezeren.
Stap 3: monteer de zijkanten tegen de achterkant
Nu is het tijd om het vogelhuisje te monteren. Je begint bij de zijkanten en de achterkant. Zet eerst een zijkant met de lange zijde tegen de achterkant in de lijmklem en boor de gaten voor de schroeven voor, zodat het hout niet splijt. Doe dit ook bij de andere zijkant. Smeer houtlijm op de zijkanten en druk met de lijmklemmen de achterkant tegen de zijkanten. Boor nu de schroeven erin. Boor ook twee gaten in de achterkant, zodat je het vogelhuisje kunt ophangen.
Stap 4: bevestig de voorkant tegen de zijkanten
De twee korte kanten van de zijkanten moet je nu bevestigen tegen de voorkant. Boor weer eerst gaten voor, doe houtlijm op de zijkanten en druk de zijkanten tegen de voorkant aan. Doe nu de schroeven in de voor- en zijkanten.
Vogels eten graag van een voederplank
Zij kunnen veilig eten en jij hebt een leuk uitzicht
Stap 5: een plankje tegen het dak erop bevestigen
Om ervoor te zorgen dat het dak er niet afwaait of valt, plak je met houtlijm een plankje tegen de binnenkant van het dak. Leg het dak plat op je werktafel en zet het halve vogelhuisje hier nu op en teken de binnenkant van het vogelhuisje af met een potlood. Nu weet je waar je het plankje precies moet plakken en hoe groot je plankje moet zijn. Zaag dit plankje en plak dit tegen het dak aan. Laat het daarna goed drogen.
Tip Om het dak extra te beschermen tegen de regen, gebruik je een velletje lood of dakleer op het dak.
Stap 6: monteer de bodem
De bodem maak je aan de zijkanten, achterkant en voorkant vast met houtlijm en schroeven. Het boren van gaatjes in de bodem is niet nodig. Het maakt het vogelhuisje onnodig koud en de kans is groot dat er insecten in het huisje komen.
Stap 7: het vogelhuisje ophangen
Zoek een goed plekje in de tuin op om het vogelhuisje op te hangen. Het huisje moet minstens 1,5 meter boven de grond hangen, zodat katten er niet bij kunnen. Zorg dat het plekje rustig is en beschutting heeft. De aanvliegroute moet vrij zijn en hang de opening richting het oosten, noordoosten of noorden. Vermijd een plek in de volle zon, regen en wind.
Meerdere vogelhuisjes ophangen
Maak je meerdere vogelhuisjes? Hang deze dan niet te dicht bij elkaar. De meeste vogels hebben een territorium tijdens broedtijd. Plaats de huisjes op minimaal 3 meter afstand van elkaar. En voor vogelhuisjes voor dezelfde soort vogels moet je zelfs 10 meter rekenen. Behalve vogelhuisjes voor de huismus, deze mag je wel direct naast elkaar hangen.
Extra tips voor vogelhuisjes
- Het vogelhuisje hoef je niet te vullen, hier zorgen de vogels zelf wel voor.
- Haal het vogelhuisje leeg wanneer alle jonkies zijn uitgevlogen en maak het schoon met heet water en een borstel. Dit kan ook in het najaar, zodat het huisje schoon is voor vogels die erin willen overwinteren.
- Hang het vogelhuisje op een andere plek als er al twee seizoenen geen bewoners zijn geweest.
- Je kunt het vogelhuisje ook van houtbeton maken. Dit warmt sneller op, waardoor vogels in het voorjaar al sneller beginnen aan het maken van hun nestje.
- Vaak moeten vogels eerst wennen aan het vogelhuisje. Hang ‘m op en verwacht niet gelijk nestjes en bewoners. Vogels kunnen het ook gebruiken als schuilplek of om er te slapen.