ID.nl logo
Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand
© www.smith1972.com
Huis

Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand

Een verticale tuin is een slimme oplossing voor als je weinig ruimte hebt en kan zowel binnen als buiten. Bovendien geeft het enorm veel sfeer, dempt het geluid en - als je met echte planten werkt - zorgt het voor extra zuurstof. Maar je hebt de zwaartekracht wel een beetje tegen. Daarom hebben we tips voor verticaal tuinieren. Zo heb je in no-time een mooie, groene wand.

  • Verticaal tuinieren is eigenlijk alles waarbij je met planten de hoogte in gaat, in plaats van dat je op het grondoppervlak werkt.
  • Je kunt verticale tuinieren met potten of plantenzakken. Die kun je kopen, maar ook schoenenzakken kunnen als verticale tuin ingezet worden.
  • Ook kun je een hele groene plantenwand maken. Dit zie je vaak in kantoren. Het is goed voor de gezondheid, voor je mentale toestand en het is geluidsdempend.
  • Ook een verticale moestuin is mogelijk. Wil je meer weten over moestuinieren? Lees dan: Zo maak je een moestuin - met stappenplan!

Wat is verticale tuinieren?

Verticaal tuinieren is een slimme manier om planten te laten groeien in verticale structuren, zoals muren, hekken of zelfs speciale plantenrekken. Eigenlijk alles waarbij je met planten de hoogte in gaat, kun je een verticale tuin noemen. In plaats van grond horizontaal te gebruiken (die je misschien niet hebt), gebruik je de ruimte verticaal.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een groene wand, bedekt met allerlei planten die van boven naar beneden groeien. Het ziet er geweldig uit, net een levend schilderij. Bovendien heeft verticaal tuinieren enkele fijne voordelen.

Zo is het een goede oplossing als je weinig ruimte hebt. Stel je voor dat je in een appartement woont zonder een grote tuin. Geen probleem! Met verticaal tuinieren kun je een saaie muur omtoveren tot een groene oase vol leven.

Het helpt je ook om de natuur in huis te halen. Bovendien kan verticaal tuinieren ook een positieve impact hebben op het milieu. Planten kunnen zonlicht deels absorberen, waardoor de temperatuur omlaag gaat. Een groene muur zorgt ook voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en vermindert geluidsoverlast.

©Василь Чейпеш - stock.adobe.com

Hoe kun je verticaal tuinieren?

Een veelgebruikte techniek is het gebruik van speciale structuren, zoals zakken of panelen met vakjes waarin je planten kunt plaatsen. Deze structuren hang je gewoon aan de muur of bevestig je aan een hek. Vervolgens kun je zaailingen, kleine planten of zelfs zaden in de vakjes planten. Zorg ervoor dat je genoeg aarde en voedingsstoffen toevoegt, zodat je plantjes zich thuis voelen en kunnen groeien.


Stappenplan: zo maak je een groene wand

Wil je echt een groene wand maken, dan kan dat ook. Een levende muur is in wezen een ecosysteem van planten binnenshuis en bestaat meestal uit soorten die het hele jaar door goed gedijen. Je kunt het zelf maken.

① Kies je frame. Hout is flexibel en makkelijk te bewerken, terwijl metaal er gaaf uitziet en duurzaam is. Knip het materiaal op maat en boor er wat gaten in om het in elkaar te zetten. Spijker of schroef het frame vervolgens aan de muur. Doe dit goed, want de planten (samen met aarde) leveren best wat gewicht op, zeker als ze gaan groeien.
Je kunt overigens ook kant-en-klare frames kopen. Iets duurder, maar wel makkelijker. Of je kunt pallets of een oude schutting gebruiken, als deze stevig genoeg zijn.

② Bevestig plastic over het frame. Gebruik het liefst doorzichtig plastic, zodat de planten zoveel mogelijk licht krijgen. Snijd het plastic op maat en bevestig het met schroeven of spijkers.
Het plastic dient als een barrière tussen de muur en de planten. Het beschermt de muur tegen vocht en voorkomt dat water doordringt en schade veroorzaakt. Bovendien helpt het plastic om een vochtige omgeving te creëren, wat gunstig is voor de planten.

Als je niet voor ‘zakken’ of bakken met aarde gaat, kun je een extra laag van stof toevoegen. Hier kunnen de planten in wortelen. Ga voor een ademende stof, zoals jute, linnen, worteldoek of speciaal geotextiel, zodat de planten genoeg lucht krijgen. Knip de stof op maat en niet of speld het vast aan het frame.
De stof doet dienst als een soort barrière waarin de potgrond wordt vastgehouden. De aarde zit hier dan onder (maar je kunt ook een andere ondergrond gebruiken). Het is ook ademend en waterdoorlatend.

④ Goede bewatering is belangrijk voor gezonde planten. Je hebt verschillende opties:
💧 Een druppelsysteem. Dit zorgt voor regelmatig bewatering van je planten, zonder dat je het zelf hoeft te doen. Het is constant en nauwkeurig en het water komt langzaam bij de wortels, wat water bespaart en afspoeling voorkomt.
💧 Een druppelslang. Dit is een rubberen slang met kleine gaatjes erin. Als je de slang op een waterbron aansluit, sijpelt het water langzaam door de gaatjes in de grond. Dit is niet alleen waterbesparend, maar het verwarmt ook de grond rondom de planten.
💧 Je kunt ook met de hand water geven, maar dat kan ‘s zomers veel werk worden.
Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je over het irrigatiesysteem nadenkt voordat je je verticale tuin beplant.

Gebruik potgrond in je verticale tuin. Dit neemt meer water op dan tuinaarde en is daarom beter geschikt.

Maak een ontwerp en plaats je planten. Vetplanten en varens doen het goed, maar je kunt ook een verticale moestuin maken. Er zijn verschillende manieren om planten in een verticale tuin te plaatsen. Je kunt de planten rechtstreeks in aarde zetten, een groeimedium zoals mos of kokosvezel gebruiken, of zelfs een hydroponisch systeem gebruiken waarin de planten in water groeien.
Wat je ook kiest, druk het groeimedium of de aarde stevig rondom de planten aan, zodat ze er niet uitvallen.

©Piyachok Thawornmat

Hydroponisch systeem voor een verticale moestuin

Ontwerp van je hangende tuin

Qua ontwerp kun je je eigen creativiteit de vrije loop laten en een uniek patroon of arrangement creëren dat past bij jouw smaak en stijl. Misschien wil je een mix van verschillende planten met verschillende kleuren en texturen, of je kunt ervoor kiezen om een specifiek thema te volgen, zoals een kruidenmuur of een kleurexplosie.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van verschillende structuren om je verticale tuin vorm te geven. Het hoeft ook niet eens per se een hele groene wand te worden, je kunt met potten werken. Je kunt bijvoorbeeld gaas met potjes aan haken gebruiken, kistjes opstapelen, een schoenenzak ophangen waar je plantjes in zet, planten in hangpotten ophangen, een ladder transformeren tot plantenbak of een pergola benutten (buiten dan).

Houd bij het ontwerp wel rekening met de groeicondities van de planten. Plaats planten met vergelijkbare behoeften bij elkaar, zodat ze optimaal kunnen gedijen. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, waterbehoefte en groeisnelheid.

🌱 Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin?

In je verticale tuin kun je het beste kiezen voor planten die niet te veel onderhoud nodig hebben. Het is handig om te kiezen voor planten die gedijen onder dezelfde condities, zodat je je irrigatiesysteem en voeding hierop kunt afstemmen. Eerder noemden we al varens en vetplanten. Hosta’s groeien snel en bedekken de wand snel, wat heel mooi is. Dat geldt ook voor klimplanten. Begonia’s geven kleur aan je groene muur, als je dat wilt. Orchideeën kunnen ook. Staat je plantenwand in de zon? Denk dan aan kruipend zenegroen, klokjesbloem, geraniums of blauwgras.

Een verticale tuin buiten

Je kunt je groene wand zowel binnen als buiten maken. Vooral op balkons of in kleine tuinen is het een manier om veel groen (of juist kleur) in een relatief kleine ruimte te krijgen.

Kies planten of bloemen die passen bij de omstandigheden. Komt je verticale tuin buiten in de zon te staan, kies daar dan planten op. Is het in de schaduw, dan zet je er andere planten in. Let ook op de wind, jonge plantjes zijn daar meestal niet dol op.

Houd ook rekening met de hoogte, zeker wanneer de planten in bakken of zakken komen en dus zelf horizontaal geplaatst zijn. Er moet voldoende ruimte zijn, anders komt je plant tegen z’n bovenbuur aan.

Als je eenjarige planten gebruikt, gaan je planten in de winter dood. Knip die planten af tot dicht bij de grond, ongeveer 15 centimeter. Je kunt ze ook weghalen, maar dan is het helemaal kaal.

©Blackbookphoto - stock.adobe.com

Een verticale kunsttuin

Overigens kun je ook kiezen voor kunstplanten. Je mist dan natuurlijk wel wat van de voordelen, zoals de luchtzuivering en geluidsdemping. Maar je wordt er wel blij van en het kan gewoon niet mis gaan. Heb je geen groene vingers, dan is dit het overwegen waard. Het is niet goedkoop, maar je bent in één keer klaar.

▼ Volgende artikel
Ruimtegebrek op je schijf? Weg met die rommel!
© Mego-studio - stock.adobe.com
Huis

Ruimtegebrek op je schijf? Weg met die rommel!

Zelfs met meerdere terabyte opslagruimte krijgen veel mensen hun schijf alsnog vol. Gelukkig kun je met diverse tools en technieken, waaronder ingebouwde functies in Windows, de nodige ruimte vrijmaken en je schijf weer de ruimte geven.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig schijfruimte vrijmaakt en je pc opruimt:

  • Gebruik het ingebouwde Opslaginzicht
  • Pas Schijfopruiming toe
  • Maak opruimprofielen aan
  • Verwijder ongewenste programma’s
  • Spoor ruimteverslindende bestanden op
  • Wis hardnekkige tijdelijke bestanden

Lees ook: Langzame computer of laptop? Zo los je het op!

Het is verleidelijk: talloze gratis programma’s zijn met een paar klikken te installeren, video’s downloaden is simpel, en beelden van je camera belanden moeiteloos op je schijf. Voor je het weet, slibt deze langzaam dicht. Misschien niet de hele schijf, maar mogelijk wel die ene partitie waarop je standaardgegevens plaatst. Als herpartitioneren geen optie is, kun je beter overtollige bestanden verwijderen, te beginnen met de grootste ruimtevreters.

We laten zien hoe je dit doet met ingebouwde Windows-tools zoals Opslaginzicht en Schijfopruiming. Daarna stellen we kort enkele gratis externe tools voor: Revo Uninstaller, Bulk Crap Uninstaller, TreeSize en BleachBit.

Opslaginzicht

Basisfuncties

Microsoft heeft al enkele jaren een functie ingebouwd waarmee je schijfruimte efficiënt beheert door opslaggebruik te analyseren en grote, ongebruikte of dubbele bestanden te identificeren. Dit is vooral handig bij volle schijven of een traag systeem.

Om dit in te schakelen (in Windows 11) ga je naar Instellingen en kies je Systeem / Opslag. Onder Opslagbeheer klik je op Opslaginzicht en zet je de schakelaar bij Gebruikersinhoud automatisch opschonen op Aan. Hier kun je ook zien hoeveel ruimte je de afgelopen maand hebt vrijgemaakt en de instellingen aanpassen.

Bij Opslaginzicht uitvoeren bepaal je wanneer de functie actief wordt. Standaard is dit Bij weinig vrije schijfruimte, maar je kunt ook kiezen voor Elke dag, Elke week of Elke maand. Daarnaast stel je in hoelang bestanden in de prullenbak blijven staan (standaard dertig dagen) en of en wanneer bestanden in de map Downloads (C:\Users\<gebruikersnaam>\Downloads) mogen worden verwijderd (standaard staat deze op nooit).

Je kunt via Opslaginzicht onder meer je prullenbak en downloadmap laten opschonen.

Extraatjes

Naast de prullenbak en de downloadmap verwijdert Opslaginzicht ook tijdelijke en overtollige bestanden van Windows of apps. Door bovenaan een vinkje te plaatsen bij Windows probleemloos laten werken […], worden onder andere cachebestanden, ongebruikte installatiebestanden van Windows-updates en eventueel restanten van eerdere Windows-versies opgeschoond.

Ben je met je Microsoft-account aangemeld en gebruik je OneDrive? Dan beheert Opslaginzicht ook slim de gegevens in je OneDrive-map (standaard is dit C:\Users\<gebruikersnaam>\OneDrive). Bestanden die je een bepaalde tijd niet hebt geopend, blijven alleen nog in de cloud en worden lokaal verwijderd. Wanneer je zo’n bestand opent, wordt het direct uit de OneDrive-cloud opgehaald. Je stelt deze periode zelf in, van een tot zestig dagen.

Dit geldt ook voor de lokaal gesynchroniseerde gegevens van gekoppelde apparaten, zoals je smartphone. Deze gegevens staan standaard in een submap van C:\Users\<gebruikersnaam>\CrossDevice en kun je na een eveneens instelbare periode alleen nog in de OneDrive-cloud beschikbaar laten zijn. Via de knop Opslaginzicht nu uitvoeren kun je deze functie op elk gewenst moment handmatig activeren.

Bestanden in de cloud hoef je misschien niet ook allemaal lokaal te bewaren.

Schrijfopruiming

Specifieke bestanden

Microsoft lijkt de functie Schijfopruiming minder prominent te maken, nu Opslaginzicht een deel van deze taken heeft overgenomen. Toch blijft Schijfopruiming waardevol, omdat het meer controle biedt over specifieke bestanden, zoals systeemherstelpunten en systeemfoutrapportages. Voor handmatige, gedetailleerde schoonmaaktaken is het een prima alternatief.

Je start Schijfopruiming via het Windows Startmenu. Kies het station dat je wilt opruimen en plaats op het tabblad Schijfopruiming een vinkje bij de items die je wilt verwijderen, waarbij je direct ziet hoeveel ruimte dit vrijmaakt. Klik op Systeembestanden opschonen (of voer Schijfopruiming als administrator uit) om toegang te krijgen tot een extra tabblad: Meer opties. Hier kun je geïnstalleerde programma’s verwijderen en alle systeemherstelpunten behalve de recentste opschonen. Bevestig je keuzes met OK en Bestanden verwijderen om de schoonmaak te starten.

Schijfopruiming is geschikt voor een handmatige, gedetailleerde schoonmaakoperatie.

Opruimprofielen

Wil je Schijfopruiming regelmatig inzetten voor verschillende opruimacties, dan kun je specifieke opruimprofielen maken en deze naar wens uitvoeren. Je creëert zo’n profiel als volgt. Druk op Windows-toets+R en voer cleanmgr /sageset:1 uit (1 staat voor het profielnummer; je kunt elk getal tussen 1 en 65535 gebruiken). Het venster Instellingen voor Schijfopruiming opent. Selecteer de gewenste items door vinkjes te plaatsen en bevestig met OK.

Om dit profiel later te gebruiken, hoef je alleen maar cleanmgr /sagerun:1 te starten (met hetzelfde profielnummer). Hiermee wordt Schijfopruiming uitgevoerd volgens de instellingen van dit profiel. Op vergelijkbare manier kun je extra profielen maken en naar behoefte uitvoeren voor verschillende schoonmaaktaken.

Je stelt eerst in welke items je binnen een bepaald profiel wilt opruimen.

De-installatie (Windows)

Het opruimen van tijdelijke en overtollige bestanden is een goede eerste stap om ruimte vrij te maken, maar ook ongewenste programma’s kunnen vaak aanzienlijke ruimtewinst opleveren. Ga opnieuw naar Instellingen en kies Apps / Geïnstalleerde apps. Klik op de drie puntjes naast een app die je wilt verwijderen en kies Verwijderen. Bevestig dit tweemaal om de app te de-installeren.

Via deze methode kun je helaas maar één programma tegelijk verwijderen. Voor het verwijderen van meerdere programma’s tegelijk zijn externe tools zoals IObit Uninstaller en Bulk Crap Uninstaller veel handiger. We stellen beide kort aan je voor.

Vanuit Windows kun je apps makkelijk, maar met slechts één tegelijk, verwijderen.

Externe tools

IObit Uninstaller

Een van de meest gebruiksvriendelijke en krachtige verwijderaars is IObit Uninstaller. We bespreken de gratis versie die advertenties en pop-ups kan tonen. Download en installeer de tool zonder extra software mee te installeren. Bij het opstarten zie je in de rubriek Alle programma’s een overzicht van alle geïnstalleerde toepassingen. Links kun je filteren op onder meer Bundleware, Recent geïnstalleerd, Grote programma's en Niet vaak gebruikt.

Selecteer de items die je niet meer nodig hebt en klik op Uninstalleren. Laat het vinkje bij Maak een herstelpunt alvorens te verwijderen en Automatisch verwijderen van residu-bestanden staan en bevestig met Uninstalleren en OK.

Een nuttige functie is ook nog Install Monitor. Door hier Auto Monitor in te schakelen, worden automatisch alle wijzigingen vastgelegd die programma-installaties aanbrengen op je schijf, zoals in het Windows Register. Deze informatie kun je later opvragen bij Programma's / Geregistreerde programma's.

Je kunt ook meerdere programma’s tegelijk de-installeren.

Bulk Crap Uninstaller

Stoort de opdringerigheid van IObit Uninstaller je, dan biedt Bulk Crap Uninstaller een goed opensource-alternatief. Deze app richt zich wel meer op gevorderde gebruikers. Download de tool en installeer deze (je kunt ook kiezen voor Portabele installatie). Bij de eerste opstart scant de app je schijf grondig op geïnstalleerde programma’s. Daarna verschijnt een wizard met zeven stappen. Je laat de voorgestelde opties beter ongemoeid, tenzij je heel goed weet waar je mee bezig bent. Bevestig met Setup voltooien.

Je krijgt vervolgens een lijst met geïnstalleerde toepassingen te zien. Sorteer deze op criteria als Installatiedatum of Grootte. Klik met je rechtermuisknop op een kolomtitel voor alle opties. Kleurcodes geven aan welk type de-installatie beschikbaar is, zoals Geverifieerd certificaat of Windows Store app. Selecteer meerdere items met de Ctrl- of Shift-toets.

In de knoppenbalk vind je opties als De-installeer en De-installeer stil. In een dialoogvenster kun je het verwijderproces aanpassen. Er is zelfs een optie De-installatie simuleren. Bevestig daarna met Start de-installatie. Afhankelijk van de gekozen items krijg je nog de gelegenheid aan te duiden welke specifieke onderdelen je eventueel niet mee wilt laten verwijderen. De tool maakt standaard een systeemherstelpunt en zoekt na de de-installatie naar verwijderbare restanten zoals registersleutels. Lees eventueel ook deze uitgebreide handleiding.

Met alle informatie en opties richt deze verwijderapp zich vooral tot de wat gevorderde gebruiker.

TreeSize

Als je snel schijfruimte wilt vrijmaken, kun je beter de grootste ruimtevreters opsporen. Dit gaat niet eenvoudig via Verkenner, maar wel via een gratis tool als TreeSize Free. Deze tool kun je ook als portable versie downloaden. Tijdens de installatie kun je de app toevoegen aan het contextmenu van de Verkenner. Voer de tool als administrator uit voor toegang tot alle mappen.

Bij het opstarten wordt je schijfinhoud standaard gesorteerd op dalende schijfruimte, zodat je direct ziet waar de grootste ruimtewinst mogelijk is. Gebruik de knop Selecteer map om het gewenste station of netwerkshare te kiezen. Met Percentage zie je het schijfgebruik procentueel en via Aantal bestanden zie je hoeveel bestanden elke (sub)map bevat. Selecteer de overtollige items, klik rechts en kies Verwijderen in het vertrouwde contextmenu van de verkenner.

Je ziet direct waar de grootste ruimtevreters zich bevinden.

BleachBit

Met Opslaginzicht en Schijfopruiming kun je hardnekkige tijdelijke bestanden verwijderen, maar BleachBit biedt hiervoor een meer gespecialiseerde opensource-oplossing. Deze tool richt zich op het opschonen van cachebestanden, cookies, surf- en gebruiksgeschiedenis, logs en andere overbodige data.

Bij het opstarten toont het linkerdeelvenster een uitgebreide lijst met opschoonbare onderdelen. Vink de gewenste items aan en bekijk in het rechterdeelvenster een korte uitleg per onderdeel, zoals Systeem, Google Chrome of Firefox. Klik op Voorvertonen om te zien hoeveel ruimte wordt vrijgemaakt en welke bestanden worden verwijderd. Voor specifieke items kun je dit ook opvragen vanuit het contextmenu, eveneens met de optie Voorvertonen. Na het maken van je selectie start je de opschoonactie met Opruimen. Afhankelijk van je keuzes kan dit enige tijd duren, maar je schijf krijgt in elk geval weer meer ruimte.

Je krijgt goed zicht op welke onderdelen welke ruimte opleveren.

Liever een extra harde schijf?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden

Met de WF-C710N geeft Sony zijn betaalbare oordoppen een frisse update. De nieuwe set kost 119 euro – niet het allergoedkoopste, maar zeker interessant als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt.

Uitstekend
Conclusie

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

Plus- en minpunten
  • Cool ontwerp
  • Lange accuduur
  • Multipoint
  • Verbeterde bediening
  • Pasvorm
  • Equalizer
  • Draagcomfort
  • Met draagdetectie
  • Geen hi-res audio
  • IPX4-certificaat
  • Weinig codecs

Hoewel voorganger C700N momenteel voor minder dan 80 euro te koop is, vinden we de 119 die je voor de CF710N betaalt niet ontzettend hoog. Niet alleen omdat de C700N een tientje duurder was tijdens de introductie, maar ook omdat je veel kwaliteit in huis haalt. Komt de nieuwe set in de buurt van de veel duurdere marktleider WF-1000XM5? Nee, dat niet, maar daar betaal je dan ook het dubbele voor. De CF710N wil in elk geval wat problemen oplossen van de C700N, door verbeteringen door te voeren op het gebied van ruisonderdrukking, bediening en meer.

©Wesley Akkerman

Onvervalste 90's-vibe

De versie die wij testen beschikt over een unieke kleur en vormgeving. Zowel de oplaadcase als de oordoppen zijn gemaakt van transparant, blauw plastic. Daardoor stralen de oordopjes een onvervalste 90’s-vibe uit. Toegegeven, het moet net je ding zijn. Maar eerlijk is eerlijk: op een markt waar veel oortjes er saai en veilig uitzien, zijn we blij dat Sony het anders doet. Je kunt ze ook in het roze kopen als je wilt, en anders zijn wit en zwart nog beschikbaar. Mocht je het toch wat strakker en zakelijker willen houden, dan is dat dus nog steeds goed mogelijk.

Ten opzichte van de vorige versie heeft Sony een aantal belangrijke dingen aangepast. Als we nog even bij de case blijven, dan is het goed om te zien dat die nu tot dertig uur aan luistertijd biedt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de voorganger. Waarbij wel aangetekend dat dit alleen geldt als je géén actieve ruisonderdrukking activeert. Als je die modus aanzet, dan heb je pakweg 25 uur tot je beschikking. Nog steeds erg respectabel, aangezien de voorganger het met ongeveer 20 uur moest doen. Daarnaast kun je nu met 5 minuten laden 60 minuten luisteren.

©Wesley Akkerman

Nieuwe sensoren aan boord

Verder heeft Sony goed gekeken naar verschillende sensoren. Zo zijn we erg blij dat de oordoppen de muziek pauzeren op het moment dat je ze uit je oren haalt. Dat deed de C700N niet. Ook zijn de knopjes ingeruild voor een aanraakgevoelig oppervlakte. Daarmee pas je het volume aan, kun je muziek pauzeren en meer. Je hoeft hiervoor niet hard op de dopjes te drukken, zoals bij de voorganger nog wel eens het geval kon zijn. Door de nieuwe bediening druk je ze dus niet meer zo vaak de gehoorgang in, wat voor een comfortabele fit zorgt.

De water- en stofbestendigheid is er niet op vooruitgegaan (die blijft steken op IPX4), maar Sony heeft wel multipointverbinding toegevoegd. Daardoor kun je de WF-C710N aan twee apparaten koppelen, en daar heel gemakkelijk tussen wisselen. Daarnaast helpt een AI-algoritme met het oppakken van je stem tijdens het bellen. De mensen met wie we gebeld hebben geven aan dat ze ons goed kunnen verstaan, en dat ze geen last hebben van achtergrondherrie. Klinkt allemaal goed tot nu toe, maar hoe zit het met de audiokwaliteit?

©Wesley Akkerman

Dezelfde audiokwaliteit?

Voor zover wij opgemerkt hebben, bieden zowel de WF-700N als de WF-C710N dezelfde audiokwaliteit. Sony claimt wel wat wijzigingen te hebben doorgevoerd aan de DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), maar eerlijk is eerlijk – we zouden niet weten wat er dan anders is. Maar geen nood, want allebei de setjes oordoppen klinken fantastisch, helemaal als je de prijs in acht neemt. Je moet nog wel even de app in duiken om het geluid naar eigen gehoor aan te passen. Maar als je dat gedaan hebt, dan zit er weinig in de weg van het genieten.

Binnen de app tref je verschillende opties aan voor het versterken of aanpassen van het geluid. Er zijn allerlei presets, waarvan Enthousiast nog steeds onze favoriet is, evenals een handmatig in te stellen equalizer. Koppel dat aan de eerdergenoemde DSEE-basis en je houdt een over het algemeen zachte, warme weergave over. Hogere tonen kunnen hier en daar wat afgemeten klinken, maar we hebben niet het idee dat we echt iets missen tijdens het luisteren. Zeker niet als we ondertussen werken, in de trein of bus zitten of over straat lopen. Dit klinkt gewoon goed.

Tot slot werpen we nog een blik op die verbeterde actieve ruisonderdrukking. Die is, in vergelijking met zijn voorganger, reusachtig verbeterd. Aangezien de ruisonderdrukking van de voorganger nog wat te wensen overliet, is dit dus een waardevolle upgrade. Wanneer je de modus activeert, word je goed afgesloten van de omgeving. Aanwezige achtergrondgeluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je hoort nog wel wat mensen praten, zeker als ze naast je staan, maar over het algemeen ervaar je een groot gevoel van rust en stilte.

Sony WF-C710N kopen?

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.