Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast
Gemiddeld regent het in Nederland op 192 dagen van het jaar. En soms komt het helemaal met bakken uit de hemel. Rioolputten overstromen en straten staan blank. Ook in huis is wateroverlast op zijn zachtst gezegd behoorlijk vervelend. Hoe voorkom je het en wat moet je doen wanneer je toch nattigheid voelt?
Hoe ontstaat wateroverlast?
Wateroverlast ontstaat als het langdurig regent, of als er hoosbuien vallen. Normaal gesproken stroomt het regenwater binnen een paar uur na de regenbui weg via onder andere putten en door infiltratie in de grond. Als het blijft regenen, kan het water niet wegstromen, met alle gevolgen van dien.
Gemeentes en waterschappen zijn verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen tegen wateroverlast. Ze brengen zwakke plekken in kaart en zorgen ervoor dat je zo min mogelijk last van overtollig water hebt. Als eigenaar of huurder van een pand heb je zelf ook de verantwoordelijkheid om je pand ertegen te beschermen.
Wateroverlast door regen
Wateroverlast door regen kan ervoor zorgen dat je lekkages krijgt in huis, dat lagergelegen ruimtes (bijvoorbeeld je kelder of het souterrain) vol water stromen en dat dakgoten en regenpijpen verstopt raken. Gelukkig kun je wel het nodige doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen:
🔹 Maak minstens één keer per jaar je dakgoot schoon. Haal bladeren en takjes weg en zorg ervoor dat het water makkelijk weg kan stromen. In het artikel Dakgoot schoonmaken? Zo klaar je deze klus! Lees je hoe je dat het beste aanpakt.
🔹 Valt er snel veel regen? Koppel de regenpijp dan af, waardoor hij niet meer in verbinding staat met het riool. Vang in plaats daarvan het regenwater op in bijvoorbeeld een regenton.
🔹 Richt je huis en tuin slim in. Breng risicozones in kaart. Die zolderkamer met slechte kozijnen? Dat schuurtje dat een meter lager staat dan je terras? Zorg dat daar geen kostbare of belangrijke spullen liggen.
🔹 Controleer of je deuren en ramen waterdicht zijn. Kieren ze? Kijk of je daar iets aan kunt doen. Soms is het opnieuw afhangen van een deur of raam al voldoende. Vind je een plek waardoor het water naar binnen kan komen maar zit vervangen er niet een-twee-drie in? Gebruik dan bijvoorbeeld waterdichte tochtstrips om het risico op wateroverlast te minimaliseren.
🔹 Woon je in een gebied waar de rivieren regelmatig buiten hun oevers treden? Een waterpomp is het overwegen waard. Stroomt je kelder snel vol, dan wil je hem net zo snel weer leeg hebben.
Wat te doen bij wateroverlast
Helaas, ondanks al je voorzorgsmaatregelen sta je toch ineens tot je enkels in het water. Wat moet je doen om de schade zoveel mogelijk te beperken?
🔹 Het laatste wat je wilt is kortsluiting. Zorg ervoor dat je eerst de stroom afsluit om beschadigingen aan apparatuur te voorkomen
🔹 Maak dan een rondje door je huis. Zijn alle deuren en ramen dicht? Houd ze in elk geval gesloten zodat er niet nóg meer water naar binnen stroomt.
🔹 Heb je zandzakken in huis of kun je er makkelijk aan komen? Gebruik ze om deuren en ramen te barricaderen.
🔹 Komt het water omhoog via het riool? Sluit dan de afvoer van het toilet en de gootsteen af door er bijvoorbeeld een theedoek in te proppen.
🔹 Staan er waardevolle spullen in huis? Zet die hoog en droog zodat ze niet kunnen beschadigen.
🔹 Heb je last van lekkages? Plaats een emmer onder het lek om het water op te vangen.
Drie regen-apps
Het weer in Nederland kan soms van het ene op het andere moment omslaan. Met een goede regenapp weet je in ieder geval vrij zeker wanneer (en soms ook hoeveel) het gaat regenen. Dat geeft je wat tijd om nog extra voorzorgsmaatregelen te nemen.
Buienradar
De Buienradar app opent met een 3-uurs radarverwachting, waarop je kunt zien of het gaat regenen. Onder de radar staat een gedetailleerde regengrafiek die precies laat zien wanneer en hoeveel regen er valt. Je kunt inzoomen op jouw locatie tot op straatniveau. De app heeft ook 8-uurs, 24-uurs en 48-uurs verwachtingen. Naast de radar zijn er ook kaarten voor onder andere motregen, onweer, pollen, UV, muggen en temperatuur.
📲 iOS / Android
Buienalarm
Buienalarm is een weerapp die je waarschuwt voor naderende regenbuien, op basis van jouw locatie. Zo kun je bijvoorbeeld de was binnenhalen of op tijd een droog plekje zoeken op een festival. De app heeft een geanimeerde radarkaart voor de komende twee uur en geeft nauwkeurige neerslagvoorspellingen. Ook zie je het weer per uur en een uitgebreide 14-daagse weersverwachting. De app geeft informatie voor Nederland, Vlaanderen en delen van Duitsland.
Weeronline
Weeronline is een weerapp die je actuele weersinformatie en weersverwachtingen geeft voor jouw locatie en meer dan 2,3 miljoen andere plaatsen. De app heeft een eigen team van meteorologen die nauwkeurige voorspellingen maken. De app geeft je onder andere buienradar, weersverwachtingen, wind- en zonkracht, allerlei weeradviezen en waarschuwingen. Zo kun je met Weeronline het weer optimaal benutten in je dagelijkse activiteiten.
Powered by