Hoe je een inloopkast ontwerpt en bouwt
Wanneer je het over de ultieme nice-to-have hebt op het gebied van wonen, staat een inloopkast op menig interieur wish list toch wel redelijk bovenaan. Het begint met wat verbeeldingskracht, inspiratie, handige tips en vooral; praktische werkwijzen. Niet iedereen is tenslotte een high-end architect of bouwkundig ingenieur :-) Lees hieronder hoe ook jij over deze luxe woontoepassing kunt beschikken!
Een inloopkast daarentegen is geen onmogelijk doel waar het gaat om woonwensen. In elke - zelfs kleine - ruimte in je huis, of appartement is dit wel te realiseren. Met een vernuftige indeling, de nodige handige elementen en zelfs kant-en-klare oplossingen kom je echt een heel eind! In dit artikel leer je:
- welke materialen je nodig hebt voor het bouwen van een inloopkast;
- hoe je zelf een inloopkast ontwerp maakt;
- welke houtmaterialen er zijn om je inloopkast te bouwen;
- hoe je zelf een inloopkast bouwt;
- hoe je een indeling maakt voor je inloopkast;
- Plus: slimme hacks voor een inloopkast, zonder al te veel zelfbouw.
Ook interessant voor jou: Zelf een buitenkeuken maken: zo doe je dat
Gereedschapslijst inloopkast
Rolmaat
Waterpas
Potlood
Papier
Excel (zie tip)
Decoupeerzaag of een cirkelzaag bij dikke platen of balken.
Vlakschuurmachine of excentrische schuurmachine
Werktafel/zaagtafel
Bevestigingsmaterialen
Houtschroeven
Houtlijm
Scharnieren voor kastdeuren
Hoekankers
Beslag; handgrepen/knoppen
Hamer
Schuurpapier
Grondverf, beits of verf
Veiligheidstips
Het is belangrijk de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen als je gaat klussen. Draag een veiligheidsbril wanneer je zaagt. Gebruik oordoppen of een beschermende koptelefoon, draag een mondmasker voor het fijnstof dat vrijkomt en bij het dragen en oppakken van de verschillende houtdelen voorkomen handschoenen eventuele splinters.
Ook eens proberen? DIY: maak een vogelhuisje voor de tuin in 7 stappen
Voordelen van zelf een inloopkast bouwen
Geld: zelf bouwen is voordeliger dan op maat samenstellen en laten bouwen
Overzicht: je hebt eindelijk overzicht in je kleding, schoenen, accessoires en/of sieraden
Optimalisatie van de ruimte: je maakt efficient gebruik van elke ruimte, ook bij schuine daken en in hoeken
Gemak: je kleding opruimen, luchten, of sorteren was nog nooit zo eenvoudig
Upgrade woongenot: de aanwezigheid van een walk-in closet schept een gevoel van luxe en creëert meerwaarde van je woning
Voordat je begint...
Maak eerst een plan; van opmeten tot volgorde van werken, plan de benodigde tijd ruim(er) in wanneer je een uitgebreide kast maakt
Schat je klus skills goed in. Een timmermansoog is niet essentieel, maar goed opmeten is wel zo handig.
Stappenplan
1. Ontwerpen, meten en indelen van je inloopkast
Bedenk hoe je de ruimte zo optimaal mogelijk wilt benutten. Het helpt om te starten met te onderzoeken welke opstelling voor jouw ruimte het meest van toepassing is. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk bij een zelfbouwkast: jij bepaalt immers alles!
©marko
Meten is weten
Om bij het begin te beginnen; meten is weten! Meet de ruimte op die je tot inloopkast om wil bouwen. De maten die je nodig hebt zijn:
Hoogte: meet de hoogte van de ruimte van vloer tot plafond.
Breedte: meet nu de breedte van muur tot muur (exclusief de dikte van plinten)
Diepte: meet dan de diepte van de kastruimte die je nodig denkt te hebben. Ga uit van de breedste hangruimte (je dikste en langste jassen zijn hierbij een goede graadmeter), zodat je eventuele schuif-/kastdeuren nog goed afsluiten.
Zijn er nog uitzonderingen, zoals stopcontacten die je bereikbaar wilt houden, of ramen of deuren die naar binnen openen? Houd dan rekening met de draai ervan.
Meet nauwkeurig en op verschillende punten, omdat de hoogte kan verschillen: vloeren en muren zijn niet op alle plekken even hoog. Zorg dat je de hoogste en laagste afmetingen opneemt. Meet het nogmaals na, voor de zekerheid.
Plattegronden In Excel kun je heel goed plattegronden aanmaken! Hoe? Door de cellen van dezelfde breedte en hoogte in te stellen, zo kun je eenvoudig op schaal ‘tekenen’. Gebruik een centimeter voor elke cel, dat rekent en converteert makkelijk.
©Jason Finn
Nieuwe uitdaging: Zo maak je een palletbank: stap-voor-stapuitleg
Indelen van je inloopkast
Wat moet er allemaal in de inloopkast kunnen? Denk in grote ‘blokken’ van wat je op wilt bergen. Naast kleding, schoenen, accessoires, wil je misschien ook sieraden kwijt. Denk ook aan hoeden, koffers, (hand)tassen, kussens en beddengoed.
Na deze inventarisatie kies je welke opstelling hier het beste bij past. Bedenk of de kast tegen een wand komt, of wil je juist aan de achterkant een ruimte creëren waar je doorheen kunt lopen? Heb je een hoek of meerdere hoeken in de ruimte die je er slim in wilt verwerken? Afhankelijk van je opstelling kun je je inloopkast vervolgens nog openlaten of wil je hem toch liever afsluiten?
©LEKSTOCK 3D - stock.adobe.com
Beginnende klusser en nog weinig gereedschap?
Met een goede set kun je meteen aan de slag!
Aan de hand hiervan bepaal je of je een achterwand nodig hebt, of bouw je zonder, direct tegen je muur aan? Wil je het geheel liever helemaal aan het oog te onttrekken en dicht met een schuifdeuren- of kastdeurensysteem afwerken?
Nu ga je indelen. Waar komen de hang- en leggedeeltes, wil je lades in je kast opnemen en heb je rekken nodig om een goed overzicht te houden? Zijn er zaken die je lange tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld zomer- of wintergarderobe, of een vierseizoenendekbed). Door gebruik te maken van verschillende elementen als garderobe-roedes, kant-en-klare ladeblokken, of rekken kun je eenvoudig schuiven met je indeling.
2. De juiste materialen kiezen
Het meest voorkomend is hout. Hierin kun je kiezen uit massief hout, mdf (medium density fibreboard), multiplex en spaanplaat. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Bij het kiezen van de bewerking en afwerking is het afhankelijk van de gekozen houtsoort en je gewenste uitstraling waar je voor kiest.
Massief hout geeft een natuurlijke look en afwerking. Het is een duurzame manier van bouwen, met een eenvoudige manier van bewerking. Je kunt er op allerlei manieren mee aan de slag: zagen, boren, frezen, betimmeren. Even opschuren, lakken, beitsen of oliën en je hebt een prachtig resultaat!
Veelgebruikte houtsoorten voor kasten zijn vurenhout, grenen, hardhout of steigerhout.
Afhankelijk van je uitstraling kies je uit een van deze soorten. Steigerhout wordt vaak alleen opgeschuurd en onbehandeld gelaten. Het kan voor de toepassing van een kledingkast nodig zijn om er wel een beschermende laag op aan te brengen, om je kleding te beschermen.
Je kunt ervoor kiezen om de kast volledig uit massief hout op te bouwen, waardoor hij een tijdloze aanblik krijgt, of juist alleen planken als leggers gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld stalen elementen voor een meer robuustere look. Je kunt massief hout oliën of lakken, zo benadruk je de natuurlijke uitstraling. Verven kan uiteraard ook.
©chokniti - stock.adobe.com
Mdf is een betaalbare en veelzijdige optie en het laat zich heel makkelijk bewerken en te schilderen. Het wordt in zowel klassieke als moderne bouw gebruikt. Je kunt het afwerken met verf, maar ook fineer of laminaat. Mdf kun je het best eerst behandelen met een grondverf en vervolgens aflakken. Het resultaat wordt – indien in een stofvrije ruimte geverfd – heel strak.
Multiplex is de allesvriend onder de samengestelde houtmaterialen, wanneer het op verwerken aankomt. Het is budgetvriendelijk en multi-toepasbaar, sterk en eenvoudig te verwerken. Dankzij de geperste fineerlagen is het beter bestand tegen buigen, krimpen, uitzetten of vervormen dan massief hout. Het is minder gevoelig voor vocht of wisselende temperaturen. Het is in verschillende diktes en houtsamenstellingen, zoals berken, naaldhout, hardhout enzovoort verkrijgbaar. De prijs per plaat kan dus sterk variëren.
Ook dit materiaal laat zich eenvoudig zagen, schuren, boren of frezen. Door de gelaagdheid kan het wel snel splinteren. Je kunt multiplex afwerken met verf, lak, vernis of fineer of laminaat. Bij het verven van multiplex zorg je ook eerst voor een gladgeschuurde ondergrond, dan een goede grondverflaag en dan de lak van je wens.
Spaanplaat is de goedkoopste en meest basic oplossing voor een inbouwkast. Door de samengeperste samenstelling is het niet zo sterk als hout, mdf of multiplex. Het is geschikt voor de wat kleinere meubel- en interieurbouwprojecten, vanwege de veelzijdigheid in de afwerking. Wanneer je het zwaar gaat belasten, is het verstandig om het te versterken met constructiematerialen. Het is wat kwetsbaarder dan de bovengenoemde opties (houdt het uit de buurt van vocht, want dan zet het uit). Spaanplaat kun je afwerken met een laagje fineer, melamine of laminaat.
©WYTRAZEK
Belangrijk! Indien je spaanplaat binnen gebruikt, zorg dan dat let op een laag formaldehydegehalte. Dit kan mogelijk vrijkomen als gas, gebruik het dus niet in slaapkamers of check de kwaliteit van de spaanplaat van tevoren!
3. Je inloopkast bouwen
Voorbereiding
Afhankelijk van je ontwerp weet je hoeveel planken, kastdeuren en hoeveel hanggedeelten je nodig hebt.
Markeer op je muur waar de zijpanelen (staanders) moeten komen en waar je hanggedeeltes komen.
Verwijder obstakels zoals plinten, vul eventuele gaten of scheuren in de muur. Zorg vervolgens voor een gereinigd muuroppervlak en een gelijkmatige ondergrond.
Stappenplan voor het bouwen van de inloopkast
Zaag alle houtdelen volgens je ontwerp op maat
Monteer de zijpanelen en achterwand in de muren. Verbind de onderkant en bovenkant van de kast aan de zijpanelen met behulp van schroeven. Gebruik je waterpas om de verbindingen recht te houden. Dit is belangrijk voor de volgende stap.
Alle staanders plaats je nu in de kast op de gemarkeerde plekken.
Bevestig nu alle legplanken, roedes en lades die je in je ontwerp hebt opgenomen. Gebruik je waterpas nu veelvuldig om te controleren of alles nog recht staat ten opzichte van elkaar.
Heb je deuren in je ontwerp opgenomen? Bevestig de scharnieren en hang de deuren vervolgens af.
©Tomas Pazdersky
4. Afwerken van je inloopkast
Om je kast een strakke afwerking te geven, vul je nu alle schroefgaten en naden op met een houtvuller.
Schuur de verschillende oppervlakten van de kast op.
Maak de ruimte stofvrij en ontvet de ondergrond.
Breng een grondverflaag aan, schuur op en breng voor een goede basis nog een laag aan.
Schuur de grondlaag nog eens kort op en maak de ondergrond stofvrij.
Breng nu de eerste laklaag aan, laat drogen, schuur nog een keer op en breng de tweede laklaag aan.
Tot slot kun je nu je deurbeslag of knoppen aanbrengen.
Je kast is klaar, goed gedaan! Het indelen kan beginnen!
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Slimme hacks om snel een inloopkast te bouwen
Indien je niet je hele inloopkast op maat wilt zagen, maar toch snel een inloopkast wilt hebben staan, overweeg dan zeker onderstaande opties:
Steigerbuizen
Houd je van een industriële look en wil je snel over een kast beschikken, maar wel met een eigen indeling? Gebruik dan een buisframeconstructie, gemaakt van steigerbuizen. Je gebruikt dan buizen en koppelstukken die je met behulp van een inbussleutel aan elkaar verbindt. Dankzij de eenvoudige montagetechniek bouw je snel en eenvoudig een ijzersterk frame op, waar je flexibel je eigen invulling kunt geven aan je inloopkast. Je kunt combinaties maken met hangende delen en legplanken. Er zijn kant-en-klare pakketten te koop bij je bouwmarkt, maar je kunt ook de constructie zelf samenstellen. Je kunt kiezen voor een ijzerlook of zwart gespoten.
©Suwatchai - stock.adobe.com
Bestaande kasten
Een andere snelle manier is bestaande kasten gebruiken. Kies voor basismodules, met of zonder kastdeuren, eventueel in combinatie met ladekasten. Door gebruik te maken van losse modules ben je heel flexibel bent met de indeling, breedte en hoogte van je inloopkast. Tussen de kasten kun je een ruimte laten, voor bijvoorbeeld een stang voor een hanggedeelte. Je kunt ook planken tussen de kasten monteren, voor extra vakken. Bij deze indeling is het verstandig om losse hoge kasten aan de bovenzijde aan je muur vast te zetten met een hoekanker. Zo voorkom je het kantelen van hoge kasten.