ID.nl logo
Zo zorg je voor schaduw in de tuin
Huis

Zo zorg je voor schaduw in de tuin

Wanneer de zon fel schijnt, is een schaduwrijk plekje in de tuin goud waard. Maar wat doe je als je geen grote bomen hebt waar je heerlijk onder kunt zitten? Gelukkig zijn er allerlei manieren om zelf voor schaduw te zorgen, van parasols tot pergola’s.

Dit artikel in het kort We leggen uit hoe je zelf voor schaduwplekken in je tuin of op je balkon kunt zorgen. We leggen uit hoe je dat doet met: parasol | schaduwdoek | zonnescherm en markies | overkapping | pergola | schutting. Ook hebben we een supersnelle tip voor je wanneer je ineens schaduw nodig hebt, maar bijvoorbeeld geen parasol in huis hebt. ☔ P.S. Lees je dit terwijl het regent? Dan weet je in ieder geval wat je kunt doen wanneer de zon wél weer gaat schijnen!

Lees ook: Help! Eerste hulp bij verbranding door de zon

Er zijn verschillende manieren om zelf voor schaduwplekken in je tuin of op je balkon te zorgen. In dit artikel maken we daarbij onderscheid tussen mobiele en vaste oplossingen.

Mobiel betekent dat je de schaduw snel kunt verplaatsen naar waar je maar wilt. Voorbeelden zijn een parasol of een schaduwdoek. Deze kun je gemakkelijk overal neerzetten of ophangen. Het voordeel is dat je heel flexibel bent; nadelen zijn dat je deze spullen steeds moet opbergen en dat ze vaak minder stevig zijn dan vaste oplossingen.

Vaste oplossingen kun je aan je huis bevestigen of in je tuin (laten) bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm, markies of overkapping en een pergola of schutting. Vaste schaduwvormers bieden schaduw op vaste plekken in je tuin. Het voordeel is dat ze stevig zijn en lang meegaan. Het nadeel is dat je, wil je in de schaduw zitten, wel meteen aan die plek in de tuin gebonden bent. 

Schaduw met een parasol

Een klassieke en effectieve manier om schaduw te creëren is met een parasol. Kies een formaat dat past bij je tuinmeubilair. Ronde en vierkante parasols met een diameter van ongeveer 3 geven schaduw aan een tafel voor 4 tot 6 personen. Grotere parasols (4 tot 6 meter) schermen complete loungesets of hoekjes af.

Let bij de aanschaf op de kwaliteit van het doek. Kies een doek van 180 tot 250 gram per m2 met een hoge uv-beschermingsfactor. Zorg dat de parasol stevig staat. Hoe groter de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn (dat betekent meteen ook: hoe groter een parasol, des te lastiger hij te verplaatsen is). Een ezelsbruggetje is dat je voor elke meter diameter een tegengewicht nodig hebt van 10 tot 15 kilo. Bij een parasol van 3 meter doorsnee heb je dus een voet nodig van 30 tot 45 kilo. Klap de parasol tijdens stormachtig weer dicht om schade te voorkomen. Laat de parasol in de winter niet buiten staan, maar berg hem op in de schuur of op zolder.

Schaduw met een schaduwzeil

Schaduwzeilen (of schaduwdoeken) zijn een goedkope manier om extra schaduw te creëren op warme dagen. Ze zijn er in verschillende vormen (rechthoekig, vierkant of driehoekig) en in verschillende kleuren en prints. Ze zijn er in diverse standaardmaten, zoals 3 bij 4 meter of 4 bij 5 meter, maar je kunt ook een op maat gemaakt zeil bestellen voor maximale beschutting.

Je spant een schaduwdoek eenvoudig tussen de gevel, schutting of pergola. De hoeken bevestig je met oogschroeven en ringen. Zorg dat het doek stevig veranderd is en span het doek goed op voor optimaal effect. Als je stevig zeildoek of polyester (180 grams)  kiest, kun je een schaduwdoek gewoon laten hangen bij slecht weer. Wordt er erg stormachtig weer voorspeld, dan kun je het beter weghalen, om te voorkomen dat het gaat klapperen en scheuren. Berg het schaduwzeil weg als de zomer voorbij is. In de winter zul je er waarschijnlijk toch niet onder gaan zitten. Zorg wel dat de doek helemaal droog is voordat je hem opbergt, om schimmel of het weer geen kans te geven.

©Jason Finn

Schaduw met een zonnescherm of markies

Handig én effectief: vaste zonwering als zonneschermen of markiezen. Je hoeft ze niet telkens op te zetten en weg te halen: met een druk op de knop (of een  draai aan de zwengel) schuif je ze omhoog of omlaag. Bovendien houden ze de zon beter tegen dan losse zonwering. Ze sluiten strak aan op je gevel, waardoor de zon er niet onderdoor priemt. Zo zit jij niet alleen in de schaduw, maar blijft ook je huis lekker koel.
Let zowel bij markiezen als bij zonneschermen goed op de uitvalslengte en de hellingshoek. Een helling tussen de 35 en 45 graden is meestal ideaal om lage middagzon te blokkeren. Richt ze op het zuiden voor zonwering in de namiddag. Op het oosten bieden ze schaduw in de ochtend.

Zonnescherm of markies: dit is het verschil Een zonnescherm is een stoffen scherm dat uitrolt vanaf een oprolmechanisme boven een raam of deur. Het scherm loopt schuin verticaal naar beneden en biedt schaduw en privacy. Een zonnescherm kan van verschillende materialen gemaakt zijn zoals acryl, polyester of katoen. Met een zonnescherm kun je een groot oppervlak van schaduw voorzien. Een markies is een overkapping van doek die kan uitklappen, vaak met een frame van aluminium. Het hele systeem klapt uit boven een deur of raam en loopt schuin naar beneden weg. Het schaduwoppervlak is beperkter dan bij een zonnescherm. Daar staat tegenover dat een markies bescherming tegen regen biedt. De stof is vaak waterdicht en het hele systeem is sterker dan een zonnescherm.

Schaduw met een overkapping

Door een overkapping aan je woning te bouwen, maak je eigenlijk een extra ruimte, maar dan buiten. Je kunt dat zo luxe maken als je zelf wilt. Een eenvoudige overkapping bestaat uit een aantal houten of aluminium dragers met afgedekt met doek of kunststof platen, maar je kunt ook gaan voor een overkapping die bijvoorbeeld een voorwand en/of  zijwanden heeft en een houten dak. Dat wordt vaak een tuinkamer of buitenkamer genoemd.

Ga je voor de eenvoudigere optie? Houten balken van 10x10 cm houden een doek van 2 bij 3 meter moeiteloos op. Voor grotere overkappingen zijn stevige palen met ingelaste aluminium liggers geschikt.

Dek af met een waterafstotend, uv-werend polyester of acryldoek van 220 tot 350 gram per m2. Span het doek strak met oogschroeven en ringen langs de rand en in het midden. Zo houdt de overkapping jarenlang vorm. Vervang het doek als het verkleurt of scheurt. Met de juiste materialen gaat een overkapping probleemloos 15 tot 20 jaar mee. 

Tip: combineren! Wil je echt grote schaduwplekken in je tuin? Combineer dan verschillende schaduwmakers. Plaats bijvoorbeeld een grote parasol naast een schaduwzeil. Ook handig is zo’n zeil boven een loungeset met daaronder losse parasols op de tafels of naast de stoelen.

Schaduw met een pergola

Voor een permanent schaduwplek kun je kiezen voor een pergola. Dat is een tuinstructuur die bestaat uit staanders (vaak van hout) die een open, houten rooster dragen.  Laat klimplanten en slingerplanten omhoog groeien, zodat er vanzelf een natuurlijk bladerdek ontstaat waar je heerlijk onder kunt zitten – in de schaduw! Geschikte klimplanten zijn bijvoorbeeld klimop, wingerd, blauwe regen en klimrozen. Laat ze stevig vastgroeien met klemmen of bind ze vast. Ook mooi (en heerlijk ruikend) zijn kamperfoelie en clematis. Leid de planten met kleine haakjes in de gewenste richting. Geef klimop en wingerd een jaarlijkse snoeibeurt na de herfst zodat ze compact en goed stuurbaar blijven. Voorjaarsbloeiers als clematis en blauweregen mag je pas na de bloei in mei snoeien. Combineer verschillende klimplanten met andere schaduwmakers voor een vol groen dak de hele zomer door.

©Menyhert

Schaduw met een schutting

Hoewel een schutting in eerste instantie natuurlijk bedoeld is als erfafscheiding, kan hij ook voor schaduw zorgen. Wanneer je kiest voor een wat hogere schutting en ervoor zorgt dat zonlicht er zo min mogelijk doorheen kan piepen (dus liever geen losse planken maar complete panelen; liever geen rieten matten maar hout), dan kun je schaduwhoekjes creëren. Je kunt de schutting ook nog ‘aankleden’, bijvoorbeeld met (geurende) klimplanten en met lichtjes.

©Artazum, LLC | Iriana Shiyan

 👉 DIY: Ik. Wil. Nu. Schaduw.

Heb je op een zonnige dag acute behoefte aan schaduw, maar geen parasol of zeil bij de hand? Zorg dan eenvoudig voor schaduw met katoenen lakens of dekbedhoezen. Selecteer twee punten om het laken aan op te hangen, zoals schutting en pergola of twee haakjes aan de muur. Hang het laken op met behulp van wasknijpers, touw of klemmetjes. Zorg dat het strak gespannen hangt. Stel hoogte en hellingshoek zo in dat de gewenste plek in de schaduw komt te liggen. Voilà!

Zonnig vooruitzicht: schaduw is altijd mogelijk!

Je ziet: er zijn allerlei manieren om zelfs in de meest zonovergoten tuin (of balkon natuurlijk) heerlijke schaduwplekjes te creëren. Dan kan in een handomdraai (parasol) of vergt wat meer geduld en planning (pergola). Hoe dan ook: jij kunt voortaan nóg meer genieten van je tuin!


Wil je echt een grote terrasoverkapping? Zelf maken is een optie, maar je kunt ook een vakman inschakelen. Wel zo makkelijk!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede blender tegen een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken blenders bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S

De Consumentenbond reikte aan deze betaalbare blender zijn Beste Koop-predicaat uit. Verder komen ruim twintig Kieskeurig.nl-bezoekers tot een gezamenlijke beoordeling van een 8,5. Gebruikers waarderen onder andere de krachtige motor en het mooie design. Dankzij zijn hoge vermogen van 1200 watt haalt de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S een hoge snelheid van dertigduizend rotaties per minuut. Hierdoor heeft deze keukenhulp geen enkele moeite om harde etenswaren, zoals noten en bevroren fruit, fijn te malen. Je kunt er zelfs ijs mee crushen!

De mengbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk smoothies voor meerdere personen kunt maken. Met behulp van de ronde knop aan de voorzijde kies je tussen twee standen. Na afloop doe je de mengbeker en het 4-bladige mes in de vaatwasser. Ondanks zijn hoge vermogen weegt de VitaPower Serie 4 MMB6172S slechts 4,1 kilo. Hij hoeft dus niet altijd op het aanrecht te blijven staan; je kunt hem makkelijk opbergen in een keukenkastje.

Princess 212092 Blender Black Steel 1000

Deze blender is een koopje, want bij enkele webwinkels betaal je momenteel minder dan vier tientjes. Desondanks biedt de Princess 212092 Blender Black Steel 1000 goede specificaties. Zo bestaat het messenblok uit zes rvs-messen om de boel fijn te malen. Dankzij de mengbeker van 1,5 liter doe je flink wat etenswaren in de blender. Creëer vervolgens een perfecte smoothie, cocktail of milkshake voor drie à vier personen.

Een pluspunt is dat je tussen vier reguliere standen en een pulseermodus kunt kiezen. In de hoogste stand presteert de motor op een respectabel vermogen van duizend watt. Is het donker? Dankzij de blauwverlichte draaiknop kun je dit apparaat alsnog bedienen. Het deksel heeft trouwens een navulopening, waardoor je op een later moment nog iets kunt toevoegen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Dit product is te koop in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews.

Domo DO705BL

De Domo DO705BL is geen klassieke blender, want dit prijsvriendelijke apparaat kan gerechten óók verwarmen. Om die reden staat dit product bekend als soepmaker. Doe water en voorgesneden groenteblokjes in de mengbeker en de DO705BL gaat vervolgens voor je aan de slag. Na pakweg twintig minuten wachten heb je een kant-en-klare soep van twee liter. Het display toont een aftellende timer, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Een geruststellende gedachte is dat deze soepmaker is voorzien van een overkookbeveiliging.

Het bedieningspaneel aan de bovenkant bevat zes programma's, namelijk Chunky, Smooth, Extra smooth, Juice, Jam en Blend/Clean. Zo kies je onder meer tussen een glad resultaat of mengsel met kleine stukjes. Op basis van je keuze doet het grote mes zijn werk. De Belgische fabrikant levert een receptenboekje mee, waarna je bijvoorbeeld een heerlijke pompoen-spinazie- of paprika-tomatensoep bereidt. Daarnaast maak je met dit veelzijdige apparaat net zo makkelijk een koude smoothie of milkshake. Het vermogen van de motor bedraagt duizend watt.

Lees ook: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!

Nutribullet 900 Pro Exclusive

Zoek je een kleine, lichte en krachtige blender, dan is de Nutribullet 900 Pro Exclusive een ideale kandidaat. De fabrikant levert bij dit model twee drinkbekers met een inhoud van 0,95 liter. Dankzij de zogeheten to-go-deksel en drinkring neem je de zojuist bereide smoothie of milkshake overal mee naartoe. Voor maximaal comfort heeft de drinkring een handvat.

De 900 Pro Exclusive ondersteunt een vermogen van 900 watt. Met 24 duizend rotaties per minuut maalt het messenblad alle etenswaren klein – denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, zaden, bessen en noten. De bereiding duurt maximaal een minuut. Na afloop verwijder je de messen en plaats je de drinkrand. Overgieten in een ander glas is dus niet nodig. Zowel de bekers als het messenblad kunnen in de vaatwasser. Je kunt kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

Philips 5000 Series HR3030/00

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,5 gooit deze Philips-blender hoge ogen. Diverse reviewers waarderen het gladde resultaat, waardoor smoothies prettig drinkbaar zijn. Verder valt de riante mengbeker van twee liter goed in de smaak. Daar haal je moeiteloos meerdere drankjes uit. Ten opzichte van diverse andere betaalbare blenders onderscheidt de 5000 Series HR3030/00 zich met een krachtige motor van 1200 watt. Vergeleken met eerder uitgebrachte Philips-blenders heeft dit exemplaar ook nog eens langere en dikkere messen. Hierdoor maakt het apparaat in korte tijd harde ingrediënten fijn, waaronder noten en bevroren fruit.

Via de draaiknop selecteer je de gewenste snelheid. Je kiest tussen drie standen. Bovendien gebruik je zo nodig de pulseermodus voor het fijnmalen van hard voedsel. Via de inbegrepen stamper loods je alle etenswaren naar het messenblok onderin de mengbeker. Na afloop gebruik je de reinigingsstand om de blender schoon te maken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube