8 tips voor een instant zomergevoel in je tuin

© Klemmitch | Kristin

8 tips voor een instant zomergevoel in je tuin

Geplaatst: 25 april 2024 - 17:34

Redactie ID.nl

Met de zomer op komst wil je natuurlijk zo snel mogelijk genieten van een prachtige tuin. En hoewel het misschien lijkt alsof het nog heel lang gaat duren voordat je weer lekker buiten kunt zitten, kan het weer zomaar ineens omslaan – in positieve zin bedoelen we. Gelukkig hoeft het niet veel tijd te kosten om je tuin (of je balkon) snel dat zomergevoel te geven. Met deze 8 tips kan de zomer meteen beginnen!

🌸 1: Zet potten met planten neer

Een van de snelste manieren om kleur en sfeer in je tuin te krijgen, is door het neerzetten van potten met vrolijke bloeiers. Kies voor zomerbloeiende planten zoals petunia's, geraniums of lavendel die weinig onderhoud nodig hebben en snel groeien. Kies voor de potten een materiaal dat mooi aansluit bij de sfeer die jij in gedachten hebt – van kunststof tot terracotta, de mogelijkheden zijn onbeperkt. Ook wat betreft kleuren kun je alle kanten op. Mix grotere en kleinere potten door elkaar en zet her en der groepjes potten neer. Het voordeel van potten is dat je ze snel op een andere plek in de tuin kunt neerzetten. Heb je echt grote potten, zet die dan op een plantentrolley met wieltjes, zodat je ze (nog) makkelijker kunt verplaatsen.

Planten in potten

© Sagar Simkhada

🌻 2: Upgrade je tuinmeubilair

Een paar nieuwe kussens op een bank of stoelen zorgt voor een compleet nieuwe uitstraling, zonder dat je nieuwe meubels hoeft te kopen. Kies voor heldere kleuren die goed staan bij het groen van je tuin. Tip: wanneer je weerbestendige kussens kiest, kun je ze gewoon buiten laten liggen, ook wanneer het regent.

🌺 3: Leg een tuinkleed neer

Een weersbestendig tuinkleed kan het uiterlijk van je terras of balkon direct veranderen. Kies een kleurrijk of geometrisch patroon dat bestand is tegen weer en wind. Met een opvallend design of een vrolijke kleur maak je van je zithoek een echte blikvanger.

🌼 4: Hang verlichting op zonne-energie op

Voor sfeerverlichting zijn solar-lampen ideaal. Ophangen of neerzetten en de zon doet de rest! Voor een feeëriek effect drapeer je snoeren met kleine lampjes langs boomtakken of door struiken. Hang ook een aantal grotere lampen op. De klassieke solar-lampionnen zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren. Een paar van deze lampen bij elkaar zorgen al snel voor een gezellig hoekje in je tuin. Heb je een wat groetere tuin? Zet dan links en rechts van een eventueel tuinpad een aantal solar-stekers neer – lampen die je zo in de grond kunt prikken.

Lampionnen in de tuin

© Patrick Daxenbichler

🌸 5: Maak een verticale groenmuur

Heb je weinig ruimte? Kies voor verticaal tuinieren. Gebruik wandrekken of hangende plantenbakken aan muren of schuttingen. Hier kun je kruiden, kleine groentes of bloemen in planten. Dit bespaart ruimte en zorgt voor een groene uitstraling. Kies voor een snel effect planten die al in bloei staan. Met zo’n bloeiende groene muur voelt je tuin meteen zomers aan.

Lees ook: Zo maak je een groene wand

🌻 6: Bouw een buitenbar

Een buitenbar voor drankjes zorgt voor instant sfeer in je tuin. Je kunt ze kopen, maar zelf maken is niet al te moeilijk. Voorzie een simpel nachtkastje (met een deur) van een laag buitenverf of beits. Kies een kleur die past bij de rest van je tuin (het is allang niet meer alleen bruin wat de beitsklok slaat) en monteer er wieltjes onder. Werk de bovenkant af met plakvinyl, bijvoorbeeld met een marmereffect. Flessen erin, glazen erin en proost!

🌺 7: Hang een hangmat op

Een hangmat is snel op te hangen en biedt een perfecte plek om te ontspannen in je tuin. Kies een plek tussen twee bomen of gebruik een hangmatstandaard als je geen bomen in je tuin hebt. Een hangstoel of een schommelbank is ook een goed alternatief, maar daarvoor ben je wel meer geld kwijt dan voor een hangmat.

0

Powered by

logo

🌼 8: Maak een kruidenhoekje

Richt dicht bij waar je altijd zit een kruidenhoekje in. Plant kruiden zoals basilicum, munt, koriander en rozemarijn in potten of een verhoogd plantenbed. Niet alleen heb je zo altijd verse kruiden bij de hand, ze ruiken ook nog eens heerlijk zomers.

Lees ook: Zo houd je je kruidenplantje uit de supermarkt in leven

🌸🌻🌺🌼

Je ziet dat het niet veel tijd hoeft te kosten om je tuin of balkon helemaal in zomerstand te brengen. Met deze snelle en eenvoudige aanpassingen is dat zo gebeurd. Het enige dat nu nog nodig is, is mooi weer!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten