Tuinieren in oktober: oogsttijd en voorbereiding op de winter
Herfst betekent: je tuin gaan voorbereiden op de winter. Ook in oktober hebben planten nog steeds verzorging nodig en ook onderhoud blijft noodzakelijk. Ontdek wat je deze maand op je to do-lijstje mag noteren.
In oktober mag je:
- De tuin voorbereiden op vorst, door vliesdoek en noppenfolie te kopen en de buitenkraan af te sluiten.
- De winterplanten planten, zodat je tuin er mooi blijft uitzien.
- De laatste appels en peren oogsten, net als de pompoen en sierkalebas.
- Het gazon voor de laatste keer dit kalenderjaar maaien. Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
Voorbereidingen treffen voor de koude maanden
De temperatuur daalt. Voordat de vrieskou inzet, moet je nog het een en ander in de tuin regelen, zodat niets kapot vriest. Laat de tuinslang eerst helemaal leeglopen voordat je ‘m opbergt in de berging, zodat er geen water in achterblijft. Daarna sluit je de buitenkraan af, die heb je voorlopig niet meer nodig. Als je nog geen vliesdoek of noppenfolie hebt, koop je dit. Hiermee bescherm je de planten tegen de vorst.
Wat mag je planten in oktober?
Om ook in de winter een mooie tuin te houden, plant je nu groenblijvende varens, lage groenblijvende heesters en kerstrozen in de tuin. Heb je een sneeuwklokje, winterakoniet, bosanemoon en kievitsbloem gekocht? Plant deze dan zo snel mogelijk, want de bollen drogen snel uit. Plant mooie winterbloeiende struiken in de tuin, zoals de winterjasmijn. En plant knoflook in de grond. Breng na het planten nog een laag bladeren aan. Doe in hangmandjes winterviolen, bollen en klimop.
De rozen mag je nu ook al planten voor komend jaar. Wil je tulpen, maar kunnen deze niet in de grond blijven staan? Plant ze dan in bollenbakken. Plant de andere bloembollen bij vaste planten die qua kleur en bloei mooi op elkaar aansluiten. Geprepareerde hyacintenbollen zet je nu in hyacintenglazen binnen.
Oogsttijd
Het is oogsttijd voor de appels en peren. Maak er appelmoes van en de Franse klassieker Tarte bourdalou (perentaart - het recept van Heel Holland Bakt vind je hier). Raap wat hazelnoten uit de tuin en oogst de pompoen en sierkalebasssen. Laat de steel eraan zitten, zodat ze langer goed blijven en bewaar ze op een plek waar het vorstvrij en koel is. Heb je een moestuin? Dan mag je nu spinazie, veldsla en pluksla zaaien. En je kunt de niet-winterharde groentes nu oogsten, zoals paksoi, broccoli, bloemkool en koolrabi.
©Valerii Honcharuk
Tuinonderhoud in oktober
Rozen, hagen en struiken kunnen voor de winter begint nog wat mest gebruiken. Strooi dit aan de voet van de planten. In de borders en moestuin mag je kalk strooien als dit nodig is. Ook in oktober moet je onkruid blijven wieden, zo wordt het geen onmogelijke klus in het voorjaar. De plantensteunen kun je nu weghalen uit de border. Maak ze schoon en ruim ze netjes op. Is er nachtvorst geweest? Dan is het nu tijd om de knollen en bollen van bloemriet, Abessijnse gladiool, dahlia en overige zomerbollen te rooien. Check van potten en bakken of alle waterafvoergaten nog doorlopen. Zo niet, haal de wortels dan voor de gaten vandaan. Dit helpt het overbodige regenwater tijdens en na een natte periode weg te laten lopen.
Snoeien in oktober
Qua snoeiwerk mag je nu de loshangende takken van de rambler-rozen inkorten. Het is ook de juiste tijd om de berk, esdoorn of kastanjeboom te snoeien. Doe dit niet later dan eind november, want de sapstromen van deze bomen komen al vroeg op gang. De appel- en perenboom mag je deze maand ook snoeien.
©Budimir Jevtic
Laatste maaibeurt
Je maakt het gazon in oktober winterklaar door het nog een keer te verticuteren. Hierdoor komt er genoeg zuurstof bij en het verwijdert dood gras en mos. Maai het gras (niet te kort) voor de laatste keer en steek de graskanten nog bij. Verwijder met een hark gevallen blad weg, zodat je geen gele plekken in je gazon krijgt. Zo staat je gazon er spic en span bij deze winter.