ID.nl logo
Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen
© rs31
Huis

Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

In het vroege voorjaar komen slakken uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar eten. 's Avonds en wanneer het heeft geregend worden ze extra actief. En regenen, dat doet het in Nederland best veel ... Hun lievelingsmaal? Bladeren en bloemen. Heb jij last van slakken in je tuin? Lees dan snel verder!


Na het lezen van dit artikel weet je: 🐌 Voor welke slakken je moet oppassen in de tuin 🐌 Welke slakken onschuldig zijn en zelfs je tuin opruimen 🐌 Hoe je ongewenste slakken (milieuvriendelijk) kunt bestrijden 🐌 Wat je níet moet doen tegen slakken in de tuin.

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Vaak worden alle slakken gezien als onaangenaam en zelfs als plaag, maar de meeste slakken in Nederland vinden de planten in jouw tuin niet eens echt interessant. Bepaalde slakkensoorten, zoals de huisjesslakken, ruimen je tuin zelfs juist op door verrotte plantenresten, gedroogde bladeren, schimmels en algen op te eten. De boosdoeners die graag levende plantenbladeren eten zijn vooral naaktslakken. Sommige grotere naaktslakken eten dagelijks zelfs wel de helft van hun lichaamsgewicht!

©Tomas Vynikal

Wanneer zijn er (vooral) er slakken in de tuin?

De eerste slakken verschijnen doorgaans in het voorjaar, zodra de temperaturen opnieuw zachter worden. Vaak is dat al in februari of maart na een milde winter, wanneer de dieren ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar voedsel. Hun aantallen blijven dan hoog tot en met april. In de zomermaanden neemt de slakkenoverlast wat af, maar in het najaar zwellen de populaties opnieuw aan voordat ze de winterslaap ingaan.

Slakken zijn voornamelijk 's avonds actief en mijden kou. Hun verschijning hangt dus grotendeels af van de heersende buitentemperaturen. Een belangrijke factor is ook de vochtigheidsgraad - slakken gedijen het best in een vochtige omgeving. Valt er in een zomer veel regen, dan vergroot dat de kans op grote slakkenpopulaties in de tuin aanzienlijk. Een nat seizoen creëert immers ideale omstandigheden voor deze weekdieren.

Tips om slakken te voorkomen in de tuin

Voorkomen is in veel gevallen makkelijker dan genezen. Dat geldt ook voor slakken in de tuin. Met onderstaande tips voorkom je de komst van slakken en verlaag je de aantallen die je tuin overnemen.

Bewerk de grond in het voorjaar

Het helpt om in het voorjaar de grond in je tuin goed om te woelen met een schoffel. Door de grond te bewerken, maak je overwinterende slakken kapot. Ook breng je slakkeneitjes naar boven, waarna ze uitdrogen. Zo kun je de nieuwe slakkenpopulatie in je tuin dus flink terugdringen.

Plant zoveel mogelijk inheemse planten

Slakken vinden niet alle planten even lekker. Kies daarom voor inheemse planten die de dieren niet aantrekkelijk vinden en daarom niet (snel) aanvreten. Denk daarbij aan bosanemoon, ooievaarsbek, wilde akelei, vingerhoedskruid, steenanjer, inheemse viooltjes en varens en sterk geurende kruiden als bieslook en tijm.

Sproei de tuin in de ochtend

Slakken houden van vochtigheid. Sproei daarom je tuin in de ochtend in plaats van in de avond. Doe je dat in de avond, dan blijft je tuin de hele nacht vochtig, wat de tuin aantrekkelijker maakt voor slakken.

Zorg dat je tuin zo zonnig mogelijk is

Een warme, droge en zonnige tuin is niet aantrekkelijk voor slakken. De dieren houden namelijk van vochtige plekken. Zorg je ervoor dat jouw tuin veel zon krijgt en een droge ondergrond heeft? Dan leidt dat automatisch tot minder slakken in de tuin.

©Homeworlds

Afrikaantjes (Tagetes) zijn goede lokplanten om slakken te verzamelen en zien er ook nog eens leuk uit. Je kunt de slakken op de plantjes vervolgens eenvoudig vangen en verplaatsen.

Tips om slakken te bestrijden in de tuin

Is het niet voldoende gelukt om slakken te voorkomen en heb je toch (teveel) slakken in de tuin? Dan zijn er gelukkig verschillende (milieu- en diervriendelijke) manieren om van de dieren af te komen. Hieronder een aantal tips waarmee je slakken kunt bestrijden en/of hun schade kunt beperken.

Zet kwetsbare planten niet bij de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop, maar ook tuinafval of stapels tegels. Zet kwetsbare planten daar dus niet bij in de buurt om te voorkomen dat slakken ze aanvreten. Ruim daarnaast je tuinafval altijd snel op.

Bescherm kwetsbare planten

Kwetsbare planten die snel worden aangevreten kun je beschermen door er als het ware een 'hindernisbaan' omheen te leggen. Door de planten te omringen met koffiedik, cacaodoppen, fijngestampte eierschalen, scherpe schelpen of sparrennaalden maak je ze moeilijk(er) bereikbaar voor slakken. Dit zijn materialen die slakken uitdrogen of te scherp vinden, waardoor de dieren er niet snel overheen kruipen. Let wel op dat je geen cacaodoppen gebruikt wanneer je een hond hebt: cacaodoppen zijn (net als chocolade) namelijk giftig voor honden.

Grotere planten kun je ook beschermen met kippengaas om de stam. Gebruik daarvoor kippengaas met een kleine maasbreedte en vouw dit tot ongeveer 25 centimeter hoog, zodat slakken er niet langs of doorheen kunnen. Zijn de planten nog jong? Bescherm deze dan met een huls, gemaakt van een plastic frisdrankfles waarvan je de boven- en onderkant afsnijdt. Steek de fles ongeveer 5 centimeter in de grond en vouw de bovenste rand eventueel om als extra hindernis. Zo maak je het de slakken nog moeilijker.

Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van de slak

Slakken zijn een feestmaal voor onder andere egels, spitsmuizen en vogels. Maak daarom je tuin aantrekkelijk voor deze natuurlijke vijanden van de slak, door hen schuilplaatsen te bieden onder bijvoorbeeld struiken en stapels takken. Ook padden en kikkers eten graag slakken. Heb je een (kleine) natuurlijke tuinvijver? Dan is dit de ideale manier om ook deze natuurlijke vijanden hun werk te laten doen.

Wil je de slakken gerichter bestrijden met natuurlijke vijanden? Dan kun je ook aaltjes kopen bij een tuincentrum of online (bijvoorbeeld bij Bol.com). Aaltjes zijn hele kleine wormpjes die slakken infecteren met een bacterie die alleen voor hen dodelijk is. Giet de wormpjes vervolgens uit op plekken met veel slakken en laat de diertjes hun werk doen. Ze gaan zelf op zoek naar naaktslakken in de bodem, waarbij de bodem wel langere tijd goed vochtig en niet te koud moet zijn om ervoor te zorgen dat de aaltjes overleven.

Alle slakken verzamelen!

Om gericht slakken te vangen, kun je het beste de bladeren van planten regelmatig controleren en de dieren eraf plukken. Ook kun je de slakken naar een plek lokken door bijvoorbeeld een slakkenschuilplaats te maken van bleekselderij, een halve sinaasappel, rabarberblad, of vochtige stukken karton. Slakken zijn nachtdieren en kruipen hier 's ochtends in, waarna je ze er alleen maar uit hoeft te halen. Vervolgens kun je de slakken, minimaal een kilometer van je tuin vandaan, weer uitzetten.

©Sebastian Duda

Wat moet je níet doen tegen slakken?

Op alle slakken zout leggen. Die uitdrukking ken je misschien wel, maar in de praktijk is dit zéker geen goed idee. Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, het is zelfs dodelijk voor de dieren. Maar het doden van slakken met zout is een extreem dieronvriendelijke oplossing, omdat de dieren door zout langzaam worden weggevreten. Sterker nog: slakken doden met zout is zelfs officieel verboden. Daarnaast is zout, wanneer het in de bodem komt, schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van water.

Een andere dieronvriendelijke manier om slakken te bestrijden is een tip die je op veel plaatsen leest, met het gebruik van bier. Door een bakje met bier in te graven in de tuin lok je de slak die op de geur afkomt en vervolgens in het bakje kruipt en daar verdrinkt. Een effectieve, maar zeer dieronvriendelijke manier om slakken te doden.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken

Als laatste redmiddel zijn er ook diverse chemische producten op de markt om slakken te bestrijden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn echter niet duurzaam of diervriendelijk. Ons advies is dan ook om eerst met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan. Is dat niet voldoende en wil je toch een chemisch bestrijdingsmiddel proberen? Koop dan alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan.

Een bestrijdingsmiddel dat is toegestaan herken je aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N' op de verpakking. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Let op: dat een middel is toegestaan betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren dan waar het tegen wordt gebruikt. Ook termen als ‘plantaardig’, ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket van een bestrijdingsmiddel zeggen weinig, want gif is gif. Laat je daarom niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket van een bestrijdingsmiddel.

Vraag een offerte aan voor ongediertebestrijding:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: