ID.nl logo
Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen
© rs31
Huis

Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

In het vroege voorjaar komen slakken uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar eten. 's Avonds en wanneer het heeft geregend worden ze extra actief. En regenen, dat doet het in Nederland best veel ... Hun lievelingsmaal? Bladeren en bloemen. Heb jij last van slakken in je tuin? Lees dan snel verder!


Na het lezen van dit artikel weet je: 🐌 Voor welke slakken je moet oppassen in de tuin 🐌 Welke slakken onschuldig zijn en zelfs je tuin opruimen 🐌 Hoe je ongewenste slakken (milieuvriendelijk) kunt bestrijden 🐌 Wat je níet moet doen tegen slakken in de tuin.

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Vaak worden alle slakken gezien als onaangenaam en zelfs als plaag, maar de meeste slakken in Nederland vinden de planten in jouw tuin niet eens echt interessant. Bepaalde slakkensoorten, zoals de huisjesslakken, ruimen je tuin zelfs juist op door verrotte plantenresten, gedroogde bladeren, schimmels en algen op te eten. De boosdoeners die graag levende plantenbladeren eten zijn vooral naaktslakken. Sommige grotere naaktslakken eten dagelijks zelfs wel de helft van hun lichaamsgewicht!

©Tomas Vynikal

Wanneer zijn er (vooral) er slakken in de tuin?

De eerste slakken verschijnen doorgaans in het voorjaar, zodra de temperaturen opnieuw zachter worden. Vaak is dat al in februari of maart na een milde winter, wanneer de dieren ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar voedsel. Hun aantallen blijven dan hoog tot en met april. In de zomermaanden neemt de slakkenoverlast wat af, maar in het najaar zwellen de populaties opnieuw aan voordat ze de winterslaap ingaan.

Slakken zijn voornamelijk 's avonds actief en mijden kou. Hun verschijning hangt dus grotendeels af van de heersende buitentemperaturen. Een belangrijke factor is ook de vochtigheidsgraad - slakken gedijen het best in een vochtige omgeving. Valt er in een zomer veel regen, dan vergroot dat de kans op grote slakkenpopulaties in de tuin aanzienlijk. Een nat seizoen creëert immers ideale omstandigheden voor deze weekdieren.

Tips om slakken te voorkomen in de tuin

Voorkomen is in veel gevallen makkelijker dan genezen. Dat geldt ook voor slakken in de tuin. Met onderstaande tips voorkom je de komst van slakken en verlaag je de aantallen die je tuin overnemen.

Bewerk de grond in het voorjaar

Het helpt om in het voorjaar de grond in je tuin goed om te woelen met een schoffel. Door de grond te bewerken, maak je overwinterende slakken kapot. Ook breng je slakkeneitjes naar boven, waarna ze uitdrogen. Zo kun je de nieuwe slakkenpopulatie in je tuin dus flink terugdringen.

Plant zoveel mogelijk inheemse planten

Slakken vinden niet alle planten even lekker. Kies daarom voor inheemse planten die de dieren niet aantrekkelijk vinden en daarom niet (snel) aanvreten. Denk daarbij aan bosanemoon, ooievaarsbek, wilde akelei, vingerhoedskruid, steenanjer, inheemse viooltjes en varens en sterk geurende kruiden als bieslook en tijm.

Sproei de tuin in de ochtend

Slakken houden van vochtigheid. Sproei daarom je tuin in de ochtend in plaats van in de avond. Doe je dat in de avond, dan blijft je tuin de hele nacht vochtig, wat de tuin aantrekkelijker maakt voor slakken.

Zorg dat je tuin zo zonnig mogelijk is

Een warme, droge en zonnige tuin is niet aantrekkelijk voor slakken. De dieren houden namelijk van vochtige plekken. Zorg je ervoor dat jouw tuin veel zon krijgt en een droge ondergrond heeft? Dan leidt dat automatisch tot minder slakken in de tuin.

©Homeworlds

Afrikaantjes (Tagetes) zijn goede lokplanten om slakken te verzamelen en zien er ook nog eens leuk uit. Je kunt de slakken op de plantjes vervolgens eenvoudig vangen en verplaatsen.

Tips om slakken te bestrijden in de tuin

Is het niet voldoende gelukt om slakken te voorkomen en heb je toch (teveel) slakken in de tuin? Dan zijn er gelukkig verschillende (milieu- en diervriendelijke) manieren om van de dieren af te komen. Hieronder een aantal tips waarmee je slakken kunt bestrijden en/of hun schade kunt beperken.

Zet kwetsbare planten niet bij de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop, maar ook tuinafval of stapels tegels. Zet kwetsbare planten daar dus niet bij in de buurt om te voorkomen dat slakken ze aanvreten. Ruim daarnaast je tuinafval altijd snel op.

Bescherm kwetsbare planten

Kwetsbare planten die snel worden aangevreten kun je beschermen door er als het ware een 'hindernisbaan' omheen te leggen. Door de planten te omringen met koffiedik, cacaodoppen, fijngestampte eierschalen, scherpe schelpen of sparrennaalden maak je ze moeilijk(er) bereikbaar voor slakken. Dit zijn materialen die slakken uitdrogen of te scherp vinden, waardoor de dieren er niet snel overheen kruipen. Let wel op dat je geen cacaodoppen gebruikt wanneer je een hond hebt: cacaodoppen zijn (net als chocolade) namelijk giftig voor honden.

Grotere planten kun je ook beschermen met kippengaas om de stam. Gebruik daarvoor kippengaas met een kleine maasbreedte en vouw dit tot ongeveer 25 centimeter hoog, zodat slakken er niet langs of doorheen kunnen. Zijn de planten nog jong? Bescherm deze dan met een huls, gemaakt van een plastic frisdrankfles waarvan je de boven- en onderkant afsnijdt. Steek de fles ongeveer 5 centimeter in de grond en vouw de bovenste rand eventueel om als extra hindernis. Zo maak je het de slakken nog moeilijker.

Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van de slak

Slakken zijn een feestmaal voor onder andere egels, spitsmuizen en vogels. Maak daarom je tuin aantrekkelijk voor deze natuurlijke vijanden van de slak, door hen schuilplaatsen te bieden onder bijvoorbeeld struiken en stapels takken. Ook padden en kikkers eten graag slakken. Heb je een (kleine) natuurlijke tuinvijver? Dan is dit de ideale manier om ook deze natuurlijke vijanden hun werk te laten doen.

Wil je de slakken gerichter bestrijden met natuurlijke vijanden? Dan kun je ook aaltjes kopen bij een tuincentrum of online (bijvoorbeeld bij Bol.com). Aaltjes zijn hele kleine wormpjes die slakken infecteren met een bacterie die alleen voor hen dodelijk is. Giet de wormpjes vervolgens uit op plekken met veel slakken en laat de diertjes hun werk doen. Ze gaan zelf op zoek naar naaktslakken in de bodem, waarbij de bodem wel langere tijd goed vochtig en niet te koud moet zijn om ervoor te zorgen dat de aaltjes overleven.

Alle slakken verzamelen!

Om gericht slakken te vangen, kun je het beste de bladeren van planten regelmatig controleren en de dieren eraf plukken. Ook kun je de slakken naar een plek lokken door bijvoorbeeld een slakkenschuilplaats te maken van bleekselderij, een halve sinaasappel, rabarberblad, of vochtige stukken karton. Slakken zijn nachtdieren en kruipen hier 's ochtends in, waarna je ze er alleen maar uit hoeft te halen. Vervolgens kun je de slakken, minimaal een kilometer van je tuin vandaan, weer uitzetten.

©Sebastian Duda

Wat moet je níet doen tegen slakken?

Op alle slakken zout leggen. Die uitdrukking ken je misschien wel, maar in de praktijk is dit zéker geen goed idee. Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, het is zelfs dodelijk voor de dieren. Maar het doden van slakken met zout is een extreem dieronvriendelijke oplossing, omdat de dieren door zout langzaam worden weggevreten. Sterker nog: slakken doden met zout is zelfs officieel verboden. Daarnaast is zout, wanneer het in de bodem komt, schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van water.

Een andere dieronvriendelijke manier om slakken te bestrijden is een tip die je op veel plaatsen leest, met het gebruik van bier. Door een bakje met bier in te graven in de tuin lok je de slak die op de geur afkomt en vervolgens in het bakje kruipt en daar verdrinkt. Een effectieve, maar zeer dieronvriendelijke manier om slakken te doden.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken

Als laatste redmiddel zijn er ook diverse chemische producten op de markt om slakken te bestrijden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn echter niet duurzaam of diervriendelijk. Ons advies is dan ook om eerst met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan. Is dat niet voldoende en wil je toch een chemisch bestrijdingsmiddel proberen? Koop dan alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan.

Een bestrijdingsmiddel dat is toegestaan herken je aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N' op de verpakking. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Let op: dat een middel is toegestaan betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren dan waar het tegen wordt gebruikt. Ook termen als ‘plantaardig’, ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket van een bestrijdingsmiddel zeggen weinig, want gif is gif. Laat je daarom niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket van een bestrijdingsmiddel.

Vraag een offerte aan voor ongediertebestrijding:

▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.