🍂 Herfstvoorbereidingen in de tuin: dit mag op je to do-lijst in september
Langzaam maar zeker wordt het herfst. Voordat de echt koude dagen aanbreken, is het tijd om de planten in je tuin nog wat aandacht te geven. Wat mag je nog zaaien en planten, wat moet je nu snoeien en welke verzorging hebben je planten nu nodig? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Fijne klusjes voor de laatste mooie nazomerdagen!
In dit artikel ontdek je welke tuinactiviteiten je in september mag doen: 🍂 Zaai en plant onder andere nu groenblijvers, klaprozen, korenbloemen en goudsbloemen. 🍂 Snoei de hagen taps toe, haal oud blad uit de bomen en oude bloemen van zomerbloeiers. 🍂 Geef lange bloemen en planten, zoals de zonnebloem, extra steun tegen herfststormen. 🍂 Maai het gras minder kort dan je in de zomermaanden deed. 🍂 Oogst de appels en peren van de fruitbomen om lekkere taarten mee te maken. Ben je benieuwd wat je de rest van het jaar mag doen in de tuin? Lees dan: Van januari tot en met december: tuinieren tips voor het hele jaar buiten bezig
Zaaien en planten in september
De bosanemoon, winterakoniet, herfst- en winterbloeiende cyclamen en groenblijvers mag je deze maand planten. Wil je nog een boom kopen voor in de tuin? Let dan bij de kwekerij of het tuincentrum goed op of het blad nog goed zichtbaar is. Dan heb je een goede koop. Wanneer je volgend jaar een bloemenzee in de tuin wilt hebben, zaai je nu de korenbloem, goudsbloem en de klaproos. En vaste planten die al twee tot drie jaar op dezelfde plek in je tuin staan, mag je nu delen om te verjongen. Staat er nog een groenblijver die je eigenlijk wilt verplanten? Daar is het nu de juiste tijd voor.
Het snoeiwerk van deze maand
Stroop je mouwen maar op, je mag snoeien. Om te beginnen met kuipplanten die nu nog buiten staan. De snoeiplekken herstellen namelijk het best in de buitenlucht. Daarna mag je aan de slag met de hagen. Ze groeien niet meer, dus nu top je ze bij zodat ze er mooi uitzien in de winter. Start met de zijkanten en werk van de onderkant naar de bovenkant van de haag. Om de onderste takken ook nog licht te laten krijgen, laat je de haag taps toelopen met de heggenschaar. Breng nog een laagje compost aan en voilà, je haag is winterklaar.
Maar de rest van de tuin nog niet. Snoei ook nog de lavendeltakken 10 centimeter terug. De Japanse wijnbes die vruchten heeft gehad, snoei je helemaal tot de grond. Uit bomen en struiken knip je het aangetaste blad en je verwijdert de stugge bloemen van de hortensia. Een klusje voor elke week: de uitgebloeide bloemen van de dahlia, eenjarige zomerbloeiers en de roos verwijderen.
Extra snoeitips Snoei niet als de zon fel schijnt of als het bijna gaat vriezen. Wanneer je net snoeit boven het binnenoog, groeit de tak wat meer naar binnen. Snoei je juist net boven het buitenoog? Dan groeit de tak iets meer naar buiten. Lees meer tips: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus
Plantverzorging en het gazon in september
Geef water aan de camelia en rododendron. Deze planten zijn nu hard bezig om knoppen te vormen voor volgend jaar en kunnen het water daar goed voor gebruiken. Tweejarige planten, zoals het vingerhoedskruid, verhuis je naar een nieuwe plek in de tuin. Geef zonnebloemen, dahlia’s, monnikskap, aster, leverkruid en andere laatbloeiers extra steun om de herfststormen te doorstaan.
Maai het gras minder kort dan je in de zomermaanden deed. Nu is het de juiste tijd om nog gras in te zaaien. Verticuteer het gazon eerst, zodat je onkruid en dood gras uit het gazon verwijdert. Doe dit met een verticuteermachine. Is er te weinig zon? Gebruik dan graszaad voor schaduw. Als je in augustus het gazon nog niet hebt bemest, is dit je kans om dit alsnog te doen. Werk kuilen in het gazon bij en houd het terras netjes door onkruid en mos te verwijderen uit de voegen.
Herfstblad in de tuin Het blad begint nu ook van de bomen te vallen. Maak je gazon, terras en vijver bladvrij. Het gazon krijgt anders te weinig zuurstof en licht, wat de kans op schimmels doet toenemen. En het zuurstofgehalte van de vijver neemt af door blad in het water.
De moestuin
Ook in de moestuin is er genoeg te doen in september. Het is tijd om de boontjes te plukken. Doe je dit niet, dan worden ze dik en zijn ze niet meer zo smakelijk. Je mag ook de tomaten plukken. Groene tomaten leg je in de zon om verder te laten rijpen en verkleuren. Ook de appels en peren mag je oogsten, om lekkere appeltaart van te maken. Of wat dacht je van perencompote? En zaai winterpostelein en raapstelen, zodat je daar straks heerlijk van kunt genieten.