📆 Tuinonderhoud in augustus: voorbereidingen voor de herfst
In augustus geniet je nog volop van de tuin. Alles staat er mooi, kleurrijk en vol bij. Omdat veel planten nu op hun hoogtepunt zijn, is het belangrijk om ook nu goed voor je tuin te blijven zorgen. Door nu de juiste stappen te nemen, verzeker je je van een schitterende tuin de komende herfstmaanden en volgend jaar.
Dit artikel in het kort: 🌼 Herfstbollen en knolgewassen planten 🌼 Laatste keer bemesten met stikstofmest 🌼 Oude bloemen verwijderen 🌼 Controleren op schimmel en bladluis 🌼 Kale plekken in het gazon inzaaien 🌼 Hagen snoeien
Lees ook: Van januari tot en met december tuinieren
Herfstbollen en gewassen planten
Voor kleur in de herfst plant je nu herfstplanten, zoals de bollen en knolgewassen van sternbergia, herfstbloeiende krokussen, herfsttijloos en cyclamen. Ook mag je vanaf half augustus een conifeer planten of verplaatsen. Coniferen stoppen al vroeg in het jaar met groeien. Het beste verplant je de conifeer met veel grond rondom de wortels. (Ver)plant alleen als je deze maand niet op vakantie gaat, want nieuwe planten hebben veel water nodig.
Laatste stikstofbemesting van het jaar
Dit is je laatste kans om de planten nog stikstofbemesting te geven. Als je na deze maand nog stikstofbemesting geeft aan planten of struiken, gaan de sappen stromen. De mest stimuleert groei, terwijl de planten na augustus weer richting winterrust moeten gaan bewegen. Na deze maand mag je alleen nog najaarsbemesting geven. Bloeiende planten in potten en bakken geef je tot half augustus nog één keer per twee weken vloeibare mest. Geef hortensia's speciale hortensiamest.
©Jurga Jot
Oost west, tuin mest!
Geef je planten wat extra liefde en voeding
Oude bloemen verwijderen voor nieuwe bloei
Geef hoge planten wat extra steun, zodat ze niet omknakken als het een keertje wat steviger waait. Wanneer het erg warm is, hebben de planten extra water nodig. Vooral hortensia's. Verwijder meteen ook de uitgebloeide bloemen van de roos, dahlia, lathyrus en andere planten in de tuin. Hierdoor geniet je langer van een bloeiende tuin, want door de pluk bloeien de planten langer door. De planten besteden zo minder energie aan zaadvorming en juist meer aan het maken van nieuwe knoppen. Knip de uitgebloeide stengels en lelijke bladeren van de geranium weg. Je kunt nu ook planten stekken, zodat je komend voorjaar lege plekken in de tuin makkelijk vult. En onthoud: onkruid vergaat niet, al helemaal niet in de zomer. Blijf dus wieden en onkruid verwijderen.
Schimmel en bladluis bestrijden
Door de nachtelijke dauw wordt het vochtiger in de tuin. Hierdoor neemt de kans op schimmel op de planten nu toe. Check daarom regelmatig of je planten er nog goed bij staan. Heb je schimmel gespot op een plant? Doe er dan snel wat aan, anders verspreidt het zich snel over je hele tuin. Verwijder de aangetaste bladeren en behandel de rest van de bladeren met een bladmeststof. Ook bladluizen zijn het meest actief in augustus. Zie je dat je planten veel bladluizen hebben? Spuit ze weg dan met een harde waterstraal van de tuinslang.
Het gazon onderhouden
Maai het gazon regelmatig om het goed bij te houden. Is het een warme en droge periode? Laat het gras dan wat langer en maai wat minder, om verbranding van het gras te voorkomen. In een droge periode geef je één keer per week het gazon een paar uur goed water, zodat het water goed door de aarde dringt. Je mag deze maand voor de laatste keer stikstofbemesting aanbrengen. Zitten er kale plekken in het gazon? Zaai deze plekken halverwege augustus bij.
Lees ook: Is het gras bij de buren groener? Zo pak je kale plekken in het gazon aan
Heb je een appel- of perenboom in de tuin? Dan mag je nu de eerste appels en peren oogsten. Als de steeltjes de tak gemakkelijk loslaten, zijn ze klaar om geoogst te worden.
De hagen snoeien
Deze maand mag je de berk, esdoorn, walnoot en de hagen zoals coniferen, buxus, taxus en liguster snoeien. Je snoeit de hagen nu in model, zodat de planten een mooie vorm behouden. Door het snoeien krijgen deze planten ook de kans om weer scheuten te vormen. Snoei niet helemaal tot op het kale hout, anders loopt de plant niet meer uit (behalve de taxus). Van de lavendel snoei je maximaal een derde weg. Bloeit jouw lavendel nog tot oktober? Wacht dan met snoeien tot na de winter. Na de bloei van de klimhortensia snoei je deze wat terug. Van de blauweregen knip je de uitlopers tot 15 cm vanaf het oude hout weg. De eenmalig bloeiende roos (deze bloeit alleen in de zomer een aantal weken achter elkaar) mag je snoeien na de bloei. Hierdoor vormen er nieuwe twijgen en deze zijn al afgehard voor de winter begint.
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Let op: snoeien tijdens te warm weer, boven 25 graden of in de volle zon zorgt voor snoeiwonden bij planten.